2024

pátek 19. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Mýtus ČSSD o bytech pro všechny

25.7.2009

Jiří Paroubek ve volebním programu ČSSD slibuje: "více dostupných bytů". Řešením je podle sociální demokracie zvyšování výdajů státu a rozšiřování podpor. Přitom ČSSD vůbec neřeší reálné možnosti státního rozpočtu a nezajímá se vůbec o to, že je potřeba zajistit, aby alespoň ty nástroje, které již efektivně fungují, mohly fungovat dál. Jedním z nich je program Panel Státního fondu rozvoje bydlení, s jehož pomocí se podařilo opravit 250 tisíc zanedbaných bytů v panelových domech (téměř čtvrtina celkového počtu) a realizovat tak investice v objemu 18 miliard korun. Právě Státní fond rozvoje bydlení se v roce 2010 může dostat do krize, čímž bude podpora obnovy bytového fondu ohrožena.

* Financování

Státní fond rozvoje bydlení získával do roku 2005 peníze z výnosů privatizace (celkem ve výši 33 mld. Kč). Vláda sociální demokracie na základě těchto zdrojů vytvořila nepřehledný, nesystémový a rozhazovačný systém 31 různých podpor bydlení, ve kterém se neorientovali ani úředníci ministerstev.

V roce 2009 došlo k úsporným opatřením ze strany ODS, která se zaměřila na zachování účinných podpor bydlení, zejména na revitalizaci bytového fondu zanedbaného v minulém století. ODS také rozšířila poskytování podpory na rekonstrukce panelových domů o domy vystavěné nepanelovou technologií – činžáky.

Stávající způsob financování však nadále není udržitelný. V roce 2010 se SFRB může ocitnout v krizi bez jakýchkoli zdrojů příjmu. Opravy a rekonstrukce zanedbaného bytového fondu, jejichž součástí je také snižování energetické náročnosti bytů (a tím dosažení reálné úspory v peněženkách lidí), se mohou zastavit. ODS navrhuje v době krize udržet alespoň současnou úroveň podpor bydlení co do celkového finančního objemu a zároveň prosadit změnu financování systému, která by měla spočívat ve změně zákona o rozpočtovém určení daní, kdy by výnosy z některých daní plynuly do SFRB přímo, popřípadě využít prostředky z prodeje emisních povolenek, v objemu cca. 22 mld. korun. ČSSD žádné řešení nenabízí.

* Bydlení pro mladé lidi

- Návrh ČSSD: Novomanželské půjčky a podpora startovacích bytů

Zvýhodněná novomanželská půjčka (tzv. Úvěr 300) není žádnou novinkou. Nízkoúročený úvěr do výše 300 000 Kč pro mladé rodiny, kde alespoň jednomu z členů rodiny ještě nebylo 36 let, již existuje a poskytuje ji Státní fond rozvoje bydlení (SFRB). Maximální splatnost takovýchto úvěrů je 20 let a je úročen výhodnou sazbou ve výši 2 % p.a. (pro rok 2009). Zákonná úprava rovněž umožňuje odložení a přerušení splácení. Úvěr je určen na nákup nebo výstavbu bytu.

Modernizaci stávajících bytů, na kterou se novomanželská půjčka nevztahuje, je řešena státní úrokovou dotací na úroky hypoték. V roce 2009 činí tato dotace jeden procentní bod.

- Návrh ČSSD: Odpočty na děti

Odpočty na každé narozené dítě také existují – při úvěru na koupi či výstavbu je nesplacená část jistiny úvěru snížena o 30 tisíc Kč za každé narozené či osvojené dítě.

- Návrh ČSSD: Posunutí věkové hranice u půjček pro mladé

ČSSD chce rovněž posunout maximální věkovou hranici pro žádost ze současných 35 na 40 let a tím navýšit objem státem poskytovaných půjček a podpor. V době ekonomické krize, v době kdy se objem bytové výstavby dramaticky snižuje, se pravděpodobně jen málokdo zadluží proto, aby si koupil nový byt, pokud ho skutečně nezbytně nepotřebuje. Nápad ČSSD navýšit objem prostředků státem poskytovaných půjček na bydlení v podstatě znamená tyto peníze (může to být až půl miliardy) na celý rok účelově vázat a nemít možnost je v průběhu roku jednoduchým způsobem použít tam, kde jich bude zapotřebí více, tj. jako pomoc lidem, kteří se v důsledku ekonomické krize dostanou do neřešitelné životní situace. Význam institutu příspěvku na bydlení, poskytovaného Ministerstvem práce a sociálních věcí poroste.

- Návrh ČSSD: Zabránit zrušení státní podpory stavebního spoření

ČSSD hlásá vyšší státní podpory stavebního spoření. Přitom sama vláda ČSSD se zasadila o jejich snížení v roce 2004 (s platností od roku 2005) ze 4500 na 3000 Kč. ODS o zrušení podpory neuvažuje. Zasadí se pouze o zpřesnění podmínek spoření, které zajistí využití těchto prostředků výhradně za účelem zajištění bytových potřeb.

* Návrh ČSSD: výstavba a rekonstrukce bytového fondu

ČSSD navrhuje stejná opatření, která zavedla vláda ODS v roce 2009, kdy rozšířila pozornost státu, dosud zaměřené pouze na rekonstrukce panelových domů, také na podporu rekonstrukcí domů vystavěných nepanelovou technologií. ODS považuje rovněž za důležité nadále rozvíjet sociální a chráněné bydlení. S ohledem na vysoké investiční náklady zároveň usiluje o vytvoření prostoru pro vstup soukromých investorů proto, aby státní rozpočet nemusel být primárně zatěžován investičními náklady. Stát nutně nemusí být vždy investorem sociálního bydlení. Primární odpovědností státu je přispět na nájemné lidem, kteří si objektivně nejsou schopni finanční prostředky na bydlení zajistit sami.
 

ODS

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz