2024

čtvrtek 25. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Mluvte se mnou jako s hlupákem

23.2.2017

Když jsem před 30 lety stážoval v pardubické nemocnici, věnoval se mi celé dopoledne starší kolega, který mi vysvětloval princip spektrofotometru. Když jsme končili, omlouval se mi:

"Promiňte, že Vám to vysvětluji jako debilovi, ale já to každému vykládám tak, abych tomu sám rozuměl".

Jsem mu za to vděčný. Díky jeho jednoduchému výkladu jsem princip spektrofotometru pochopil a dodnes si jej pamatuji. Často si na něj vzpomínám. Říkám si, jak ono Komenského pedagogické pravidlo "od jednoduššího ke složitějšímu" je důležité nejen v pedagogice, ale při různých situacích v každodenním životě.

Stalo se mi před rokem, že jsem Praze v jednom větším obchodu nakupoval sirup ve slevě. Když jsem se dostal k placení, pokladní mi sdělil: "Ale sleva platí jenom tehdy , když si koupíte dva sirupy zároveň, jestli umíte číst". Odpověděl jsem mu, že číst umím, že jsem doktorem medicíny a současně jsem s politováním konstatoval, že jsem si daného upřesnění nevšiml. On se mi omluvil a dále jsme to neřešili. Na tomto případě jsem si však uvědomil, jak snadno v dnešním sofistikovaném světě plném upozornění, odkazů a odborných výkladů člověk může ztratit orientaci a stát se úplným hlupáčkem, bez ohledu na vzdělání.

O to větší zodpovědnost mají politici, pokud se rozhodnou uložit nějakou povinnost občanům - svým voličům. Každá regulace, každý papír navíc , denně zpomaluje chod celého hospodářství, zdržuje lidi na úřadech a v čekárnách. Jeden papír, jehož vyplnění trvá pět minut, představuje u 10 milionů občanů 50 milionů minut, což je 34 722 dní. A to si ještě musíte uvědomit, že spousta lidí správně nepochopí otázky, musí se radit, nebo jej vyplní špatně, takže výsledný čas bude mnohem delší. Podobně současná EET, kdy vydání elektronického dokladu představuje v ideálním případě pouhé zdržení 1 sekundu, představuje při 10 milionech nákupů zdržení 115 dní v celém hospodářství. A to se týká pouze situace, kdy každý občan naší republliky uskuteční jeden jediný nákup!

Politik musí mít dostatečnou představivost, aby si uvědomil, co svými návrhy způsobí. Dnešní přeregulovaný a přeregistrovaný svět volá po zjednodušení a snížení byroktratické zátěže. Pokud politik voličům rozumí, nesnaží se je stavět do pozice všeználků, kterým je všechno jasné. Naopak, i ti nejvzdělanější odborníci nemusí chápat zcela základní pojmy z jiných oborů lidské činnosti.

Výzva dnešní doby proto zní: Volit jednoduchost, administrativu snižovat, regulace snižovat. Pokud politik lidem rozumí, nepodceňuje jejich osobní moudrost, ale navzdory tomu v komunikaci s nimi volí ta nejjednodušší řešení, časově a myšlenkově nenáročná, Jen taková společnost totiž dokáže být nespoutaná a vnitřně svobodná.

Zdroj: http://vitslechta.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=588735

MUDr. Vít Šlechta

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz