2024

pátek 19. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Novela zákona o rozhodčím řízení zvýší ochranu spotřebitelů

10.11.2011

Třetím čtením dnes ve sněmovně prošla novela zákona o rozhodčím řízení. Ta mimo jiné říká, že rozhodčí doložka u spotřebitelských smluv bude muset být na samostatném listu papíru. Umožní také přezkoumání rozhodčího nálezu soudem a stanovuje přísnější podmínky pro výkon činnosti rozhodce.

Podle poslankyně ODS a členky ústavně právního výboru Ivany Weberové tak novela významně přispěje k průhlednějšímu průběhu rozhodčích řízení a ochrání v praxi běžné spotřebitele, kteří podepisují například s úvěrovou společností smlouvu o půjčce.

„Rozhodčí řízení umožňuje vyřešit majetkový spor mimosoudní cestou a velmi dobře funguje zejména v obchodní oblasti. U spotřebitelských sporů mezi konkrétní firmou a jejím klientem byla ale dosavadní právní úprava nevyhovující, protože nedostatečně chránila slabší stranu. Dnes schválená novela tento stav zásadním způsobem vylepšuje. V budoucnosti tak například nebude možné, aby spotřebitel podepsal rozhodčí doložku ve smlouvě a vzdal se tak možnosti soudního řízení, aniž by o tom byl informován. Doložka bude muset být navíc uvedena na samostatném listu papíru. Vyloučí se tak případy, kdy lidé podepsali rozhodčí doložku nevědomky, protože byla ve smlouvě záměrně uvedena drobným písmem. Zákon také spotřebitelům nově umožní, aby se v případě pochybností obrátili na soud a zažádali o přezkum rozhodčího nálezu," shrnula zásadní přínos novely Ivana Weberová.

Připomněla v té souvislosti rozhodnutí Ústavního soudu z minulého týdne, který řešil právě spory kvůli rozhodčím doložkám ve smlouvách. „Věřím, že změny v zákoně povedou ke snížení počtů takových sporů, protože nastavují jasné podmínky ohledně postupu před podepsáním rozhodčí doložky i v průběhu následného rozhodčího řízení." Ivana Weberová považuje za důležité i zpřísnění kvalifikačních předpokladů, které musí splňovat rozhodci. Jejich seznam bude na základě schváleného znění zákona spravovat a dohled nad nimi vykonávat ministerstvo spravedlnosti.

Ke změně pravidel pro využívání rozhodčích doložek a v požadavcích na osoby rozhodců se zavázala vláda ve svém programovém prohlášení. Zvolený model ochrany spotřebitele vychází z německé právní úpravy rozhodčího řízení a je v souladu s doporučením, které vydala Evropská komise k zásadám mimosoudního urovnání spotřebitelských sporů.

JUDr. Ivana Weberová
poslankyně PČR

 

DISKUZE 0 příspěvků
Vstoupit do diskuze

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz