2024

pondělí 6. května


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Měsíc o Lesním koupališti

21.2.2012

Lesní koupaliště v Lidových sadech je nevyužívaný, opuštěný a zdevastovaný areál. Je to nostalgická vzpomínka starší generace této čtvrti nebo mimořádný potenciál pro nové využití tohoto jedinečného místa? „ODS Liberec vnímá citlivost tohoto tématu. Zároveň si jsme také vědomi toho, jak se o něm mluví a jak je Lesní koupaliště používáno při prezentaci některých libereckých politiků,“ říká předseda ODS Liberec Tomáš Hampl. „Častokrát je zmiňováno, že občané si přejí využití tohoto areálu k tomu, či onomu. Vzhledem k tomu, že dosud nebyl, alespoň podle našeho názoru, proveden věrohodný průzkum mezi občany, připravila ODS Liberec akci „Měsíc pro Lesní koupaliště,“ vysvětluje Hampl.

Tato iniciativa ODS Liberec je určitou reakcí, na obdobný projekt, který připravilo město. „Domníváme se totiž, že narychlo svolaná beseda, bez předcházející celospolečenské diskuse, postrádá jakýkoli smysl. Nejsme v zásadě proti záměru města, ale nabízíme propracovaný projekt, který počítá se sběrem názorů občanů formou ankety a průzkumu, i se závěrečnou besedou,“ říká zastupitel za ODS Ondřej Červinka.

V širším okolí Lidových sadů (ohraničenému ulicemi Horská – U Pramenů – Ruprechtická – Budyšínská – Durychova – Vítězná – Husova – Wolkerova) uspořádá ODS Liberec průzkum, jaké využití Lesního koupaliště si obyvatelé této lokality přejí. „Do schránek občanů v širším okolí Lidových sadů doručíme informační leták, ve zmíněné lokalitě necháme provést průzkum veřejného mínění a na webových stránkách uspořádáme anketu na toto téma. Velmi rádi budeme po celý měsíc shromažďovat názory občanů Liberce a spolu se zájemci je vyhodnotíme na besedě 7. března,“ říká Hampl. Anketu najdete zde, obyvatelé našeho města mohou zde nechávat vzkazy či pokládat své otázky, týkající se problematiky v lokalitě Lesního koupaliště. Všechny materiály, tedy průzkum, anketu, dotazy i vzkazy vyhodnotíme společně na závěrečné besedě. Naši zastupitelé, se pak při rozhodování o dané lokalitě budou moci opřít o výstupy z této akce,“ vysvětluje Červinka.

Název besedy: Měsíc pro Lesní koupaliště
Komunikační nástroje:
  • Letáky s možnostmi řešení Lesního koupaliště a pozvánkou na besedu (nejpozději 19.2 – distribuce v cílové oblasti + výlep na plakátovacích plochách)
  • Anketa na webu ODS Liberec + info o možnostech řešení (od 7.2.2012 po celou dobu)
  • Průzkum v lokalitě Lidových sadů (20. – 24.2)
  • Beseda v Lidových sadech 7.3.2012, 18:00, Lidové sady
Informace o koupališti:
  • vlastníkem pozemků je Sportovní klub Ještěd (SKJ), který je získal od státu
  • Město Liberec má zájem od SKJ tyto pozemky koupit za 2,9 mil Kč
  • koupaliště bylo v minulosti zrušeno zejména kvůli nedostatku vody, která neumožnila dodržení hygienických norem. Proto není uvažováno s obnovou koupaliště (bylo by to investičně náročné a provozně drahé) ale s vytvořením přírodního jezírka s možností vstupu na vlastní nebezpečí
Možnosti využití areálu lesního koupaliště:

1. Celoročně otevřený areál, v létě posekané trávníky s jednoduchým inventářem (lavičky, ohniště, pevně zabudované grily pro barbecue, jednoduché sociální zázemí). Areál bude udržován městem nebo jeho organizací. Bazén bude přestavěn na přírodní vodní plochu s možností vstupu na vlastní nebezpečí. Cílem je vytvořit příjemné prostředí pro neorganizovanou rekreaci. Nejedná se však o výstavbu koupaliště.
2. Lesní informační středisko dle návrhu příspěvkových organizací města ZOO Liberec a Městských Lesů, jehož součástí by bylo i koupací jezírko. Návrh počítá s maximálním využitím stávajících konstrukcí a terénních nerovností a volným přístupem do areálu pro všechny. Výstupem by měly být 4 funkční prostory: veřejný shromažďovací prostor, sportovně-relaxační prostor, oblast naučných stezek a budova „Lesního informačního střediska“. V místě bývalého koupaliště by měl vzniknout přírodní samočistící biotop doplněný o předčisťovací mokřad. Ze severní strany doplněné o dřevěné molo pro vstup do vody a opalovací terasy. Nad ním udržovaná sečená opalovací louka. Prostor u přírodního jezírka by se postupně vybavil přírodními fitness prvky, místem pro piknik (lavičky, stoly, ohniště). Velkým přínosem je nápad zřízení dvou naučných stezek s přírodní tématikou - první s tématem les, louka, hospodářství a druhá týkající se vody a její čistící schopnosti - právě využívající zbudovaného přírodního biotopu, kořenové čističky vody, dočišťovacího mokřadu, upraveného koryta potoku do meandrů atd. Vlastní budova Lesního informačního střediska je navržena jako seskupení 5 samostatných provozních celků pod jednou střechou. Bude sdružovat Infocentrum pro návštěvníky Jizerských hor, drobné občerstvení, kanceláře Městských lesů Liberec, letní pracoviště Střediska ekologické výchovy Divizna, WC pro veřejnost a přednáškový sál pro širší využití v oblasti environmentální výchovy.
 
Investiční náklady ani zdroje financování obou projektů nebyly dosud zpracovány. Lesní informační středisko by mohlo být částečně hrazeno z dotačních zdrojů (podíl města by byla povinná spoluúčast a neuznatelné výdaje (pravděpodobně oddychové, sportovní a relaxační plochy). Otevřený pobytový areál by byl hrazen z rozpočtu města.
V tuto chvíli není ani jedna varianta podrobně zpracována. Nejsou vyčísleny investiční ani provozní náklady. Cílem ODS je informovat občany o tom, že zastupitelstvo města bude zřejmě brzy rozhodovat o tom, jak bude areál lesního koupaliště využit a otevřít diskuzi na toto téma.
 
 

Za Místní radu ODS Liberec
Tomáš Hampl a Ondřej Červinka

DISKUZE 0 příspěvků
Vstoupit do diskuze

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz