2024

pátek 29. března


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Kudy dál

24.9.2013

 Situace ODS je vážná, strana čelí velkému poklesu důvěry. Otázkou je, co dál.

         

1.       ODS si stávající situaci předně musí uvědomit. Musí si přiznat, že značka ODS je vážně poškozena. Myslím, že tato krize je už ta správná, poslední - nelze ji „vysedět“, počkat až přejde. Naopak, škoda každé krize, kterou se nepodaří využít a aktivními kroky ji změnit v příležitost. Za pár měsíců bychom mohli zjistit, že jsme mrtvou stranou, která již nikoho nezajímá.

  ODS by si konečně měla splnit domácí úkol - vyjasnit si důvody této situace. Jistě existují objektivní příčiny – finanční krize a ekonomická recese posledních pěti let s přímými negativními dopady na naši ekonomiku, nutnost nepopulárních opatření ze strany koaliční vlády atd. atd. Hlavní důvody jsou ale uvnitř ODS. Nesouhlasím s názorem, že viníkem je pouze Nečas se svým nezvládnutým vztahem k paní Nagyové a Florián s Úlehlou, kteří odstřelili koaliční stojedničku. Hlavní příčiny jsou jiné a dlouhodobé:
 

-          Důvěryhodnost ODS řadu let oslabovalo především podivné napojení některých našich členů na byznys a veřejné finance(např. Aleš Řebíček, který dokázal nejen zázračně zbohatnout, ale navíc zdevastovat ministerstvo dopravy - ale podobných příkladů známe všichni celou řadu, a to nejen na celostátní úrovni, ale i v jednotlivých regionech). Tyto lidi jsme nezastavili a neodstřihli od jejich obchodů.

-          Koaliční vláda i jednotlivá ministerstva dělaly zbytečné chyby při běžné správě země. Zabývali jsme se nutnými velkými reformami, ale běžné operativní řízení a kultivaci prostředí jsme podceňovali. Zrušili jsme málo agend státní správy a samosprávy, nedostatečně jsme omezovali administrativu, úřední aparát a náklady na běžný provoz, zbytečně jsme nezvládli některé projekty, které by při správné aplikaci zlevnily fungování státu a usnadnily život občanům – Skarta, IZIP atd.

-          Zvyšovali jsme přímé i nepřímé daně, což bylo nejen v rozporu s naším programem, ale navíc prohloubilo ekonomickou recesi – při zpětném hodnocení je zřejmé, že stabilita daní a podnikatelského prostředí by byly cennější než menší deficit veřejných financí.  

 

Při této sebekritice je samozřejmě nutné vzpomenout i na řadu pozitivních výsledků, kterých se našim vládám podařilo dosáhnout: především pokles tempa zadlužování, podprůměrná míra nezaměstnanosti i chudoby v rámci Evropy, relativně levá obsluha státního dluhu, pružnější pracovní trh, slabší kurs koruny, částečná náprava šílené podpory fotovoltaiky, uvolnění rukou orgánům činných v trestním řízení – před pěti, deseti lety by bylo nemyslitelné, aby policie zatýkala na úřadu vlády.

  Na základě analýz je možné nalézt řešení a cestu ven. Můj návrh je vcelku jednoduchý:
 

-          ODS se musí zbavit všech obchodníků s politickým vlivem

-          Z vedení ODS na všech úrovních musí odejít lidé, kteří nemají důvěru lidí ani volební výsledky, pro stranu nejsou přidanou hodnotou, ale přítěží. Tyto lidi není nutné mediálně popravovat, cestou je jejich vlastní sebereflexe a poděkování ze strany ostatních členů ODS za výsledky jejich práce v dřívějších letech.

-          Naopak, do orgánů ODS i na její kandidátky musí přicházet lidé, kteří mají důvěru našich členů i našich spoluobčanů, kteří mají sílu a schopnosti pracovat v politické straně. Jestliže se osvědčí, musí mít možnost postupovat dál.

-          Náš program musí stát především na konzervativních a liberálních hodnotách: svoboda a zodpovědnost jednotlivce, malý, levný, ale výkonný stát s dobře fungujícími institucemi, nezadlužená budoucnost, efektivní a adresná solidarita s potřebnými. Tyto nadpisy je nutné naplňovat konkrétními kroky a každodenní praxí.

V nadcházejících volbách asi uspěje levice. Cestu jsme jí pomohli umést i my. Neměl bych obavy, kdyby přicházela levice blairovského nebo schroderovského typu. Bohužel se zdá, že moderní levice může být zatlačena do bezvýznamného postavení  populistickými radikály s podporou skalních komunistů (ti se již nyní snaží zpochybňovat vývoj po roce 1989), s podporou levicového senátu, autokratického prezidenta a oranžových krajů. Otázkou je, jak moc levice uspěje a zda bude mít ve sněmovně ústavní většinu.
Věřím, že ODS je životaschopnou stranou. Že si uvědomí vlastní chyby a vyřeší svoje vnitřní problémy. Věřím, že bude schopna podílet se na efektivní správě naší země. V to všechno věřím, to všechno si přeji.
 
 
 
MUDr. Vít Němeček, MBA
ředitel
Nemocnice Jablonec nad Nisou, p.o.

 

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz