2024

čtvrtek 16. května


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Nadržený Sobotka

14.3.2012

Tak se nám předseda socialistů zase rozjel. Převzatou klasikou od svého předchůdce (x-té hlasování o nedůvěře vládě) a další výzvou k demisi.

Jak typické pro socialisty. Skoro mám pocit, že nic jiného než neustále vyzývat k odstoupení nebo hlasovat o nedůvěře vládě neumí. Pravda, ještě kritika všeho druhu jim jde skvěle, popřípadě ostrým slovem šlehnout, ale když mají přijít s vlastním a především uskutečnitelným nápadem, je ticho po pěšině.

Kauza VeVerek je především pro VeVerky sebezničující. To je zcela nepopiratelný fakt a perličkou je, že strana, která před volbami lákala na populismus a boj proti korupci je nakonec v osobě svého superguru na lavici obžalovaných právě z korupce. To jsou ale paradoxy...

Jisté je, že už samotný vstup této politické divize ABL do velké politiky byl průšvihem. Nicméně, voliči tak rozhodli a proti tomuto se nedá namítnout vůbec nic. Je také jasné, že ať už soud s Vítem Bártou dopadne jakkoli, vládní koalice bude pokračovat dál. Ve hře je totiž mnoho.

Sobotkovy výkřiky a výzvy k odstoupení vlády jsou už folklórem. Když vládla ČSSD se svými koaličními partnery, proběhlo několik nepěkných afér, dokonce i koaliční partneři byli obejiti a socialisté si prosadili svou ve spolupráci s komunisty a vláda stejně nepadla.

Pokud chce šéf z Hybernské vyzývat vládu k odstoupení kvůli skandálu jedné z koaličních stran, pak by měl ze všeho nejdříve zamést před vlastním prahem a vzpomenout si na kakao, pozemkové fondy nebo bezelstně se prozradivšího Kavana, jak byly uplaceny Gripeny.

Socialisté chtějí vyvolat hlasování o nedůvěře vládě kvůli úsporným opatřením chystaným na příští rok. Zajímalo by mě, jak by chtěli socialisté se schodkem státního rozpočtu bojovat. Zřejmě ještě větším zadlužením. Vždyť právě Bohuslav Sobotka dokázal v době, kdy HDP vzrostlo o 7% udělat stomiliardový schodek.

Naše ekonomika se stále ještě nedostala na úroveň před celosvětovou krizí. Na to, že Bohuslav Sobotka udělal téměř stejný schodek v době enormního růstu jako Miroslav Kalousek v době, kdy se stát hrabe z krize a do úrovně roku 2008 stále ještě chybí skoro 2% HDP, bych opravdu rád viděl Sobotkovo řešení.

Bohuslav Sobotka si neodpustil příležitost aby premiérovi nevyčinil za nepodepsání smlouvy o rozpočtové kázni. Jenže by Bohuslav Sobotka měl být více než vděčný. Jak se nechal několikrát slyšet, on by pakt podepsal ihned. Jenže by se zavázal k nemožnému.

Je pravdou že státy neplatící eurem by k fiskální unii přistoupily až poté, co začnou platit eurem, jenže je tam ještě jeden malý smluvní bod: "Pokud si samy dobrovolně nezvolí, že se na ně vybraná ustanovení, u nichž to smlouva připouští, uplatní již dříve."

Smlouva žádné dodatky nemá, žádnou možnost, kde by členské státy EU neplatící eurem vyjadřovaly svůj souhlas s dobrovolným přijetím ustanovení. Zkrátka smlouva je podepsána a EU může na základě podpisu vyžadovat plnění všech bodů smlouvy všemi signatáři.

Vzhledem k vlezdobruselismu socialistů by se určitě Bohuslav Sobotka vůbec nad zněním smlouvy nepozastavoval. Představme si, že by vláda skutečně padla a Bohuslav Sobotka coby nový premiér by stál před úkolem sestavit na příští rok rozpočet se schodkem maximálně 19 miliard korun.

Je jasné, že tato smlouva nebude moci být dodržena a jen pár dní po podpisu už to dopředu někteří ze signatářů avizovali dopředu. K čemu tedy taková smlouva je, když se dokument s ještě mokrým inkoustem stane obratem cárem papíru?

Prý děláme podle Bohuslava Sobotky Britům užitečné idioty. Lepší je dělat je Britům než podepsáním nesmyslné smlouvy Bruselu. Po vítězství Ficových populistických socialistů na Slovensku se Bohuslav Sobotka už nadrženě natřásá a třese na premiérské křeslo jako drahý pes.

Právě na příkladu Slovenska, které fiskální unii podepsalo se budeme moci na vlastní oči přesvědčit, jak je tato smlouva nesmyslná a nedodržitelná. Samo Slovensko hospodaří s přibližně tří až čtyřmiliardovým schodkem, což je zhruba 25% státního rozpočtu.

Staronový slovenský premiér Fico bude moci svou jednobarevnou vládou ukázat, jak populistická socialistická ekonomika nefunguje. Jen doufejme, že výsledky se dostaví dříve, než se u nás dostane k moci právě rozhazovačný Bohuslav Sobotka, který vidí v Bruselských byrokratech spásu celého světa. Ač se mi to příčí, pořád je lepší, budou-li ve vládě korupční VV než finančně nezodpovědní socialisté.

 

DISKUZE 0 příspěvků
Vstoupit do diskuze

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz