2024

úterý 7. května


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Nebýt korupce, dostávalo by se na silnice

24.9.2012

LIBEREC Sociální demokracie před čtyřmi lety v Libereckém kraji vyhrála volby a získala třetinu v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu. Vytvořila menšinovou koalici se Stranou pro otevřenou společnost (SOS) a vládne za podpory komunistů. V čele stojí hejtman Stanislav Eichler (ČSSD), který ale nyní kandiduje do Senátu.
Zástupci všech tří stran jsou pod častou palbou kritiky, že zakázky v kraji nejsou realizovány dostatečně transparentně. „Tohle slýchám pořád. Já vždycky říkám: Tak podejte trestní oznámení nebo dejte podnět NKÚ,“ říká lídr kandidátky komunistů Stanislav Mackovík.
Podle opozice je ale právě korupce společně se špatným hospodařením příčinou toho, proč v krajské pokladně chybí peníze.
Chybí miliardy, které padly na obnovu po velké vodě Černou skvrnou Libereckého kraje je havarijní stav nemocnice v České Lípě. Budova se doslova rozpadá – okna netěsní, opadává omítka. Do nemocnice, která vyrostla v dolním centru České Lípy před desítkami let, se od jejího otevření neinvestovala ani koruna. A nezměnila to za poslední roky ani vláda sociální demokracie. Ta to odůvodňuje náklady, které musel kraj vynaložit na boj s následky povodní, zejména v roce 2010. Tehdy živelní katastrofa z rozpočtu ukrojila 8 miliard korun. Kandidátka na hejtmanku ČSSD Lenka Kadlecová chce v oblastech často hrozících povodní pracovat na prevenci a na systému včasného varování občanů.
„V budoucnosti ale bude potřeba vypracovat i státní program, který by v oblastech, kde pravidelně dochází k záplavám nemovitostí, nabídl lidem náhradní pozemky a finanční prostředky na stavbu nových objektů,“ myslí si Martin Půta z hnutí Starostové pro Liberecký kraj.
Předražené mosty zbytečně vyplýtvaly peníze na dopravu Dalším neuralgickým bodem je stav komunikací v Libereckém kraji. „Kraj vlastní 2100 km komunikací 2. a 3. třídy, z čehož je polovina v katastrofálním stavu, což všichni cítíme na svých peněženkách. Kraj vydává na údržbu a opravy komunikací po přepočtu částku kolem 1100 Kč na obyvatele, zatímco ostatní kraje vydávají v průměru částku přesahující 1800 Kč na obyvatele,“ upozorňuje lídr koalice TOP 09 a Starostů Jiří Kočandrle. Podle něj se komunikace daly dávno opravit, nebýt předražených veřejných zakázek.
„Musím zmínit například zakázku na opravu mostů poškozených povodněmi za 500 milionů. Zde se mohlo ušetřit mnoho peněz,“ je přesvědčen Kočandrle.
Po volbách by rád uzavřel koalici s některým z regionálních krajských hnutí. Odmítá naopak spolupracovat s komunisty. Síly v kraji jsou poměrně vyrovnané. Předvolební průzkumy sice vede ČSSD, ostatní strany se ale pohybují v těsném závěsu.
Dojednat koalici nebude snadné Povolební vyjednávání o možných koalicích může být obtížné. Například lídr hnutí Změna pro Liberecký kraj Jiří Korytář už deklaroval, že s ODS ani ČSSD do koalice rozhodně nepůjde. „Tyto dvě strany považujeme za základní kameny zdejšího korupčního systému,“ míní Korytář.
Liberecký kraj je po Karlovarském druhým nejmenším v České republice. Z 439 260 obyvatel tvoří 15 procent děti do 14 let a zhruba stejný podíl je seniorů nad 65 let, kterých ale s každým rokem přibývá. Podle posledního sčítání obyvatel má v kraji vysokoškolské vzdělání jen osm procent lidí. Podobně jako ve většině krajů České republiky se i zde zvyšuje počet nezaměstnaných. Lidí bez práce je nyní v kraji bezmála 11 procent. Kraj je průmyslovou oblastí, ve které má silnou pozici tradiční sklářský a automobilový průmysl. Tato odvětví ale výrazně zasáhla hospodářská krize.

***

Liberecký kraj trápí například potíže některých zdravotnických zařízení.
Nemocniční budovy v České Lípě jsou v havarijním stavu, krajská nemocnice v Liberci nemá potřebný heliport. Tradiční starostí regionu jsou také téměř každoroční povodně, které ukrajují miliony z napnutého rozpočtu.

Lídři kandidátek

výběr stran s ohledem na preference, o přízeň voličů se bude ucházet 20 politických stran a hnutí

* ODS Eva Bartoňová, náměstkyně ministra školství

* ČSSD Lenka Kadlecová, zástupkyně ředitelky domova důchodců

* TOP 09 a Starostové Jiří Kočandrle, starosta České Lípy

* Změna pro Liberecký kraj Jan Korytář, ekolog

* KSČM Stanislav Mackovík, ředitel krajské záchranky

* Starostové pro Liberecký kraj Martin Půta, starosta Hrádku nad Nisou

Průzkum: jak dopadnou letošní krajské volby
ČSSD 17,5 %
KSČM 15,5 %
ODS 15,0 %
TOP 09 12,0 %
SPLK 11,0 %
ZPLK 10,0 %

Jak dopadly krajské volby v roce 2008
ČSSD 26,7 %
ODS 22,5 %
KSČM 13,8 %
SPLK 13,7 %
SPOS 6,1 %
SZ 4,9 %
UPSZ 4,4 %
KDU-ČSL 3,8 %

Kandidáti do senátního klání
Voliči v Libereckém kraji letos budou
rozhodovat o novém senátorovi
pouze na Jablonecku (č. obvodu 35).
Funkci senátorky se pokusí obhájit
Soňa Paukrtová.
* TOP 09 a Starostové
Soňa Paukrtová, senátorka
* ODS
Jaroslav Zeman, výrobce hraček
a starosta Albrechtic
* ČSSD
Stanislav Eichler, hejtman
* KSČM
František Pešek, zastupitel
* Semiláci
Stanislav Pěnička, učitel
* SPOZ
Miroslav Matěcha, učitel 

Zdroj: Lidové noviny - EVA HOFRICHTEROVÁ

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz