2024

čtvrtek 28. března


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Neefektivní způsob komunikace

28.10.2015

 Palestinci započali třetí intifádu. Jedná se o další příklad neefektivního způsobu komunikace. Partnery, se kterými se mají dohodnout, začali napadat noži. Při druhé intifádě ke svým politickým partnerům vysílali sebevražedné atentátníky, při první intifádě na ně házeli kameny.

Není divu, že Benjamin Netanjahu před poslední návštěvou Německa připomněl přátelství Muhammada Amína Husajního s Hitlerem. Tento jeruzalémský muftí schvaloval vyhlazování Židů podle zásady „nepřítel mého nepřítele je mým přítelem“. Již tenkrát palestinští Arabové projevili špatný politický instinkt.

Palestinci dodnes neustoupili ze svých maximalistických požadavků, aniž by byli schopni nabídnout přijatelný kompromis. Neefektivní způsob komunikace se projevuje i v rámci vnitropalestinské komunikace, která připomíná spíše souboj mafiánských klanů. Demokracie v tomto prostředí přestala fungovat i formálně. Gazu po opuštění izraelských osadníků a vojáků ovládli v demokratických volbách teroristé z Hamásu a drží ji dodnes.

Pro demonstraci vlastního utrpení se Palestinci uchylují k manipulacím a citovému vydírání. Obviňují Izrael z válečných zločinů, ale sami své obyvatele vystavují neospravedlnitelnému riziku, když ze škol a nemocnic odpalují proti Izraeli rakety. Fotomontáže a hysterické zdůrazňování palestinských obětí se staly kýčovitým doprovodem této neefektivní komunikace.

Neefektivní způsob komunikace je překážkou v multikulturním dialogu. Pokud chceme s někým vést dialog, musíme jej považovat za rovnocenného partnera a nesmíme dávat rány pod pás. Palestinci z pozice slabších partnerů vůči Izraeli dlouhodobě porušují pravidla obě. Špatně skrývají svůj úmysl Izrael zničit a k realizaci tohoto úmyslu neváhají použít jakéhokoliv prostředku. Není divu, že mírové rozhovory za takové situace ještě dlouho nebudou pokračovat.

Evropa tento problém zatím nemusela řešit a evropské státy se pouze uchylovaly ke glosování izraelsko-palestinských vztahů. Na území Evropské unie však v posledním roce utekly statisíce lidí ze Sýrie, státu, který je dodnes ve válečném stavu s Izraelem. Pokud se těmto lidem nabídne ruka k multikulturní spolupráci, je nutné jim zdůraznit, že evropské hodnoty na Blízkém východě hájí Izrael a že „neefektivní způsoby komunikace“ v Evropě nebudeme trpět.

MUDr. Vít Šlechta

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz