2024

sobota 27. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Na Bártu si na Primě počkal nejsilnější soupeř, Benda z ODS

17.4.2011

MEDIÁLNÍ HODNOCENÍ Koaliční neshody v plné nahotě předvedl v nedělní Partii slovní souboj Víta Bárty a Marka Bendy z ODS. Oba politici se nebyli schopni dohodnout ani na základních věcech. Benda vidí jako největší problém všech událostí možné napojení společnosti ABL na politiku, Vít Bárta pak vymývání mozku poslankyně Kočí ze strany zákulisních kmotrů.

Zcela jiný Vít Bárta, zcela jiný Marek Benda a téměř neviditelný moderátor Jan Punčochář, těmito slovy hodnotí analytik Břetislav Polách nedělní Partii na televizi Prima. "Já bych hrozně rád zdůraznil, že Benda byl pro Bártu jeden z nejtěžších soupeřů, což možná ani Vít Bárta nevěděl. Ono je totiž zásadní zdůraznit, kdo byl Václav Benda, otec nynějšího poslance. To byl člověk, který seděl za své názory a který se protivil komunistům. Následky? O těch přeci mluvil sám poslanec ODS v Partii."

Marek Benda skutečně vyčítal Vítu Bártovi mnohé, co podle svých slov zažil.

"Prosím vás, já vím, jaké to je, když vás někdo sleduje. Já jsem žil v bytě, který byl neustále pod dohledem kamery státní bezpečnosti. Já vím, jaké to je, když vás odposlouchávají, protože jsem v takovém bytu žil!" uvedl emotivně Benda a v zápětí dodal. "Proto, ať se nikdo nediví, že takovéto praktiky odmítám a nechci. Tečka." Vít Bárta konkrétně na tato slova nereagoval.

Partie obsahově ZDE

Podobně však probíhala celá čtyřicetiminutovka Partie. Vít Bárta obhajoval své kroky, Marek Benda většinu z nich zpochybnil.

"Tady bych chtěl porovnat televizní účast v minulém týdnu, když byl Bárta u Moravce a v Hyde Parku. Tam totiž neměl soupeře a vsadil na neskutečně emotivní vlnu. Někteří novináři napsali rovnou o slzách před kamerou. Když na něho ale nastoupil docela nezkažený a ryze faktický Benda, Bárta tuto masku odhodil. Byl drsný, nekompromisní, ale neobstál. Benda vůbec nepoužíval vějičku ABL, vynechal kmotry a poslankyni Kočí, hovořil o principech a postojích, to se tak často nevídá. Bárta byl mnohokrát dost vytočený," uvádí dále analytik Polách.

Benda tvrdošíjně opakoval, že lidé, kteří v minulosti působili v ABL, skutečně nemohou pokračovat ve státní správě a ústavních funkcích, Bárta byl proti. Shoda nenastala ani v začátku celého problému vedoucímu k postupnému rozpadu koalice. Bárta vnímá jako zásadní zradu Kristýny Kočí, Marek Benda to, že bezpečnostní firma vytvořila politickou stranu.

Bárta před a po kauze

Mediální výstupy Víta Bárty, o nichž se výrazněji psalo v médiích, lze rozdělit na ty, které byly před a které byly po aféře spojující ABL, Věci veřejné, ministra dopravy a Kristýnu Kočí.

V předešlém období byl Bárta velmi výrazný coby host v Show Jana Krause loni v září na televizi Prima. Zejména bulvární média si všimnula jeho věty o ministerských penězích: "frnk, frnk a želvy jsou v prdeli."

Podobně Bárta šokoval v pořadu veřejnoprávní České televize Máte slovo, kde byl jeho soupeřem především předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka. Bárta do studia přinesl batoh, aby zdůraznil zadlužení země. "Na debatu se těším, protože pan Bárta se stal velmi výrazným ministrem, který vyvolal jak pozitivní, tak negativní reakce. Mezi diváky byl o jeho vystoupení obrovský zájem," řekla tehdy Michaela Jílková ParlamentnímListům.cz. Datum vysílání bylo taktéž v září loňského roku.

Vít Bárta ve studiu Partie TV Prima seděl v letošním roce dvakrát. Proti Milanu Urbanovi z ČSSD 6. února a naposledy pak 3. dubna, kdy mu byl soupeřem koaliční partner, šéf poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík. Právě tato debata byla poslední z hlediska běžného mediálního vystupování. Následující pondělí totiž časopis Respekt přinesl informace o údajném uplácení poslanců Věcí veřejných. Kolotoč událostí se od té chvíle nezastavil. Stejně jako Bárta.

Co nám řekl Bárta o Kristýně Kočí:

"Pro mě samotného je nepochopitelné, že jsem si té změny nevšiml. Samozřejmě si nešlo nevšimnout nadstandardního vztahu, který měla s Petrem Tluchořem, ale brali jsme to spíš s humorem. Pamatuji si, jak se žertovalo, že to utužuje vnitrokoaliční vztahy. Ale to co přišlo, když mě Kristýna obvinila z uplácení. Na to nemám slov. Jak se z Kristýny mohl stát úderník kmotrů, to nedokážu dodnes pochopit."

To nejvýraznější vystoupení proběhlo minulý čtvrtek v rámci diskusního Hyde Parku České televize. Tvůrci pořadu ihned po skončení informovali o sledovanosti slovy: "Tak rekord Hyde Parku se opět posouvá: při vydání s Vítem Bártou rating čili průměrná sledovanost 256 000, zásah (aspoň 3 minuty kontinuálně) 596 000 diváků."

Druhé znamenité vystoupení předvedl Bárta v Moravcových Otázkách. "Byť od půl druhé, byť na méně sledovaném kanálu ČT 24, Bárta ukázal radost, smích i slzy, jako člověk a ne politik byl fantastický," uvedl pro ParlamentníListy.cz analytik Břetislav Polách.

Trojlístek televizních show ukončil ministr dopravy v demisi právě tuto neděli v Partii na Primě.

Zdroj: Parlamentní listy.cz

 

 
DISKUZE 1 příspěvků
17.4.2011 (20:08:08) - mara
Dobrý den,
partii jsem sledoval,ale žádného vytočeného Bártu jsem tedy neviděl naopak je to po dlouhé době politik, který odpovídá přímo na dotazy a " neokecává stále dokola".
Vstoupit do diskuze

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz