2024

čtvrtek 28. března


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Marek Šnajdr: Velká koalice? Smrt ODS

8.3.2010

Jaká vidíte východiska ze současné defenzívy?

Pokud chce ODS přežít, nesmí kvůli věčným ohledům na středové voliče zapomínat na ty pravicové. Pokud se utopíme ve středu politického spektra, naši roli už v nadcházejících volbách převezme někdo jiný. V těchto měsících vrcholí ekonomická krize, lidé přicházejí o práci, společnost se polarizuje a ODS musí tento trend zachytit. Naši voliči jsou schopni slyšet tvrdá fakta.

 

A proč je neříkáte?

Politiku jsme vyprázdnili a nahradili ji pouze marketingem, což však dlouhodobě nefunguje. Také často jen couváme a mlčíme.

 

Vy sám jste na ideové konferenci nevystoupil.Znamená to, že reformní zdravotní program ODS je odsouván na vedlejší kolej?


V předvečer konference byl k prezentaci vybrán někdo jiný než dosavadní tvůrci programu, jako já nebo Tomáš Julínek. Je to součástí širšího problému: od krajských voleb v říjnu 2008 se vedení ODS bojí říkat nepopulární věci, které nevyvolají v první chvíli aplaus. Nechali jsme si vnutit diskuse o třicetikorunovém poplatku a bojíme se obhajovat úspěchy, kterých jsme dosáhli.

 

Jsou vaši voliči připraveni na tvrdá fakta?

Jsem o tom přesvědčen. Jako ekonom tvrdím, a kudy chodím, tudy říkám, že dnešní padesátníci by měli být vyděšeni, protože pokud neprovedeme penzijní reformu, na jejich důchody nebude. Podobně to bude ve zdravotnictví. Navíc zde jsme jako jedni z mála zavedli opatření, která fungují.

 

Například?

Ještě před několika lety měly nemocnice od pojišťoven přesně stanoveno, kolik pacientů s nádory a poruchou kostní dřeně mohou léčit. To jsme odstranili a v desítkách procent nám narostl počet léčených lidí.

 

Kde jste na to vzali?

Určili jsme si správné priority. Řekli jsme: nejdůležitější je nákladná péče vážně nemocných a záchrana životů. Zavedli jsme princip skutečné solidarity, kdy levné léky platí lidé přímo a drahé hradí stát. Namísto paralenů jsme se prostě zaměřili na péči o vážně nemocné. Minulý týden proběhla tiskovka České onkologické společnosti, která řekla, že poprvé v historii České republiky pacienti, kteří měli nádorové onemocnění, byli léčeni na úrovni starých západoevropských zemí. To je fantastický výsledek.

 

Čeho se v politice nejvíce obáváte?

Dluhy, dluhy, dluhy. Třetím největším výdajem státního rozpočtu se staly splátky dluhů. To je katastrofální. Centrální a krajská úroveň je totálně zadlužena a země směřuje k bankrotu. Zatímco zdravotnictví jsme dostali zadlužené, odevzdáme ho finančně konsolidované. A to dokonce za situace hospodářské krize. Všeobecná zdravotní pojišťovna i státní nemocnice, hospodařící s rozpočtem kolem 45 miliard, měly po našem příchodu mnohamiliardové závazky po lhůtě splatnosti. Drtivá většina byla ve ztrátě, ale nyní jsou to prosperující podniky a plně oddlužené. Ještě druhý rok krize mají pojišťovny přebytky a používají je, aby dofinancovaly výpadky pojistného. Tohle je skutečný obsah politiky, ne hry marketingových a PR agentur.

 

Proč se ODS rozplizla? Člověk má dojem, že hlasem ODS mluví Miroslav Kalousek, což je ovšem místopředseda jiné strany.

Úplně hloupě jsme se nechali vytlačit z pozice reprezentanta menšího státu, neutrácení, rozpočtové serióznosti a většího prostoru pro vzdělání. On tento prostor chytře zaplnil. Teprve nyní se v Poslanecké sněmovně snažíme bojovat. Ztratili jsme ovšem iniciativu a částečně i důvěryhodnost.

 

Jak vidíte v případě prohraných voleb pozici ODS?

Musí zůstat opoziční stranou. Jít do velké koalice s Paroubkovou ČSSD by byla politická smrt. Z pohledu křesel a zájmů by to možná bylo výhodné, ale znamenalo by to, že hegemonem pravice se stane někdo jiný.

 


Má ODS vůbec sílu zvrátit ten spořádaný pochod k porážce, jejž už před několika měsíci nastoupila?


Nedá se to otočit marketingem, ale aktivitou těch, kteří kandidují. Stejně Topolánka jako Šnajdra. Musíme především přesvědčit střední třídu o dvou věcech. Za prvé, šílené rozhazování peněz je cesta do úpadku a snížení životní úrovně. A za druhé, tyto náklady nezaplatí ani chudí, ani bohatí, ale střední třída, která tuto společnost táhne.

(Autor: Bohumil Pečinka)

Marek Šnajdr, náměstek ministryně zdravotnictví

DISKUZE 0 příspěvků
Vstoupit do diskuze

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz