2024

sobota 18. května


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Mýtus o potřebnosti progresivního zdanění

12.12.2009

Neutěšený stav veřejných financí vybízí politiky k razantním opatřením pro jejich stabilizaci. Veřejný dluh vzroste každou vteřinu o více než 6 tisíc korun, což je tempo dlouhodobě neudržitelné. Recepty pravice vesměs zahrnují snižování veřejných výdajů, levice naopak prosazuje zvyšování daní.

Ideologické mantinely jsou tedy vytyčené. Úřednická vláda se v rámci nich snaží pohybovat. Proto také tzv. Janotův balíček z podzimu tohoto roku zahrnoval zvyšování daní i snižování výdajů. Bohužel se Paroubkovým socialistům a komunistům podařilo protlačit některé změny, které balíček částečně rozmělnily.

Málokdo si ovšem uvědomuje, že Janotův balíček je pouze jednorázový (většina opatření bude platit jen pro rok 2010), a navíc nedostatečný. Pro stabilizaci veřejných rozpočtů je nutné provést razantnější a trvalejší změny. Nutné je především přehodnotit systém sociálních dávek tak, aby stát pomáhal pouze těm lidem, kteří to skutečně potřebují.

Pokud dojde k opatřením na straně příjmů, měly by se zvyšovat především nepřímé daně. Zvyšování přímých daní totiž snižuje motivaci lidí. Mezi takové opatření patří také zavedení progresivního zdanění, které prosazuje ČSSD, a bohužel se k ní přidalo v posledních dnech i ministerstvo financí.

 

Důvodů pro odmítnutí takového návrhu je několik:

 

Vlivem slev na dani je daň z příjmů fyzických osob progresivní už v současnosti.


Argument, že lidé s nejnižšími příjmy by měli platit nižší daň, neobstojí - rodič s dvěmi dětmi a příjmem do 19 tisíc korun dnes neplatí žádnou daň z příjmů.


Daň z příjmů fyzických osob tvoří pouze 8,9 procenta celkových příjmů rozpočtu.


Dodatečné zdroje získané zavedením vyššího pásma pro lidi s příjmem nad 1,2 milionu korun budou jen kapkou v moři. Nejčastěji se uvádí dodatečný příjem 4 miliard korun, kdežto deficit příští rok překročí 160 miliard korun.


Zavedením vyšší daně pro vysokopříjmové občany bude znamenat trestání úspěšných odborníků, jejichž část bude jistě zvažovat změnu bydliště do některé daňově příznivější země. O část daní tak stát naopak přijde.


Vzroste snaha lidí skrývat některé své příjmy, což zvýší podíl šedé ekonomiky.


Snížená motivace lidí se projeví ve snížení ekonomického růstu

ODS

DISKUZE 0 příspěvků
Vstoupit do diskuze

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz