2024

pátek 29. března


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Nepolitik, neprezident, Nezeman

26.8.2016

 Nejvíce neologismů vzniká v politickém prostředí. Krásné nové slovo se objevila nedávno v článku Petra Koláře v časopisu TÝDEN: : „Nezeman“.

Většina komentátorů se shodne na tom, že příštím prezidentem by měl být Nezeman. To znamená člověk, který se chová slušně k druhým lidem, ke svým oponentům, ctí zákon a nepodléhá do očí bijící zahraniční korupci. Žel, první iniciativy na vyhledání takového prezidenta vygenerovaly status kandidáta s přívlastkem nepolitik. Ať se jedná o Michala Horáčka, Igora Sládka nebo imaginárního kandidáta Kroměřížské výzvy. Výsledkem takové kampaně patrně bude, že se z daného kandidáta stane neprezident.

Větší šanci mají kandidáti političtí, ke kterým se řadí Zdeněk Škromach, Jiří Pospíšil či Jaroslav Kubera. Zatím však nezískali podporu vlastních stran. Ač to připadá mnoha občanům nepatřičné, stranická podpora je při prezidentské kandidatuře rozhodující.

Pokud někdo aspiruje na funkci prezidenta, měl by ve své kariéře zhodnotit především svoje zkušenosti politika. Jsou to právě politické strany, které vytvářejí základní platformu demokratické diskuse. Různá občanská fóra a iniciativy jsou pouze jejich doplňkem. Navíc – zkušenost politika je pro výkon funkce prezidenta nejpotřebnější.

Osobně bych uvítal, kdyby proti sobě v prezidentské volbě stanula politická esa – současní či bývalí předsedové politických stran. Věřím, že minimálně jeden z nich by se dostal do druhého kola a mohl se tam stát Zemanovým pokořitelem. Nezeman již dnes žije mezi námi. Nehledejme jej však na naivních luzích občanských spolků a lokálních iniciativ. Hledejme jej v silných, státotvorných politických stranách. Je především jejich úkolem, aby silného prezidenta vygenerovaly a pak jej v prezidentských volbách podpořily a prosadily.

MUDr. Vít Šlechta

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz