2024

čtvrtek 28. března


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Levné létání poslanců skončí. Vilu pro šéfy Sněmovny chce Němcová prodat

6.8.2010

Doba, kdy poslanci létali na státní útraty na zasedání Sněmovny z Ostravy do Prahy a zpět, končí. Sněmovna na to podle kancléře Petra Kynštetra nemá peníze a letenky už příští rok proplácet nemůže. Šéfka Sněmovny Miroslava Němcová, která odmítla bydlet ve státní vile za desítky milionů korun, ji teď navrhuje prodat. 

Úspory čekají Sněmovnu.
Její předsedkyně Miroslava Němcová řekla, že skončí proplácení letenek poslancům, kteří do Prahy na jednání létají z Ostravy. Navrhuje také prodej státní vily, ve které odmítla bydlet.

"Není žádný důvod, aby poslanci na severní Moravu létali, když třeba do Uherského Hradiště nelétají," vysvětlila Němcová jednu z plánovaných úspor Sněmovny.

Kancléř Sněmovny Petr Kynštetr uvedl, že kvůli vnitrostátním letenkám, které zatím stát poslancům proplácí, se bude muset změnit zákon. Kancelář Sněmovny změnu podle něj urychleně připraví, protože kvůli nutným úsporám nejsou na proplácení letenek peníze.

Dolní komora parlamentu si v příštím roce nebude moci podle Kynštetra dovolit vyměnit žádný počítač, tiskárnu, ani koupit žádné nové auto.

Stát koupil vilu pro funkcionáře za 27 milionů korun, teď je prázdná

Podle šéfky Sněmovny Miroslavy Němcové z ODS jsou nyní tři možnosti, jak stát naloží s vilou na pražské Ladronce, kterou v roce 1997 koupil za 27 milionů korun. Němcová uvedla, že preferuje prodej vily, ale jednat o tom ještě bude komise pro práci Poslanecké sněmovny.

Němcová se už po zvolení do čela Sněmovny rozhodla, že bude radši bydlet v poslanecké ubytovně v Nerudově ulici. Jednak to má blízko do parlamentu, vyhne se zácpám v hlavním městě a stát navíc ušetří. (Němcová má vést Sněmovnu. I po zvolení by dál bydlela v ubytovně)

Druhou možností podle šéfky Sněmovny je vilu "zakonzervovat" - nechat ji tedy prázdnou, zajistit její ostrahu a zateplování a počkat na to, jestli bude mít stejný názor jako ona i příští předseda dolní komory parlamentu. Tím by se roční náklady podařilo srazit z dnešních 950 tisíc korun zhruba na třetinu.

Poslední variantou je přestavba vily pro reprezentativní účely, aby v nich stát mohl ubytovávat menší zahraniční delegace. "Ale náklady na tuto variantu by byly příliš vysoké a ji nepreferuji," řekla Němcová.

Dovolená za 241 korun na den už pro poslance nebude. Má být zhruba třikrát dražší
Obdobně je podle ní ve hře i to, že by mohly být prodány objekty v Harrachově a v Lipnici nad Sázavou, které využívají poslanci k výjezdním zasedáním, ale také k levné rekreaci. Další variantou podle Němcové, že by poslanci i zaměstnanci Sněmovny v obou zařízeních dolní komory parlamentu výrazně připlatili. Zatímco nyní odpočívat na Vysočině či v Krkonoších za velmi nestandardní cenu 241 korun na den s plnou penzí, nově by měli platit přibližně trojnásobek.

V letošním roce podle Kynštetra Sněmovna ušetří celkem 23 milionů korun, už v únoru zablokovala 7,5 milionu, dalších 15,6 milionů korun po rozhodnutí nové vlády Petra Nečase, že se musí ve všech kapitolách ušetřit 2,5 procenta nákladů. Šetřit se bude třeba na zahraničních služebních cestách, při příjezdu delegací do Česka, ale i například na telekomunikačních službách či nákupu knih.

Němcová také oznámila termíny schůzí Poslanecké sněmovny do konce letošního roku. Kromě hlasování o důvěře vládě, které bude 10. srpna, se poslanci sejdou ještě třikrát: na konci září, pak 26. října, kdy se bude projednávat návrh státního rozpočtu v prvním čtení, a 7. prosince, kdy bude konečné hlasování o rozpočtu.

Celý článek čtěte ZDE
 

Zdroj: iDnes - Josef Kopecký

DISKUZE 0 příspěvků
Vstoupit do diskuze

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz