2024

pátek 29. března


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Mýtus ČSSD o nepotřebnosti penzijní reformy

18.8.2009

Stárnutí populace je nezvratný fakt, před kterým nelze strkat hlavu do písku, jak to dělá ČSSD. Podle demografické prognózy PřUK vzroste průměrný věk ze současných necelých 40 let na skoro 48 let v roce 2065, přičemž podíl osob ve věkové skupině nad 65 let bude činit více jak 30 % oproti současným necelým 14 %.

Stávající důchodový systém přitom funguje na principu průběžného financování, kdy zaměstnané osoby odvádí ze svých příjmů pojistné, které slouží k financování důchodů současných důchodců. Prodlužující se střední délka života povede k růstu průměrné doby pobírání důchodu a tím i k růstu nákladů na jednoho důchodce a celkových nákladů na důchody. Nízká porodnost naproti tomu povede k poklesu počtu zaměstnaných osob a tím i příjmů systému. Důchodový systém se tedy stane dlouhodobě finančně neudržitelný. Tyto trendy nejdou zvrátit, stejný problém řeší celý vyspělý svět. Česká společnost se tímto problémem v následujících letech chtě nechtě musí vypořádat.

Co udělala ODS?

První etapa důchodové reformy (parametrické změny – zvyšování věku odchodu do důchodu na 65 let, prodloužení doby potřebné pro získání důchodu ze 30 na 35 let, zrušení doby studia jako náhradní dobu pojištění, zavedení možnosti souběhu poloviny starobního důchodu s příjmem z výdělečné činnosti, zavedení třístupňové invalidity), kterou provedla ODS, je nejvýraznější změnou od 90. let, která stabilizovala důchodový systém minimálně na 30 let.

Druhou etapu (zejména změny v penzijním připojištění – oddělení majetku fondů od majetku klientů, zavedení různě zaměřených penzijních plánů, zvýšení participace zaměstnavatelů na penzijním připojištění svých zaměstnanců) schválila vláda ODS v dubnu 2009. ODS bude rozhodně v reformě pokračovat.

Co nabízí ČSSD?

I přes neoddiskutovatelná fakta chce ČSSD stále udržet průběžný systém, spoléhá na jeho relativní udržitelnost v příštích 15 až 20ti letech. ČSSD chce využít dočasného přebytku důchodového systému, který by měl být racionálně využitý při důchodové reformě, na populistická opatření. Pouhá podpora penzijního připojištění a nekoncepční populistické opatření však situaci nezachrání ani omylem. Opatření ČSSD, jakým je 13. důchod z dividend firmy ČEZ, navíc povede ke zvýšení nezaměstnanosti, krachu firem, a zřejmě miliardovým arbitrážím ze strany minoritních akcionářů ČEZ.

Ve svých dalších programových návrzích chce ČSSD dále zvyšovat důchod, prosazuje zavedení důchodu pro samostatně žijícího důchodce ve výši 1,2násobku životního minima. Toto opatření se již objevilo v návrhu reformy penzijního systému, který kritizovala Bezděkova komise ve své zprávě z roku 2005. Vazba minimálního garantovaného důchodu na vývoj minimální mzdy byla v této zprávě hodnocena jako riziko výdajové strany, tedy výrazně zatěžující státní rozpočet.

Český penzijní systém ale nespasí neustálé krátkozraké zvyšování důchodů, které vyžaduje také další zadlužování a zvyšování daní. Bez reformy bude systém v čase kumulovat dluh ve výši téměř 110 % HDP v roce 2065 (tj. téměř 260 % HDP do konce tohoto století). Zároveň několikanásobně naroste počet důchodců, kteří budou žít pod hranicí chudoby. V dnešní době je tento podíl 2 procenta, v roce 2050 to bude podle Vladimíra Bezděka 10 procent. Budoucnost v rukou ČSSD tedy znamená dluhy a bídu.
 

ODS

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz