2024

pátek 29. března


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Montovny jako houby po dešti

21.8.2009

Koho paměť nezklame, rozpomene si na doby, ČSSD podporovala „zahraniční investice“ jak na běžícím pásu. Premiéři v oranžovém triku se před kamerami zapřísahali, jaké blaho že přináší pracujícímu lidu. Zahraničním firmám nabízeli dotace, tzv.pobídky, daňové prázdniny a pozemky za korunu. Ekonomové tehdy zdvihali prst a varovali před odchodem těchto investorů ihned poté, co vytěží veškeré výhody. Dnes je to realita. Zlatokopové se na úkor tuzemských podnikatelů a za jejich daně napakovali, nyní vše zopakovali a přesunují se za levnější pracovní sílou a novými pobídkami z východu.
Tak nastala situace, kdy na pobídky doplatí zaměstnanci, kteří přichází o práci i naši daňoví poplatníci, z jejichž kapes se ta „legrace“ zaplatila. Jediný, kdo zůstává stranou kritiky i důsledků jsou ekonomičtí trulanti z Lidového domu. O to humorněji působí vystoupení hejtmanky Emerové, která společně s demonstranty kritizovala uzavření montovny ve Stříbře a požadovala její znovuotevření. Opravdu komické, když zloděj křičí, no však to znáte…
Občan – volič – homo sapiens, tedy tvor snad rozumný, by si měl dobře uvědomit, co udělá se svým hlasem. Buď bude držet jazyk za zuby a v den voleb zůstane doma. Tím se vylučuje z práva na kritiku. Nebo se rozhodne volit napravo či doleva. Ať již se rozhodne tak či onak, musí si být vědom odpovědnosti, kterou tento akt v sobě má. ČSSD se chystá na další podivné ekonomické kejkle a veřejnému rozpočtu chtějí pustit žilou: šrotovným, převzetím hypoték, vozením pracujících do práce, dětí do školy a zdanění milionářů. Milý voliči, toto všechno zaplatíš ty a poneseš důsledky. Až krize zmrazí důchody, platy i dávky a budeš tím trpět, až budeš platit vyšší DPH, což ti zdraží potraviny, benzín a tím vše, co se do prodejen vozí, pak je to důsledek tvého rozhodnutí. Až ti doktor řekne, že se tvá operace, kterou potřebuješ, odkládá o nějaký ten měsíc či rok, je to opět důsledek tvého rozhodnutí.

Není podstatné, zda se Topolánek sešel na dovolené s tím či oním, podstatné je, zda bude schopen řídit vládu a potažmo stát tak, aby makroekonomické ukazatele směřovaly k prosperitě, úsporám a efektivitě.

Není podstatné, že Paroubek byl jen na Slovensku a nikdo ho s nikým nechtěl fotit. Důležité je, že následky jeho případného vládnutí neponese on, ale ty, levicový voliči. A my ostatní, žel Bohu, též.

Čas dává za pravdu odborníkům – ekonomům, nikoliv populistům. To, co předvedla ČSSD na sklonku svého vládnutí, nás málem zruinovalo. Naopak výsledovka za poslední dva roky nám říká, o kolik se fyzicky vybralo více na daních, kolik se ušetřilo ve zdravotnictví a podobně – ČSÚ. Právě shora zmíněná exministryně zdravotnictví Emerová předvedla to, co i její předchůdkyně Součková: zdravotnictví spolykalo miliardy bez jakéhokoliv hmatatelného výsledku či zlepšení. Když se Topolánkův kabinet pokusil o seriózní reformu, bylo odezvou destruktivní blokování ve sněmovně, arogantní řvaní Ratha a nakonec protipoplatkové tažení, které spláchlo ODS z vedení krajů.
Na úplný závěr bych chtěl poznamenat toto: nikdo nevyřeší problémy mávnutím proutku a nikdo nezařídí, aby se vše alespoň blížilo ideálu. Podstatné je, a to by člověk rozumný měl umět rozlišit, kdo řešit chce a kdo chce jen vládnout. Ideální by byla vláda nezávislých odborníků, ale to je utopie. Tak volte alespoň ty strany, které mají ve svých řadách odborníky a ekonomicky vzdělané lidi. Nevolte utopisty, kteří nás na čtyřicet let zavlekli do chudoby a nesvobody. A nevolte ani stranu, která z vlády vyhodila jediného ministra – ekonoma, který měl tu pošetilou drzost, že říkal pravdu. Že pane Rusnoku?
 

Jiří Bečvář

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz