2024

čtvrtek 18. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Nejsem typ, který sedí nečinně s rukama v klíně

22.9.2016

 Liberecký kraj - K politice přičichl, když mu bylo 25 let. Bylo krátce po revoluci a Dan Ramzer chodil na skoro všechna veřejná zastupitelstva. „Chtěl jsem být tak říkajíc u toho.

Celý článek čtěte ZDE - Deník představuje hlavní kandidáty na hejtmana: Lídr kandidátky ODS, Dan Ramzer

Po revoluci bylo všechno jiné, Frýdlantsko mělo ohromnou příležitost k rozvoji. Tehdy jsem vůbec nevěděl, ani jak funguje jednací řád, pořád jsem se proto na něco ptal a všechno komentoval," říká lídr kandidátky ODS pro Liberecký kraj. Dnes je Danu Ramzerovi 47 let a v politice už je značně protřelý. Jak sám říká, od dětství má v sobě zakotveno být tam, kde se něco děje a spolupodílet se na řízení věcí. „Odmalička mi rodiče vštěpovali, že se nesmím flákat a že za všechno musím být zodpovědný sám. Když se mi něco nelíbí, tak pro to musím něco udělat. Je to lepší, než nečinně čekat, co se stane," říká Ramzer.

POVODNĚ JAKO ŠKOLA

Začínal jako místostarosta ve Višňové. Obci tehdy vládla starostka Marie Matušková. „To byla moje veliká učitelka, taková maminka. Sice svérázná, ale dost mě naučila. Na vesnici to není o žádné politice, tam se musí makat. Když jsem začínal v roce 1994, nebyl ve Višňové všude vodovod, pro všechno se jezdilo do Prahy. A s rukama v klíně byste toho moc neudělali," vzpomíná Ramzer, který ve Višňové zažil i několik povodní. Také ty ho pořádně vycvičily. A to nejen ve Višňové, ale později i ve Frýdlantu, kde nyní dělá již devátým rokem starostu. Zvládnout takové krizové situace, kdy je půlka města pod vodou, řada domů zničená a kolem zoufalí lidé, to už chce pořádné nervy.

„Už slyším, jak mi někdo vyčítá, že chci na kraji obhajovat jen frýdlantské věci a zbytek kraje mi bude lhostejný. Tak to ale není. Problémy, které máme u nás, se až tak neliší od těch v jiných částech kraje. Moc dobře vnímám, co pálí lidi v dalších částech kraje, a vidím, jak je to podobné."

Z AGRONOMA POLITIK

Původním povoláním je Ramzer agronom. Vystudoval zemědělskou školu ve Frýdlantě a následně Vysokou školu zemědělskou v Praze. Do Frýdlantu se pak vrátil jako učitel a mistr odborné výchovy, později vyhrál konkurz na ředitele tamního zemědělského učiliště, šéfoval pak i sloučené Střední hospodářské škole. Těžko říct, čím by byl dnes, kdyby mu výběr povolání na konci základní školy neztížil škraloup v kádrovém posudku. Ač měl dobré studijní výsledky, gymnázium i lesnická škola v Trutnově pro něj byly tabu. Jeho tatínek totiž v roce 1969 vystoupil na protest z KSČ, což byly věci, které tehdy mocipáni nezapomínali.

 

„Agronoma jsem začal dělat, když mi bylo 19 roků. A měl jsem se srovnat s lidmi, kteří byli ve věku mých prarodičů. Ale vzhledem k tomu, že se dodnes zdravíme, tak jsem snad obstál. Člověk nemůže jít do žádné diskuze s tím, že má a priori pravdu," říká lídr krajské ODS.

On sám do ODS vstoupil v roce 2006, předtím byl jako nestraník. Hlavně na Liberecku má ale ODS z minulosti pošramocenou pověst. Podle Ramzera se však strana v regionu očistila a staví na nových lidech. Úplně poprvé se tak na krajské kandidátce ODS objevují i nestraníci. „Vím, že minulost se za námi dlouhodobě potáhne. Přitom jediný problém, který jsme kdysi měli, byl, že jsme málo lidem vysvětlovali, co chceme udělat a jak toho dosáhnout. A jestli tam byla nějaká selhání, tak osobní."

Kromě postu starosty Frýdlantu, předsedy regionální rady a člena výkonného výboru ODS, je Ramzer i v představenstvu ČSAD Liberec a Frýdlantské vodárenské společnosti. Dohlíží také na fungování školního statku ve Frýdlantě, kde je v dozorčí radě. „Žádné zvláštní příjmy ale z toho nemám. V představenstvech i dozorčí radě sedím bezplatně, protože tak to ukládá protikorupční zákon," uvádí Ramzer.

KOLO JDE STRANOU

Dan Ramzer je ženatý, s manželkou vychovává dvě dcery, dvojčata a spíš už jen dohlíží na dvacetiletého syna. Ve Frýdlantě žije deset let, původem je ale Liberečák. Nicméně jeho nejoblíbenějším místem v kraji je právě Frýdlantsko. „Vždycky jsem tam jezdil už jako malý rád na výlety, Frýdlantsko mi přirostlo k srdci," říká kandidát na hejtmana. A stejně jako frýdlantský výběžek mu k srdci přirostla i jeho práce, kterou ve výčtu svých zálib a koníčků napsal na první místo. Když už má nějakou volnou chvíli, rád se věnuje turistice a cyklistice. „Byly roky, kdy jsem na kole najezdil za rok dva až tři tisíce kilometrů, rád jsem také jezdil na běžky, ale už není čas." Jednička na kandidátce ODS také umí hrábnout do strun kytary a oplývá i slušným hlasovým fondem, za který by se nemusel stydět leckterý zpěvák.

Nebojím se věci řešit
Co považujete za největší problém Libereckého kraje?

Poslední dvě krajské vlády, protože vznikly jako negace vlád předešlých.

Jaká navrhujete řešení těchto problémů?
Postupovat a směřovat postupně a dlouhodobě k cíli vize.
Jaké jsou hlavní priority vašeho volebního programu?

Založení vzdělávacího centra pro lékaře a zdravotníky v koordinaci Krajské nemocnice Liberec a Technické univerzity. Chceme vytvořit fakultní nemocnici, která zajistí zázemí pro výuku mediků v klinických oborech, ale i výuku lékařů před atestací a vzdělávání zdravotních sester a záchranářů. Vzdělaní mladí lidé by pak nemuseli odcházet do jiných nemocnic. Chceme také propojit školy na území kraje s výrobním sektorem a stabilizovat síť víceletých gymnázií. Rekonstruovat Ještěd a zapsat ho na seznam památek UNESCO. Zlepšit stav sociálních služeb, které jsou dnes značně podfinancované. Z oblasti dopravy je to dokončení propojení Liberce a Jablonce nad Nisou, napojení průmyslové zóny Liberec Jih na komunikaci I/35, dopravní napojení Frýdlantska a obchvat České Lípy.

Proč si myslíte, že zrovna vy jste nejvhodnější osobou na pozici hejtmana?

Nebojím se věci řešit. Chci hledat řešení tam, kde jiní hledají důvody, proč to nejde. Zejména v resortech zdravotnictví, školství a v oblasti veřejné dopravní obslužnosti.

S kým po krajských volbách nechcete tvořit koalici?
S KSČM a se Změnou pro Liberecký kraj.

Jana Pavlíčková Jablonecký deník

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz