2024

úterý 16. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Ministr Chalupa: Šumavu kůrovci nenechám a Hnutí Duha jedná nepochopitelně

29.7.2011

Hnutí Duha, které na Šumavě už dva týdny organizuje blokádu těžbu dřeva, jedná nepochopitelně a mělo by respektovat rozhodnutí soudu. Pro agenturu Mediafax to ve čtvrtek uvedl ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) s tím, že Šumavu je nutné před kůrovcem ochránit.
"Šumavu nelze ponechat napospas kůrovci, jak to činili mí zelení předchůdci. Důsledkem je pouze zničení rozsáhlých ploch šumavských lesů, tedy poškození nejen státního majetku, ale i přírody jako takové," prohlásil pro Mediafax Chalupa a dodal: "Jsem přesvědčen, že s kůrovcem musíme bojovat, ne ho chránit. Naopak: Chránit máme šumavskou přírodu, a to před každým a vším, co ji ničí, nyní je to nepochybně kůrovec."

Čtěte také: Na Šumavě se sešlo 200 zastánců kácení, dřevorubcům nesou borůvkové koláče

Ministr životního prostředí podle svých slov chápe rozhořčení místních lidí i jejich volených zástupců, nepochopitelné je ale podle něj jednání státem spolufinancovaného Hnutí Duha, které nerespektuje rozhodnutí soudu.

"Tvrzení, že s protesty, které zorganizovalo a se kterými se mnoho dní chlubilo, nemá nic společného, je absurdní a žádný soudný člověk mu nemůže věřit," uzavřel Chalupa.

Za protestující, kteří nemají podporu ani u místních obyvatel v obci Modrava, se postavila Strana zelených. Zelení jsou znepokojení "stupňující se brutalitou těžařů a policie, která naprosto selhává ve své roli: místo zatýkání nelegálně kácejících dřevorubců pokračuje v zatýkání těch, kdo upozorňují na protizákonné praktiky vedení národního parku".

Strana zelených zároveň upozornila na vyjádření českých vědců z oblasti ekologie lesa a lesnictví. Podle nich těžba v lokalitě Ptačího potoka zničí unikátní ekosystém horského lesa a šíření kůrovce do nižších poloh stejně nezabrání.

Prohlášení ministra životního prostředí Chalupy ke kůrovci a blokádě na Šumavě

Šumavu nelze ponechat napospas kůrovci, jak to činili mí zelení předchůdci. Důsledkem je pouze zničení rozsáhlých ploch šumavských lesů, tedy poškození nejen státního majetku, ale i přírody jako takové.

Jsem přesvědčen, že s kůrovcem musíme bojovat, ne ho chránit. Naopak: Chránit máme šumavskou přírodu, a to před každým a vším, co ji ničí, nyní je to nepochybně kůrovec.

Proto plně chápu rozhořčení místních lidí i jejich volených zástupců.

Děkuji všem, kteří se slušným a korektním způsobem podílejí na řešení této složité situace. Zároveň je pro mne těžko pochopitelné, že Hnutí Duha, spolufinancované z peněz daňových poplatníků, nadále nerespektuje rozhodnutí soudu.

Tvrzení, že s protesty, které zorganizovalo a se kterými se mnoho dní chlubilo, nemá nic společného, je absurdní a žádný soudný člověk mu nemůže věřit.

Tomáš Chalupa, ministr životního prostředí
 

DISKUZE 0 příspěvků
Vstoupit do diskuze

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz