2024

28. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Nobelovu cenu za literaturu získává...

18.12.2011

V současnosti nejlépe vydělávající a nejprodávanější spisovatel knihkupeckých ležáků?

Jaký to bestseller! Knihy rozprodány, ač o ně nikdo nejeví zájem a jejich prodej se dá stěží počítat na stovky. Autorská odměna, na kterou ani ti nejlepší spisovatelé našeho národa nedosáhnou. Nakladatel, který knihy vydá, zaplatí autorský honorář a sám je na tom finančně bit a ve ztrátě. No řekněte, dámy a pánové, kdo z vás to má?

Za dvě knihy čtyři miliony. Proč ne, jde-li o kvalitní a hlavně žádané dílo. Týká-li se to ale ležáku, o který nikdo nejeví zájem, maximálně si potencionální čtenář knihu prohlédne a s kroucením hlavy vrací zpět do regálu, pak jde o něco podivného.

Michal Viewegh je určitě hodně kvalitním spisovatelem a nemálo jeho knih bylo zfilmováno, namátkou Účastníci zájezdu, Román pro ženy, Román pro muže nebo Báječná léta pod psa. Může se pyšnit tím, že se prodá průměrně okolo 50 tisíc výtisků každé jeho knihy. Má výjimečné postavení a může si dovolit získávat autorský honorář, jaký ostatní spisovatelé nemají, okolo 15% z každé knihy.

To Jiří Paroubek, expremiér, expředseda socialistů a tento rok předseda národních socialistů se snaží už léta zaujmout nějakým literárním výtvorem. Jeho obrázkové leporelo sestávající se čistě z fotek a popisků bylo lidem pro smích.

Když se tato kniha objevila na pultech, tak jsem při výletě, zhruba dva měsíce po vydání, zašel do knihkupectví. S přítelkyní jsme si prohlídli pár stránek a já se zeptal jedné ze dvou prodavaček, zda si to už někdo koupil. Ty se na sebe podívaly a propukly v burácivý smích. Dozvěděl jsem se, že za celé dva měsíce si tu knihu nekoupil vůbec nikdo.

Na druhou stranu je Jiří Paroubek jediný "spisovatel", u kterého se na křtu jeho knihy vraždí mezi sebou hosté. Důvodem nebyla snaha získat pro sebe tak vzácný výtisk pro svět významného a přelomového díla, ale obyčejné opilecké přetahování se, kdo má v kapse víc hotovosti a následný konflikt mezi vítězem sázky a poraženým.

Vraťme se do současnosti. Jiří Paroubek si "vyjednal" autorský honorář odpovídající 30% z každé knihy, jeho manželka za svou jednu knihu dokonce měla dostat okolo 50%. Vydavatel Aleš Lederer přiznal, že na vydání knih prodělal a na zisk by musel prodat 100 tisíc výtisků. Knihy mizí jen přes internetový prodej.

Jinými slovy, lidé Paroubkova díla nekupují, přesto je podle vydavatele prodáno 40 tisíc knih. Autorský honorář dosahuje hodnot, které jsou zcela výjimečné a pro vykladatele evidentně ztrátové. Vykladateli nevadí, že vydal knihu, na níž prodělal.

Podle zjištění MF Dnes bylo z největších kamenných a internetových knihkupectví prodáno jen pár set výtisků. Motto nakladatelství Aleše Lederera Prostor "Kvalitní knihy se obejdou i bez čtenářů" tak získává zcela nechtěný komický rozměr.

Domnívám se, že jde o názornou ukázku praní peněz. Vydá se kniha, kterou si pár lidí skutečně koupí, kdosi skoupí náklad přes internet de facto anonymně. Autor dostane tučnou odměnu, vydavatel také nepřijde zkrátka. Nabízí se ještě otázka, zda náklad byl skutečně takový, jaký vydavatel udává. Tím by se celá transkace ještě zlevnila.

Stanislav Gross byl, s pravděpodobností rovnající se jistotě, korupčník. Svou transakci provedl tak, že ze zákona mu není možné takové konání dokázat. Podle zákona je tedy čistý. Stejný trik se ale opakovat nedá, to by bylo okaté. Mám za to, že socialisté přišli na další způsob jak legálně vyprat špinavé peníze.

Pokud by totiž byla pravda, že Paroubkova díla jsou tak žádána, prakticky ihned rozprodána a vydavatel rád knihu vydá, ač má z toho velkou ztrátu, pak by si snad spisovatel Paroubek zasloužil Nobelovu cenu za literaturu, i když by pravděpodobně, jak je jeho zvykem, skončil druhý.

Naše spisovatelské duo čeká spor ve Štrasburku s kreslířem Štěpánem Marešem kvůli politickému komiksu Zelený Raoul. Oběma se nelíbí, že si dovolil Štěpán Mareš zkarikovat okamžik početí jejich dcery tmavým políčkem s nápisem hrk, hrk (viz můj článek). Doufám, že až spor stejně jako v České republice prohrají, napíší o tom další knihu, za kterou zaplatí soudní výdaje a koupí si další rodinný dům. Vždyť kvalitních spisovatelů je tak málo....

 

Rudolf Polanecký

DISKUZE 0 příspěvků
Vstoupit do diskuze

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz