2024

úterý 14. května


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Mýtus o vyšších daních pro bezdětné

27.10.2009

Volební program Občanské demokratické strany má celkem (ve své nejdelší variantě) 50 stran. Obsahuje více než stovku volebních slibů, návrhů důležitých reforem a opatření. Přesto novinářská zkratka vybírá stroze.

V médiích se tak objevilo pouze několik z našich návrhů, a samozřejmě to nebyly ty nejdůležitější, ale nejvíce kontroverzní. Jedním z nich byl i návrh na posílení mezigenerační solidarity.

Novináři toto opatření ve zkratce označili jako "vyšší zdanění pro bezdětné". Nic takového ale v programu obsaženo není. Volební program doslova uvádí, že "chceme otevřít diskusi, zda je správné, aby rodiče dětí, které jsou budoucími plátci důchodového pojištění, platili stejnou výši důchodového pojištění jako bezdětní".

Logika je taková, že rodiče s dětmi přispívají do státního sociálního systému v podstatě dvakrát – sociálním pojištěním placeným za sebe a pojištěním od dětí. Přesto mají poté stejný důchod jako bezdětní, kteří přispívají jen jednou.

Proto jsme chtěli otevřít diskusi o tom, zda je toto nastavení spravedlivé. Jde ale pouze o otevření diskuse, zda by bezdětní neměli odvádět o jeden nebo dva procentní body sociálního pojištění více. Neznamená to automaticky zavedení takového opatření. Samozřejmě by také musel být ošetřen problém lidí, kteří mít děti nemohou.

Toto opatření by pak přineslo dodatečné zdroje do systému, které by umožnily druhý krok této změny, o kterém už se novináři skoro vůbec nezmiňují. Tímto krokem by byla možnost věnovat ze sociálního pojištění jeden procentní bod přímo na důchody svých rodičů, případně pěstounů.

Jak již ale bylo zmíněno, nejedná se o nejzásadnější návrhy, které jsou ve volebním programu obsaženy. Mnohem důležitější je dokončení penzijní reformy, která přinese skutečnou stabilitu důchodového systému a také větší spravedlnost.

V současnosti jsou totiž důchody závislé hlavně na demografických vlnách. Pokud je dostatek lidí v produktivním věku, důchody rychleji rostou. Pokud je ale více lidí v důchodovém věku, nemůže si současný průběžný systém dovolit vyplácet tolik financí.

Řešením je kombinovaný model, který lidem umožní vyvázat si část placeného sociálního pojištění do soukromého fondu, který bude prostředky dále zhodnocovat. Půjde navíc o dobrovolné vyvázání placeného pojistného. I penzijní reformou tak prostupuje svoboda rozhodování, jako základní hodnota, na které ODS stojí.

Pokud ale někdo bude chtít zůstat pouze ve státním průběžném systému, tak může. Nicméně i když levicoví populisté tento systém označují za jistotu, tak bohužel při současném nastavení připomíná spíše známou hru typu letadlo…
 

ODS

DISKUZE 0 příspěvků
Vstoupit do diskuze

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz