2024

středa 24. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

MUDr. Přemysl Sobotka

3.9.2010

Proč kandiduji

Politiku považuji za službu občanům a vnímám ji jako povinnost 7 x 24 hodin týdně. Kromě toho jsem jako lékař i jako politik přísahal, že lidem budu pomáhat, a ne škodit. Doufám, že jsem svým závazkům v minulosti dostál. Každopádně se jim hodlám věnovat i do budoucna, seč mi budou síly stačit, pokud mě k tomu svými hlasy pověříte. Mou prioritou je obhájit pravicovou politiku, o níž věřím, že je schopna nás vést k ekonomické prosperitě, a tím pádem i zvyšování životní úrovně všech obyvatel.

Životopis

Po ukončení Fakulty všeobecného lékařství UK v Praze nastoupil na chirurgické oddělení liberecké nemocnice, odkud po dvou letech přestoupil na rentgenologii. Od roku 1991 byl na zmiňovaném oddělení primářem.

MUDr. Přemysl Sobotka je senátorem za liberecký volební obvod, za který byl zvolen již třikrát (1996, 1998, 2004). Od konce roku 2004 je předsedou Senátu Parlamentu České republiky. Na podzim roku 2010 by svou kandidaturu opět rád obhájil. Politika se stala jeho životní náplní a sám přiznává, že je pro něho i určitou „drogou.“

Z prvního manželství má dvě dcery, Věru a Martinu, v druhém manželství nevlastního syna Prokopa. Manželka Radmila pracovala jako zdravotní sestra.

Mezi koníčky patřil a dodnes patří sport a vysokohorská turistika. Jeho pracovní diář je již několik let opravdu zaplněn, když má však volnou chvilku, odjíždí do Harrachova, kde má jeho žena chalupu. Ti, kdo Přemysla Sobotku znají, jistě potvrdí, že život žije rád, k čemuž patří setkávání s nejrůznějšími lidmi a přijímání zajímavých výzev.

Základní životní krédo:
„Jako lékař i jako politik jsem přísahal, že lidem budu pomáhat, a ne škodit.“

Kdo je MUDr. Přemysl Sobotka?
Poprvé vyhrál v roce 1996 v senátorských volbách v libereckém obvodě číslo 34. Na podzim roku 1998 a o šest let později senátorský post znovu obhájil. Od roku 2004 zastává navíc funkci předsedy Senátu PČR, čímž se stal po prezidentu republiky druhým nejvyšším ústavním činitelem. Nyní jde do boje o senátorský post počtvrté. Sám to komentuje slovy, že prohra je sice možná, ale jako sportovec přemýšlí, jak vyhrát.

Na Liberecku ho zná mnoho lidí – i to může být pokládáno za výsledek jeho práce. Svůj region zná detailně: „Starosti starostů jsou i mými starostmi,“ to bylo a je jeho heslo. V Liberci je pravidelně téměř každé senátorské pondělí, kdy je plně k dispozici občanům a snaží se pomoci v případech, kde je pomoc možná. Problémů je mnoho, někdy stačí vyslechnutí a normální lidské popovídání, někdy následuje jednání na různých úřadech. Miliony ani tisíce korun však sehnat neumí a říká to na rovinu. Kromě své senátorské funkce se v maximální míře zúčastňuje akcí, které se v regionu konají. Ty se týkají zejména víkendů, čemuž odpovídá jeho rčení, kterým některé své kolegy i provokuje, a sice že politiku považuje za službu občanům a vnímá ji jako povinnost 7 x 24 hodin týdně.

Miluje hory, dobrou partu, má smysl pro humor. Hodně pracuje a díky tomu – a své výchově – si váží práce ostatních. Na svou původní profesi, medicínu, již nemá absolutně čas, ale nikdy na ni nezapomněl.

Mnoho jeho spolupracovníků i kolegů jistě potvrdí, že diskuze i spolupráce s Přemyslem Sobotkou je: obohacující, náročná, inspirující, vysilující, smysluplná, hektická, ale každopádně běžící na plné obrátky a na rovinu.

K jeho životu, který žije rád, patří i „cigáro“ nebo sklenka červeného, za což se nikdy nestyděl.

Ze soukromí lze prozradit, že z prvního manželství má dvě dcery a dnes je také dědečkem tří krásných vnoučat. Nyní již dlouhá léta žije se svou druhou manželkou Radmilou.

Jenom pro úplnost: Narodil se 18. května 1944 v Mladé Boleslavi, v červnu 1945 byl, jak říká, vzápětí přivezen do Liberce, a tak je vlastně rodilý Liberečák.

Prostě normální chlap s normálními starostmi, „akorát“ je více vidět. Je však zajímavé sledovat, že v zásadních myšlenkách se nemění a drží slovo, mnoho předešlých i následujících slov bylo již vyřčeno v roce 2004.
 

DISKUZE 0 příspěvků
Vstoupit do diskuze

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz