2024

pátek 26. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Liberecká ODS zahájila kampaň tiskovkou

17.7.2012

Dnes odpoledne se v salonku hotelu Zlatý lev v Liberci konala tisková konference, na které ODS představila základní programové cíle pro podzimní krajské volby.
 

Přítomné novináře přivítal ve svém úvodním slově předseda regionálního sdružení ODS Libereckého kraje, 1. místopředseda Senátu PČR a kandidát ODS na funkci prezidenta republiky MUDr. Přemysl Sobotka.

Prioritou ODS pro podzimní volby bude zdravý kraj

Hlavní priority předvolební kampaně ODS pro podzimní krajské volby dnes v Liberci představila kandidátka na hejtmanku Eva Bartoňová spolu se specialisty ODS pro klíčové tematické oblasti. ODS půjde do voleb pod heslem „Zdravý kraj“, které poukazuje na nutnost razantních změn oproti současnému fungování regionu pod vedením ČSSD.

Přemysl Sobotka, předseda regionální sdružení ODS Libereckého kraje, dnes v úvodu tiskové konference zdůraznil, že hlavní prioritou ODS LK je směřování k nezadluženému rozpočtu kraje a zajištění kvalitních služeb pro občany.

„Zdravý kraj pro nás znamená především zdravé hospodaření, zodpovědnou péči o veřejné prostředky a jejich rozumné investování. Současná reprezentace kraje na investice zcela rezignovala, naprostá většina financí směřuje na spotřebu,“ řekla Ing. Eva Bartoňová, kandidátka ODS na hejtmanku.

Podíl investic na celkovém rozpočtu kraje se strmě propadl z 21 % v roce 2005 na 3,3 % v roce 2012. Naproti tomu provozní výdaje kraje v posledních letech soustavně rostly, a to bez ohledu na ekonomickou krizi a s ní související propad příjmů krajského rozpočtu. Výdaje na zastupitelstvo vzrostly z 19 milionů korun v roce 2005 na 34 milionů v roce 2012 (nárůst o 79 procent), výdaje na výkon funkcí kraje ve stejném období narostly o 144 milionů (z 537 mil. na 681 mil. Kč).

„Občané kraje musí v současné ekonomické situaci šetřit, ale vedení kraje naopak své výdaje zvyšuje. Toto plýtvání chceme zastavit a ušetřené peníze investovat do oblastí, kde jsou zapotřebí: do zdravotnictví, školství, dopravy, rozvoje cestovního ruchu, podpory zaměstnanosti. Podíl investic na celkovém rozpočtu kraje chceme zvýšit nad 15 % a investice směrovat tak, aby do budoucna šetřily provozní výdaje, nebo je alespoň nezvyšovaly,“ uvedla Eva Bartoňová.

Jak uvedl MUDr. Vladimír Šámal, v oblasti zdravotnictví se ODS chce soustředit především na zajištění kvalitní a časově dostupné péče pro všechny občany kraje. Zásadní je přitom efektivní využívání finančních prostředků, neboť současné vedení kraje zcela populisticky vyhodilo více než 36 mil. Kč za proplácení zdravotnických poplatků.

Rozvoj cestovního ruchu má podle ODS směřovat k vytvoření atraktivní sítě turistických zajímavostí, schopné konkurovat zavedeným destinacím. Dalšími prioritami jsou vytvoření mimosezónních aktivit k udržení životaschopnosti a kvality služeb mimo hlavní sezónu a pokračující spolupráce v rámci trojmezí. Cílem strategie je přilákat do kraje více turistů, udržet je zde déle a získat tak více peněz pro region i vytvořit podmínky pro vznik nových pracovních míst v oboru, řekl ve svém příspěvku Ing. Petr Beitl.

V oblasti dopravní infrastruktury vidí ODS hlavní prioritu v nápravě povodňových škod, které i dva roky po povodních stále přetrvávají, v rozvoji dalších protipovodňových opatření a v udržení dostatečné dopravní obslužnosti, která je rozhodující pro ekonomický rozvoj kraje a zvyšování zaměstnanosti.

Mgr. Hana Doležalová vysvětlovala postoj ODS v problematice školství, které podle ODS musí dávat mladým lidem vyšší šance na budoucí pracovní uplatnění a připravovat je v souladu s požadavky pracovního trhu. Klíčovou prioritou ODS je pomoci v uplatnění čerstvým absolventům, u kterých se v Libereckém kraji míra nezaměstnanosti pohybuje okolo 12 %.

Připravovaný volební program ODS LK zasahuje do všech oblastí, které jsou v kompetenci kraje, jako jsou například sport, ekologie, životní prostředí, bezpečnost či oblast sociální.
 

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz