2024

pondělí 6. května


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

NÁZOR: Proč se opozice vlamuje do otevřených dveří?

21.2.2012

Kauza výlepových ploch v Liberci, na kterou jako první upozornil server tydenvlk.cz pokračuje. Poté, co na posledním zasedání městské rady (14.2.2012) bylo na pochybnosti upozorněno některými představiteli Liberce občanům, rozeběhlo se pátrání po tom, kde vznikla chyba a co kdo udělal špatně. Posledním střípkem do mozaiky přispěl radní za LO, David Václavík, když na facebookovém progilu vyvěsil oficiální vyjádření tohoto hnutí, které reflektuje, mimo jiné, také proběhlou koaliční schůzku, jež se tématam také zabývala. Přinášíme text Davida Václavíka v plném znění.

David Václavík: Proč se opozice vlamuje do otevřených dveří?

V posledních dnech rozčeřila hladinu libereckého politického rybníčka zpráva o tom, že Technické služby města Liberce (TSML) téměř obratem poté, co získaly od města zakázku týkající se městských plakátovacíh ploch, odklonily zřejmě bez výběrového řízení tuto činnost na třetí subjekt. Obavy a rozčarování spojené s tímto krokem jsou na místě a není proto divu, že se celé kauzy velmi vehementně zhostila opozice.

Na tiskové konferenci pořádané ve středu 15. 2. 2012 představitelé jedné z opozičních stran, konkrétně Změny pro Liberec (ZpL), PhDr. Jaromír Baxa a bc. Zuzana Kocumová, obvinili vedení města, že tímto způsobem vědomě obchází zákon a snad se i dopouští pletichy. Musím říci, že jsem byl jejich vyjádřením stejně překvapem, jako jsem byl překvapen, když jsem o několik dní před tím zjistil, jak TSML naložily s městskými plakátovacími plochami.

Jedním ze zdrojů, které mne upozornily na možné problémy, byl právě pan Dr. Baxa. Tím druhým byl e-mail, který firma Rengl (právě tato firma získala za zvláštních okolností zakázku od TSML) rozeslala potencionálním klientům, z nichž někteří ho poté předali dál s dotazem, co to má znamenat. Dr. Baxovi jsem za upozornění poděkoval a ujistil ho, že v dané věci budu ihned konat. Bude-li s tím Dr. Baxa souhlasit, nemám problém naší e-mailovou komunikaci zveřejnit.

Na nejbližším zasednání Rady města jsem pak vznesl dotaz a s ním spojený požadavek na vysvětlení celé události s tím, že celou událost považuji za velmi závažnou. Na základě toho se rozpoutala diskuze, z níž vyplynulo, že o postupu TSML nebyli informováni ani přítomni členové představenstva TSML, ale ani primátorka města. Kromě toho naprostá většina členů rady města označila postup TSML za velmi problematický mimo jiné i proto, že při projednávání toho, zda zakázku ohledně plakátovacích ploch má město předat své společnosti (TSML) nebo vypsat výběrové řízení, tvrdil ředitel společnosti jednoznačně, že TSML mají dostatečné kapacity a zájem o plakátovací plochy se starat. Rada města pak i s ohledem na doporučení Komise pro výběrová řízení rozhodla, že danou zakázku TSML předá.

Díky těmto „podivnostem" se vedení města ihned rozhodlo konat a prostřednictvím svého práva jakožto 100 % vlastníka společnosti si vyžádalo potřebné podklady pro zjištění všech okolností a přípravu dalších kroků. O této skutečnosti informovala některá liberecká média již před tiskovou konferencí zástupců ZpL a byli o ni informováni i novináři na tiskové konferenci. Vedle toho někteří představitelé o svých postojích a postojích vedení města, po informovali i prostřednictvím dalších médií, např. sociálních sítí. Většina těchto postojů byla přitom shodná s tím, co později požadovali zástupci ZpL. Tento postoj potvrdili zástupci koalice na páteční schůzce a prezentovali jej formu tiskové zprávy:

„Nejasnosti ohledně smlouvy mezi TSML, a.s. a společností, na kterou převedla zakázku na obhospodařování výlepových ploch ve městě Liberec, se staly předmětem schůzky koaličních partnerů (ČSSD, LO, VV a USZ).

Na schůzce, která proběhla v pátek 17.2.2012, se shodli, že budou prostřednictvím svých zástupců ve statutárních orgánech městských společností iniciovat kroky, jež společnosti povedou k přijetí Směrnice pro zadávání veřejných zakázek přijatou Radou města Liberec dne 24.5.2011, doplněné o připomínky Komise pro veřejné zakázky a legislativní změny, ke kterým v poslední době došlo."

Dalším výsledkem společného jednání je dohoda, že Rada města Liberec po obdržení příslušných smluv mezi TSML, a.s. a RENGL, s.r.o. nechá prověřit právní a ekonomické aspekty tohoto smluvního vztahu a na základě závěrů z těchto analýz příjme příslušná opatření."

Mám z celého průběhu prezentace této kauzy pocit, že ZpL chce být opravdu opozicí za každou cenu a že pokud někdo přijde s nějakými návrhy a opatřeními na řešení problematických situací, které vlastně jsou v souladu s tím, co zástupci ZpL požadují, pak to jen z principu odmítnou, případně obviní ty, kteří tyto návrhy představili a prosazují je, za někoho, kdo chce jen slízávat smetanu. Možná by se ale měli zamyslet nad tím, zda je přednější jejich vlastní politické PR, nebo snaha vytvořit v našem městě prostředí, které by umožnilo jeho další rozvoj a zbavilo ho starých zvyků. Politika, která má něco změnit a vést ke zlepšení se nedá dělat na základě mentality kluků na pískovišti, kteří ostatním rozbíjejí jejich hrady, a to jen proto, že oni je nepostavili.

David Václavík
 

Zdroj: tydenvlk.cz

DISKUZE 0 příspěvků
Vstoupit do diskuze

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz