2024

sobota 20. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Návrh nového občanského zákoníku

24.10.2011

Letos na jaře, poté, co Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR propustila návrh nového Občanského zákoníku do druhého čtení a přikázala jej k projednání Ústavně právnímu výboru, jsem zde psala o hlavních změnách, které tento nejdůležitější soukromoprávní kodex přinese do našeho právního řádu.

Ústavně právní výbor, jehož jsem členkou, se návrhem nového Občanského zákoníku zabýval po celé léto. Každé úterý v průběhu července, srpna a září se scházela expertní skupina, kde kolektiv autorů v čele s Prof. Karlem Eliášem, zástupci předkladatele, tedy Ministerstva spravedlnosti a další právní experti procházeli po částech celý návrh nového Občanského zákoníku a debatovali s poslanci – členy ústavně právního výboru a dalšími zástupci veřejnosti o jejich připomínkách. Koncem srpna byl návrh projednáván na třídenním výjezdním zasedání výboru v Lipnici nad Sázavou a minulé úterý, 11.10.2011, doporučil Ústavně právní výbor Sněmovně, aby tento návrh schválil s tím, že byly odhlasovány některé změny, které převážně vycházejí právě z jednání expertní skupiny.

Mezi hlavní změny, které Ústavně právní výbor odhlasoval oproti původnímu znění, v jakém návrh postoupila Sněmovně vláda, patří například změna v pojetí veřejné prospěšnosti. O konečné podobě, která je obsažena v pozměňovacím návrhu Ústavně právního výboru byly vedeny dlouhé debaty a je nutné dodat, že ani zástupci neziskového sektoru sami nebyli jednotní v tom, jak má úprava vypadat.
Další změnou je posílení postavení zvířete, jako živého tvora. Rovněž po dlouhých debatách se zastánci práv zvířat a široké veřejnosti bylo nakonec posíleno postavení zvířete v tom smyslu, že je nyní kladen ještě větší důraz na jeho hodnotu jakožto smysly nadaného živého tvora. Jinak však stále platí, že se na zvíře přiměřeně použijí ustanovení o věcech a zvíře tak nadále zůstává objektem a nikoli subjektem (jak tomu bylo v historii snad jen jedinkrát za císaře Caliguly ve starém Římě) občanskoprávních vztahů.
Do části týkající se rodinného práva bylo přidáno deklaratorní ustanovení o tom, že děti jsou povinny dbát svých rodičů a podřizovat se jejich přiměřeným výchovným opatřením.
Na konec tohoto výčtu zmíním snad již jen vypuštění medializovaného termínu „ztráta radosti z dovolené“ k požadavku zástupců cestovních kanceláří a jeho nahrazení méně emotivně nabitým termínem „narušení dovolené“, kdy se však předpokládá, že tato terminologická změna nebude mít za následek snížení ochrany zákazníka, spíše tomu bude naopak.
Poněkud kontroverzní změnou, která nevyplynula ze zasedání expertních týmů, ale byla obsahem poslaneckého pozměňovacího návrhu, je zavedení povinných advokátních smluv či notářských zápisů u převodů nemovitostí, u které lze předpokládat oddělené hlasování při závěrečném schvalování návrhu Sněmovnou.


Na závěr ještě doplním informaci o tom, že návrh Zákona o mezinárodním právu soukromém a procesním byl Ústavně právním výborem doporučen ke schválení Sněmovnou již na zmiňovaném výjezdním zasedání a nový Zákon o obchodních společnostech a družstvech (Zákon o obchodních korporacích) bude sněmovním Ústavně právním výborem projednáván tento čtvrtek 20.10.2011 s tím, že je možné předpokládat jeho doporučení ke schválení rovněž s některými dílčími změnami, které vyplynuly z expertního projednávání.
U všech těchto kodexů by mělo být o rok posunuto datum účinnosti, kdy se tedy nyní předpokládá účinnost k 1.1.2014, aby bylo možno důkladně se připravit na tuto převratnou změnu našeho právního řádu.
 

JUDr. Ivana Weberová, poslankyně PS PČR

DISKUZE 0 příspěvků
Vstoupit do diskuze

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz