2024

středa 24. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Nová vláda nad Jabloncem: ANO, Piráti, Změna, KDU -ČSL a MUDr. Vraný

16.11.2018

Jablonecká ODS zamířila do opozičních lavic.

Čtvrteční ustavující zastupitelstvo v Jablonci nad Nisou ukončilo osmileté vládnutí ODS. Stejně jako v roce 2006 se dohodly ostatní strany, že bez vítěze voleb bude městu lépe.

Poprvé v porevoluční historii se o složení nového vedení města rozhodovalo ve veřejné volbě. „Veřejné hlasování považuji za smutnou chvíli pro demokracii v Jablonci,“ poznamenal Petr Beitl a dodal, že veřejné hlasování mu přijde jako bolševismus, protože má v takovýchto typech voleb hlasovat každý sám za sebe a ze své vlastní a svobodné vůle. „Demokracii jsme přeci budovali i z těchto důvodů, aby rozhodnutí každého bylo čistě na jeho vůli a nebyl pod žádným tlakem kohokoliv. Veřejného jednotného hlasování jsme měli za minulého režimu dost. Je mi z toho smutno,“ řekl exprimátor druhého největšího města v kraji. Ve stejném duchu se vyjádřil Jiří Čeřovský: „Jde o čirý populismus a nic jiného. Nikdy s tím nebudu souhlasit!“

Končící primátor Beitl ve své závěrečné řeči vyzdvihl práci úředníků i zastupitelů a poděkoval za práci v předchozích dvou volebních obdobích. Zároveň shrnul hlavní problémy, které se podařilo vyřešit a popřál novému vedení, aby jednalo se stejným rozmyslem ve prospěch města a jeho občanů. Dlouhý emotivní potlesk patřil nejen jeho slovům.

O poznání rozdílný byl inaugurační projev Milana Kroupy. Nový šéf Jablonce Kroupa zastupitelům sdělil, že má k ruce velmi kvalitní tým. „Když jsme světu ukázali složení naší koalice, vyslechl jsem si rozsáhlé litanie o tom, jak mladí jsme, jak to nemůžeme zvládnout. Jak jsme naivní a všechno zničíme. Já se však domnívám, že na každý post máme osobnost, která je svým profesním zaměřením a vzděláním zcela v souladu s náplní odboru, který bude spravovat.“ Jiří Čeřovský se zeptal, jestli bylo původní vedení málo kompetentní. „Je to tým lidí, kteří mají vysokou kvalifikaci. Je tam spousta titulů, lidí, kteří mají zkušenosti s architekturou, se státní správou. Já to vidím naprosto skvěle, přestože jsme ze třech různých stran, tak ta spolupráce těch lidí byla úžasná!“ prohlašoval s nadšením Kroupa.

Pro Milana Kroupu hlasovalo 19 zastupitelů za ANO, Piráty, NB, KDU-ČSL a Změnu (SPJ): Chuchlík Jakub, Jirková Renata, Klápště Petr, Kouřil Milan, Kroupa Milan, Macek Jakub, Mánek David, Matek Štěpán, Opatrný Vladimír, Pastuchová Jana, Polák Jan, Říha Stanislav, Šída Jaroslav, Švarc Michal, Tejmlová Michaela, Valešová Jarmila, Vraný Michael, Zeman Jan, Žur Pavel. 

Proti jeho zvolení hlasovalo 8 zastupitelů z ODS: Albrechtová Michaela, Čeřovský Jiří, Höferová Marcela, Janoušek Pavel, Kalpakcis Petros, Němeček Vít, Roubíček Petr, Vele Miloš

Zdrželi se tři zastupitelé z SLK: Šípková Martina, Tulpa Petr, Vobořil Petr,

Náměstkem pro ekonomiku a majetek byl zvolen Štěpán Matek (Společně pro Jablonec). Náměstkem pro rozvoj se stal Jakub Chuchlík (Piráti), který bude zároveň statutárním zástupcem nejvyššího představitele města. Třetím náměstkem Kroupy je David Mánek (ANO), v jehož gesci budou humanitní věci. Koalice hned v úvodu svého působení vytvořila de facto čtvrtý post, ale šikovně jej zamaskovala označením ‚uvolněný radní‘. Post vytvořila pro Petra Klápštěho, který tak zastává funkci člena rady města pro územní a strategické plánování a participaci. 

Na finanční zátěž upozornil Petr Tulpa: „Nejenže jde o placenou funkci, ale ten člověk bude mít pod sebou i nějaký aparát, tím pádem jednoznačně naroste pro město finanční zátěž. Jsem rozhodně proti. Zvyšovat finanční zátěž města je totiž naprosto nevhodné!“ 

Volba do výborů už byla je rutinou. Koalice si v každém výboru či komisi nárokovala sedm míst a zbylé čtyři strany dostaly po jednom. 

Kroupův tým překypuje optimismem a má velké ambice. Je přesvědčen, že povede město lépe, než odcházející garnitura a lze jen doufat, že se nováčci budou učit rychle. V radě města je jediný člen, který má ze zastupitelstva nějaké zkušenosti. Všichni ostatní jsou v oblasti postupů a zkušeností nepolíbenými panici a uvidíme, jak se vše rychle naučí. ODS bude konstruktivní, ale i důraznou opozicí.

 

-vlk-

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz