2024

úterý 16. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Kubera to rozbalil: Chudí, nestěžujte si. Stát jste rozkradli i vy

7.8.2011

To, že se v posledních týdnech provalilo hned několik afér zevnitř policie, v kterých figurují jako pachatelé právě strážci zákona, podle senátora Jaroslava Kubery ohrozit pocit bezpečí a víru v právní stát u široké veřejnosti, nemůže. "Naopak, policii tato odhalení ve vlastních řadách mohou přinést u lidí body," řekl Kubera ParlamentnímListům.cz.

Zdůraznil však, že u Čechů od roku 1990 panuje obecně nedůvěra ke všemu a ke všem - bez ohledu na to, zda oprávněně či nikoli. "Nejsem si ani jistý, zda lidé, si přesto, že stále křičí, aby se začaly chytat také ty velké ryby, uvědomují, že k potlačení kriminality, je potřeba chytat všechny ryby - i ty nejmenší mřenky. Kriminalita se velmi rozbujela, musí se stíhat kompletně - to platí pro společnost celkově, a tím pádem stejně tak i pro její ozbrojené složky - jinak se nic nezlepší," pokračoval dál v tomto tématu senátor Kubera. Podle něj je přitom celkem zajímavé pozorovat výkřiky lidí, kteří neustále požadují co nejpřísnější spravedlnost a přísnost pro všechny stejně, ovšem jen do té míry, než jde o ně samotné.

 

"To, že by se lidé teď, když se dozvěděli, že někteří policisté dělali nekalosti, báli o spravedlnost v zemi, si nemyslím. Velmi skeptický jsem i k různým průzkumům dělaným někde na internetu - nemají prakticky žádnou vypovídající hodnotu. A když se podíváme na to, co jsou schopni psát do diskusí pod články a chtěli bychom jen na vzorku těch diskutérů, co se tváří, že hovoří za všechny nebo většinu, udělat charakteristiku národa a sondu do toho, jak se tu žije, asi by byl výsledek naprosto katastrofální. Jenomže je přitom brát v úvahu to, že tam píší často lidé anonymně, a vybíjejí si tam pouze svoji frustraci z čehokoli. Když bych se s nimi pak setkal osobně, hovořili by zcela jinak a jejich radikálnost by byla tatam," uvedl ještě Kubera.

Prostor pro nové politické strany je, s jejich životností je to ale horší

Jelikož se v kuloárech šušká o možném vzniku nové politické strany, zřejmě levicově orientované, kterou by mohl založit expředseda sociálních demokratů Jiří Paroubek - zeptaly se ParlamentníListy.cz Kubery i na to, zda se domnívá, že je na naší politické scéně ještě prostor pro další stranu.

"Prostor pro vznik nových stran samozřejmě je, ovšem jejich životnost bývá krátká. Pokud je pravda, že Jiří Paroubek chce založit novou stranu, stačí, aby k sobě přetáhl dva, tři své poslance-spolustraníky, mohl by tak mít významnou manévrovací možnost třeba už při vyjednávání o rozpočtu," myslí si Kubera.

Když lidi křičí, že za nic nemůžou, ať si taky sáhnou do svědomí

Ohledně otázky, zda i Česku hrozí bankrot, senátor Jaroslav Kubera sice neodpověděl přímo, přesto se mezi slovy jisté náznaky odpovědi dají najít. "Pokud se o bankrotu hovořilo v USA, je to nesrovnatelné s Českem - oni mají takový denní příjem, že by šlo o bankrot zcela jiného charakteru, než k jakému by teoreticky došlo u nás. Mají záchranné brzdy, které jim zpomalují a škrtí denní státní výdaje, když je jisté, že na tom není ekonomika dobře. U nás takové brzdy zatím ještě nefungují - a to je špatně," dodal Kubera pro ParlamentníListy.cz.

A vysvětlil i pro nespokojené Čechy to, proč podle něj musí současná vláda v nepříliš dobré době, přistoupit k nepopulárním opatřením. "Víte, oni teď všichni křičí: My za tu situaci tady nemůžeme, my jsme nic netunelovali. Berete nám, berete chudým. Ono to tak ale úplně není. Proč nekřičeli tenkrát, když bylo jasné, že jim vláda populisticky dávala štědré a vysoké dávky, kvůli kterým je rozpočet také v propadu? Nekřičeli, hezky si pro ně šli a hned několikrát. Teď to prostě na dluh už nepůjde, a ti, co si pro ty dávky často bez snahy o jakékoli přičinění chodili, křičí, že na ně nezbyde. Bohužel, to občas s nimi odnesou i ti, co za to opravdu nemohli," shrnul Kubera.

Evropská unie? Ještě jí dávám tak rok života...

Podle Kubery, který je známým pesimistou ohledně vývoje Evropské unie, se vývoj světové ekonomiky odrazil i na tom, že EU zřejmě skončí. "Dával jsem jí ale přece jen delší čas, teď to vidím tak na rok a bude konec. Regulace evropských úředníků je obrovská, ničí omezením a zbytečnými předpisy firmám konkurenceschopnost, zatímco Asie není ničím takovým svazována - to prostě nemůže mít dlouhého trvání," uzavřel pro ParlamentníListy.cz senátor Jaroslav Kubera.

Koskuba: K9 se nehádá, jelikož se nesešla

Poslanec Jiří Koskuba (ČSSD) se sice nedržel zcela daných aktuálních témat, přesto je jeho dovolenkové poohlédnutí za uplynulým týdnem také zajímavé. Slíbil, že příště prý už bude ryze faktické...

"Konec tohoto týdne pro mne osobně je smutný. Vracím se z propršené, ale i tak krásné dovolené. Na rozdíl ode mě totiž mnozí museli pracovat...Nebyl jsem příliš napojen na informační kanály a věřte, že jsem si to užíval. I přesto nešlo nezaznamenat to, že v Norsku, nyní plném smutku, ukázal evropský extremismus svou otřesnou tvář. V Sýrii se také dál vraždí... A my jsme v tomto ohledu dost váhaví - není tam totiž nafta," uvedl Koskuba.

Doma, tedy u nás v Česku, je podstatně klidněji

"Premiér je na dovolené a kníže se moc neprojevuje. K9 se nehádá, nesešla se. Ministr junior přišel se skvělým nápadem na záchranu nejdražších silnic v Evropské unie - tedy zdražení dálniční známky. Jak jinak? Na D1 by však spíše on měl platit těm, co tím tankodromem projíždějí," pokračoval dále ve svém dovolenkovém ohlédnutí za událostmi, které ho zaujaly, Koskuba.

Zaznamenal i to, že by měla vzniknout nějaká nová politická strana. "A pak si lidé stěžují, že není z čeho vybírat," reagoval lakonicky poslanec.
A připomněl s humorem sobě vlastním, že Poslanecká sněmovna začne Čechy ohrožovat až na konci srpna. "Bohudíky. To bude zase nádhera - ta jednota koalice, boj s korupcí, Stanjurovy noční směny...," uzavřel Koskuba.
 

DISKUZE 0 příspěvků
Vstoupit do diskuze

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz