2024

pátek 29. března


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Nesmíme se vydat cestou řeckého bankrotu

9.5.2010

Hlavními tématy prvního setkání nového volebního lídra ODS Petra Nečase s prezidentem Václavem Klausem byly především situace veřejných financí, celková ekonomika a události v Řecku.

„Shodli jsme se, že problematika veřejných rozpočtů a stabilizace veřejných financí je klíčovým politickým problémem ČR. Pokud si mohu dovolit interpretovat slova pana prezidenta, tak docela jednoznačně řekl, že bude hodnotit jednotlivé politické strany podle toho, na kolik berou vážně současnou ekonomickou situaci a na kolik berou vážně problém veřejných rozpočtů,“ řekl po setkání novinářům místopředseda ODS Petr Nečas.

Všechna ostatní politická témata jsou podle obou politiků v porovnání s dominantními ekonomickými problémy až sekundární. „Občané dnes mohou vlastně v přímém přenosu sledovat, co se stane v konkrétní zemi, když politická reprezentace ignoruje stav veřejných financí,“ dodal Petr Nečas.
Místopředseda ODS také informoval pana prezidenta o svém pohledu na vnitřní situaci v Občanské demokratické straně, jejímž se stal volebním lídrem.
„Jsem si vědom, že ODS musí projít určitou řadou vnitřních změn z hlediska svého fungování, ideového naplnění i z hlediska určitých personálních obměn. Pan prezident slyšel tuto mou argumentaci. Řekl jsem mu, že změny v ODS musí pokračovat, musí pokračovat i proces, ve kterém o politice občanských demokratů rozhodují její legitimní reprezentanti, nikoliv zákulisní hráči. V tomto se s panem prezidentem shodujeme,“ řekl na závěr novinářům Petr Nečas.
Jako dárek přinesl místopředseda ODS panu prezidentovi první výtisk své nové knihy Naděje pro odpovědnou politiku, kterou Petr Nečas představí a pokřtí v pondělí.


Naděje pro odpovědnou politikuNová kniha Petra Nečase vychází v květnu


PDF verze knihy [7.81 MB]

Rozhovor s Petrem Nečasem. Eva Hudečková, Cyril Höschl, Martin Štěpánek, Miroslav Zámečník a Jefim Fištejn se ptají, z jakých hodnot vychází a co považuje za své priority jako možný příští premiér.

Jen velmi málo českých politiků působí při rozhovoru tak klidně a vyrovnaně jako Petr Nečas. Zbytečně negestikuluje, nesnaží se vás za každou cenu přesvědčit a už vůbec nezvyšuje hlas. Přesto dokáže klást důraz na to, co považuje za podstatné. Na otázky odpovídá věcně a zároveň střídmě používá příměry, které o to více „sedí“. „S politickými lídry nesmějí být spojovány věci, které jsou doménou jiných mediálních celebrit. Političtí lídři musí být vnímáni jako nositelé konkrétních hodnot, konkrétních návrhů,“ říká.

Za osobnosti, které zcela zásadně ovlivnily polistopadový vývoj, považuje Václava Klause, Václava Havla a Miloše Zemana. První místo však jednoznačně patří Klausovi. „Všechny středopravicové strany stále nezakládají svoji politiku na tom, že se vymezují vůči levici, ale vůči ODS. Z tohoto pohledu byl Václav Klaus formující osobností české pravice včetně té části pravice, která nebyla spojena s ODS,“ připomíná.

A jaké priority má jako možný příští předseda vlády? Je to stabilizace veřejných financí a pokračování reforem. Dále chce vytvářet nová pracovní místa tak, že uvolní prostor soukromému sektoru. S tím souvisí i orientace Česka na obory s vysokou přidanou hodnotou a podpora vzdělávání, vědy a výzkumu. V zahraniční politice pak zdůrazňuje především posílení transatlantické vazby se Spojenými státy. „Mým cílem je transformovat Česko v moderní konkurenceschopnou zemi, která je bez dluhů a je založena na vysoce kvalifikované pracovní síle. Naše země musí být silnou integrální součástí především NATO, ale i Evropské unie,“ shrnuje Petr Nečas.

Petr Nečas přináší naději pro odpovědnou politiku. Naději, že místo politikaření a agresivního politického stylu zaujme klíčovou pozici opět věcný střet idejí a programů, jak nejlépe spravovat stát.
 

DISKUZE 0 příspěvků
Vstoupit do diskuze

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz