2024

čtvrtek 25. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Letošní rok: vodohospodářské a vědecké projekty

8.3.2011

Největší současné projekty na území spadající pod Regionální operační program Severovýchod se pohybují ve stovkách milionů korun. V některých případech jde dokonce o více než půlmiliardové projekty. Kromě obligátní dopravní infrastruktury najdeme velké investice podpořené Evropskou unií také v oblasti vědy a výzkumu nebo životního prostředí.
O VODOHOSPODÁŘSKÝCH PROJEKTECH SE NEMLUVÍ
 Mezi největší investice v regionu patří nepříliš známé vodohospodářské projekty v Libereckém a Pardubickém kraji. Jde o nákladné akce přesahující svým objemem částku půl miliardy korun. V případě projektu Vodohospodářského sdružení Turnov „Čistá Jizera“ jde dokonce o více než miliardu korun. Projekt je ovšem rozložen do dvou částí, každá s rozpočtem přes půl miliardy. Akce, která má za cíl odkanalizovat pět měst v okresu Semily, se v letošním roce završí položením posledních čtyř kilometrů kanalizace v Turnově. Podle předsedy VsT Milana Hejduka jde většina peněz z EU. I tato stavba se ovšem neobešla bez problémů. „Samozřejmě, že při takto složité a náročné stavbě musíme řešit mnoho každodenních problémů, a proto na některých místech dochází k menším úpravám harmonogramů. To je však běžné,“ řekl již dříve Hejduk. Stavba na které se finančně podílí i řada měst Libereckého kraje by měla být dokončena na podzim letošního roku.
Druhým pokračujícím vodohospodářským projektem, který je financován z OP Životní prostředí, je modernizace biologické čistírny odpadních vod v Pardubicích. Investorem stavby za téměř 600 milionů korun jsou Vodovody a kanalizace Pardubice, které už v minulosti realizovaly výstavbu kanalizační sítě v Pardubicích a okolí za 800 milionů korun.
VĚDA A DOPRAVA
Také na vědu a výzkum se letos dostane. Ten největší projekt už probíhá v Liberci. Výzkumné centrum pro nanomateriály za 800 milionů korun se tu staví od října. Investorem je Technická univerzita. „Centrum pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace je největší investicí v historii univerzity. Dotaci poskytlo ministerstvo školství z evropských zdrojů a stavbu musíme dokončit do 66 týdnů,“ řekl rektor univerzity Zdeněk Kůs.
Velké projekty startuje pardubická univerzita. V Doubravicích vznikne nové Výukové a výzkumné centrum v dopravě a rozsáhlou rekonstrukcí projde univerzitní objekt v centru města. Každý z těchto projektů bude stát přes 266 milionů korun. Velká část prostředků přijde z EU prostřednictvím OP Výzkum a vývoj pro inovace. „Cílem obou projektů je zlepšení kvality vzdělávání s vazbou na výzkumně vývojové a inovační aktivity univerzitních pracovišť,“ řekl rektor univerzity Miroslav Ludwig.
Klíčovou oblastí je tradičně doprava. Nejdražší dopravní projekty obvykle realizuje ŘSD ČR. To však v letošním roce nebude vyhlašovat žádné nové akce. Dokončují se tak pouze ty rozestavěné. Největší z nich je výstavba čtyřproudé komunikace v úseku Březhrad – Opatovice mezi Pardubicemi a Hradcem. Náklady se vyšplhaly na 1,8 miliardy korun. Pro rok 2011 je na stavbu vyčleněno 866 milionů. 700 milionů této částky jde z OP Doprava.
ROP ZAPLATÍ MODERNIZACI LETIŠTĚ
Velká investice přijde v letošním roce do letiště v Pardubicích, které spravuje akciová společnost EBA. Dotace z ROP Severovýchod už přitom byla schválena, a to ve výši 252 milionů korun. „Letiště čeká modernizace. Počítáme se stavbou technického zázemí civilní části letiště včetně rozšíření pohybových ploch,“ prozradil ředitel společnosti EBA Jan Andrlík. Rozšíří se a zkvalitní technické a servisní služby letiště, což podle něj pocítí od konce roku 2012 obyvatelé města, návštěvníci regionu i další cestující. EU přispěje více než 214 miliony korun. „Areál bude po celou dobu realizace projektu v plném provozu, kromě tří týdnů, kdy se stavba přiblíží k přistávací ploše,“ dodal Andrlík.
Z dalších větších projektů podpořených ROP Severovýchod lze jmenovat například nový autobusový terminál v Tanvaldu nebo 14 nových trolejbusů, které přibudou do vozového parku Pardubic.
 

DISKUZE 0 příspěvků
Vstoupit do diskuze

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz