2024

pátek 19. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Liberecká jednička ČSSD Ploc byl informátor, řekl soud

1.7.2009

Poslanec a liberecký lídr kandidátky ČSSD vědomě spolupracoval s komunistickou vojenskou kontrarozvědkou.

Vyplývá to z dnešního rozhodnutí pražského městského soudu, který zamítl Plocovu žalobu na televizi Prima, která odvysílala reportáž o Plocově spolupráci s VKR. O verdiktu informoval mluvčí soudu Petr Kulawiak.

"Pavel Ploc se domáhal na uveřejnění odpovědi, že vědomě neposkytoval informace vojenské kontrarozvědce. V tomto směru mu soud nemohl vyhovět, protože z jeho spisu je zřejmé, že informace poskytoval. Byl evidován jako důvěrník a kontrarozvědku informoval po návratech ze zahraničních cest," řekl Kulawiak.

Rozsudek není pravomocný a Ploc se může odvolat k Vrchnímu soudu v Praze.
"Žalobci byly v reportáži připsány citace ze spisu o konkrétních emigrantech, které ve skutečnosti nikdy neuvedl. Odmítá, že by vědomě spolupracoval s vojenskou kontrarozvědkou," řekl soudu Plocův advokát Pavel Hrtús.

Svazek Ploc odkryt. Donášel na sportovce Dukly?

Vobořil Miloš se zde projevoval jako osoba, která prosazuje americký životní styl, který je dle jeho názoru nejlepší, na Ameriku dle něho nikdo nemá. Měl i připomínky na adresu komunistů. Na své chatě vlastnil materiály vydávané v češtině v USA /České slovo, Nedělní české slovo/, kde jsou uvedené různé komentáře, příspěvky emigrantů, většinou negativního rázu."

To vše se můžeme dočíst ve spisu poslance Pavla Ploce, který tak údajně informoval operativního příslušníka kontrarozvědky, co se dělo na výjezdu sportovního týmu Dukla Liberec do USA v roce 1986.

Konkrétní zmínka se týká emigranta Miloše Vobořila, se kterým se výprava ve Spojených státech setkala.

Na několika desítkách stran spisu důvěrníka Pavla, který má Aktuálně.cz k dispozici, se dozvídáme především právě o emigrantech: Jak se jim za hranicemi daří, čím se živí nebo kdo a kdy se s nimi sešel.

První úspěchy aneb jak to všechno začalo
Z dokumentů o něm lze však vyčíst, že jakožto vrcholový sportovec kontrarozvědku pravidelně informoval, co se dělo za hranicemi Československa na výjezdech Dukly.
Kontrarozvědka se na něj podle spisu zaměřila v roce 1983. Tehdy totiž poprvé slavil úspěchy v prestižním Světovém poháru - umístil se na druhém místě.

"Pramen k osobě PLOC Pavel sdělil, že v družstvu skokanů patří snad k nejlepším. Je jedním z mála, který při výjezdech do KZ extra nekouká po zboží, které je zde k siposzici (zřejmě k dispozici, pozn. redakce) a působí skromnějším dojmem," píše se ve spisu Ploce, v části, kde ho tajný spolupracovník Dana doporučuje ke spolupráci. V další části svazku se pak dozvíme, že se Ploc jeví jako vhodný spolupracovník a důležité kádry s jeho zapojením do "systému" souhlasí.

Krycí jméno Pavel
Poprvé důvěrník Ploc informoval operativního pracovníka kontrarozvědky Miloše Prchlého dne 4. 5. 1984 po předcházejících cestách sportovců Dukly do NSR, Rakouska, Švýcarska, Švédska, Norska a Jugoslávie. Sešli se ve služební místnosti. Důležité je upozornit na to, že Prchlý získal zprávu od důvěrníka Ploce po úkolování, což se dá podle odborníků vyložit tak, že "donášení" už bylo předem dohodnuté.

Z jeho cesty se kontrarozvědčík mohl například dozvědět, se kterými emigranty a cizinci se "českoslovenští příslušníci" setkali. Například nedaleko Obersdorfu přišli "příslušníci" do kontaktu s emigrantem Josefem Samkem, který opustil Československo v roce 1982 a žil v NSR.

Dále Ploc kontrarozvědčíkovi například řekl, že se "po snídaní v recepci hotelu Panorama objevilo asi 40 kusů BIBLÍ formátu A4. Na přední straně na každé knize byla prý malá nálepka - tuto knihu si můžete ponechat." Ploc podle záznamu dokonce jednu z knih přivezl ukázat do Československa.

Sociálnědemokratický poslanec Pavel Ploc, který figuruje v registračních protokolech Vojenské kontrarozvědky, znovu změnil svůj názor.

Navzdory slibům se jeho spis na webu nakonec neobjeví. "Nic mě k tomu nevede. Ten spis o mně vedl někdo jiný. Každý si o něj může u pana Žáčka požádat," vysvětlil poslanec změnu názoru. Pavel Ploc odtajnění odmítl. Na začátku srpna ale otočil a svůj názor změnil. "Jen co to právníci pořádně prostudují, tak to určitě bude vyvěšeno," řekl Aktuálně.cz. To potvrdil i minulý týden. "O tom, kdy ten spis zveřejním, rozhodne můj právník," řekl.

 

Zdroj: Aktuálně.cz

DISKUZE 0 příspěvků
Vstoupit do diskuze

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz