2024

sobota 27. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Mýtus ČSSD o škodlivosti školného

18.7.2009

Hlavním heslem programu ČSSD v oblasti vzdělávání je "chceme vzdělání pro všechny bez školného". Mezi hlavní body této části programu patří plošné zvýšení platů učitelů a pracovníků ve školství, zavedení všeobecně povinného roku mateřské školy a navýšení rozpočtu (pouze) veřejných výzkumných institucí.

Počet vysokoškolských studentů neustále a velmi rychle narůstá nehledě na jejich kvality. V nejbližších letech se jejich procento ve společnosti srovná s průměrem OECD. Financování vysokoškolského studia je ale u nás velikým problémem.

■Financování

Český systém má všechny školy v zásadě za rovnocenné, klade na ně stejné nároky a odměňuje je za výuku stejnými prostředky. Tento systém nemotivuje školy k dobrému hospodaření a školy nemají žádnou zodpovědnost za kvalitu poskytovaného vzdělání a uplatnění studentů v praxi. V současné době získávají školy peníze nabíráním dalších a dalších studentů, kvantitě je dávána přednost před kvalitou. Změna financování vysokých škol je nevyhnutelná.

 

■Školné

Většina zemí EU, včetně vyspělých, jako je Velká Británie, země Beneluxu, Rakousko nebo velká část Německa školné zavedla. Osvědčené bezproblémové fungování školného v těchto zemích je podpořeno funkčním systémem sociálních stipendií, půjček na vzdělání a spoření na vzdělání, stejně jak to dlouhodobě navrhuje ODS. Nejedná se tedy v žádném případě o antisociální opatření. Zavedením školného se stane vysoká škola dostupnou pro všechny. Naopak v současnosti na vysokoškolské vzdělání vzhledem k vysokým nákladům sociálně slabí nedosáhnou.

 

■Rovný přístup ke vzdělání

Školné posílí vztah mezi školou a jejími výsledky. Vysoká škola bude konkurencí tlačena k větší snaze o lepší uplatnění studentů. Zároveň poplatek škole zabrání nadužívání služeb ze strany studentů jako záměrné prodlužování studia či zápis na VŠ jen kvůli statutu studenta.

I ve své Oranžové knize o vzdělávání ČSSD připouští, že dochází k inflaci diplomů a velikým rozdílům v jejich kvalitě. Při zavedení školného by se tržně upravila kapacita škol odpovídající poptávce stejně jako jeho struktura a kvalita.

 

■Věda a výzkum

Dalším způsobem získávání peněz pro vysoké školy je výzkumná činnost. V současnosti se na ni soustřeďují i pracoviště, které k takové činnosti nemají předpoklady.

Státní výdaje, jakkoli vysoké je ČSSD navrhuje, nikdy nemohou pokrýt skutečnou potřebu výzkumné činnosti. Model stálých výzkumných týmů a jediné centrálně řízené a státem financované instituce v podobě Akademie věd není ve světě příliš obvyklý.

Budoucnost financování vědy a výzkumu leží v těsné spolupráci škol s firmami, které mohou nabídnout prostředky mnohonásobně vyšší a zároveň s tím i mnohonásobně zlepší kvalitu výuky a připravenost studentů ke vstupu na trh práce.


 

Graf: absolventi VŠ (% z populace)
 

ODS

DISKUZE 0 příspěvků
Vstoupit do diskuze

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz