2024

pátek 29. března


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Nový senátor: Kdo nepracuje, ať nejí. Cikánské otázky se nebojím

29.10.2012

“Jsem starostou v Albrechticích a ukázalo se, že být starostou v Libereckém kraji není špatná profese,“ naráží Zeman na vítězství politického hnutí Starostové pro Liberecký kraj v krajských volbách. Zeman kromě vítězství ve volbách získal loni ocenění podnikatel roku, je tedy úspěšným mužem. “Musím pořád vstávat v půl šesté ráno, aby mi to nestouplo do hlavy a nechtěl jsem spát do deseti a dávat si k snídani kaviár se šampusem,“ směje se.

Před volbami jste svoje vyhlídky hodnotil velmi střízlivě, favorizoval jste současnou senátorku Soňu Paukrtovou (TOP 09 a Starostové) a hejtmana Stanislava Eichlera (ČSSD). Překvapilo vás tedy vítězství?

Hlavně vítězství v prvním kole - a ještě s náskokem - jsem vůbec nečekal. Za mnou skončili hejtman Eichler s komunistou Peškem a za nimi další tři těsně srovnaní - současná senátorka Paukrtová, ředitel divadla Žur, primář chirurgie Vraný. Trefil jsem se v tom, že výsledky budou vyrovnané.

Vyhrál jste i přesto, že ODS v krajských a senátních volbách dopadla špatně. Čím si vysvětlujete svůj úspěch navzdory trendu doby?

Jsem místní, lidé mě znají z fabriky i jako starostu. Což mi hodně pomohlo, protože Starostové v Libereckém kraji vyhráli krajské volby. Býti starostou v Libereckém kraji není špatná profese.

Jak správně poukazujete, v Libereckém kraji vyhráli Starostové, vy je dobře znáte jako své kolegy. Máte určité sympatie k jejich politickému subjektu?

Všechny je dobře znám, mají slušný kredit. Jsou mi blízcí. U Starostů nevznikají žádní kmotři, jako třeba u nás v ODS nebo ČSSD. Všichni, co jsou u lizu, trpí tím, že se na ně nalepí kmotři, kteří kradou a dělají těm stranám ostudu. Starostové mají výhodu, že pokud starosta zklame voliče, příště ho nezvolí. Takže mají automatický samočistící proces.

Myslíte, že vám ve volbách pomohl k vítězství i váš program?

Nepochybně. Neměl jsem ho zaměřen jen vyhraněně na pravicového voliče, ale na to, co trápí místní lidi. Měl jsem tam cikánskou otázku, neschovával jsem se za nic. Je to obrovský problém v našem regionu, tak jsem ho pojmenoval. Někteří kolegové měli hesla jako spravedlnost, slušnost, nižší DPH, levné knihy. Pro náš region to jsou jen prázdné fráze, které nikoho nezajimají. Místní žijí jinou realitou.

Co chcete v Senátu dělat, kam se tam zařadíte?

Napsal jsem se do podvýboru pro cestovní ruch, ke kterému mám blízko, a do imunitního a mandátového výboru. Nechci být sběračem funkcí, spíše se chci věnovat svému regionu. Už jsme založili Sdružení cestovního ruchu. Jeho součástí je TJ Bižuterie, která má nejvíce vleků v Jizerských horách, některé obce - Albrechtice, Tanvald, Bedřichov, a k tomu podnikatelé. Máme tady krásnou přírodu, běžeckou magistrálu, nádherné cyklistické a turistické terény. Jenom to chceme trochu zviditelnit. A pak jsou tu záležitosti dlouhodobějšího rázu - spojit Rokytnici, Studenov, Horní Domky a Harrachov. Aby se z toho stalo takové rakouské středisko. A tady kolem Tanvaldského Špičáku pracujeme na tom, aby se propojila Desná, Tanvald, Jiřetín a Albrechtice a dal se tento úsek objet na lyžích a nemuselo se přesedat. Máme plán na 14 a půl kilometru sjezdovek bez přezouvání a jízdy autem.

Cestovní ruch je jeden z hlavních bodů vašeho volebního programu, ale mediálně nejviditelnějším je řešení soužití s Romy?

Tady se jedná o problém celostátní. Kdo má dávky, má mnohdy více peněz, než ten, kdo pracuje, což je úplně postavené na hlavu. Šel jsem do voleb vlastně s levicovým heslem Kdo nepracuje, ať nejí a Bez práce nejsou koláče.

Vím, že se hodně zaměřujete na region, přesto se zeptám i na aktuální záležitost, která se týká vlády Petra Nečase. Hrozí jí, že padne kvůli takzvaným rebelům z řad poslanců ODS. Jak tuto situaci vidíte?

Pokud rebelové shodí vládu, příliš si nepomůžou. V novém parlamentu sedět nebudou, stejně jako mnozí další, kteří tam teď sedí. Příští volby budou podle mě hodně doleva. Mně osobně se sice taky nelíbí zvyšování DPH, ale neměli by to tak hrotit. Senátor Kubera také vyjádřil své výhrady, ale u něj jsem přesvědčen, že nemá žádné boční úmysly.

Senátor Kubera je vlastně jediný spolu s vámi, výjma tradičně pravicové Prahy, kdo se do Senátu nyní dostal...

Ano, my jsme jediní dva vesničani. V Praze ještě vyhráli senátor Tomáš Grulich a senátorka Daniela Filipiová. A mám pro vás jednu perličku. Víte, kde je nejvíce senátorů na jednoho obyvatele?

Nevím...

U nás v Albrechticích, které mají 320 obyvatel a dva senátory. Kromě mě tady má už dlouho chalupu senátorka Filipiová. Její maminka sem jezdí už od padesátých let. Jak říkal Paroubek - Kdo to má?

Já vás ale trumfnu. V Jablonci je panelák a tam jsou na jednom patře tři byty. V jednom bydlí první jablonecký senátor František Vízek a ve druhém současná senátorka Soňa Paukrtová...

Tak to muselo být zajímavé, když paní Paukrtová pana Vízka v roce 2000 porazila a potkávali se na chodbě.

Vy jste zachránil fabriku na výrobu dřevěných hraček a udržel ji nad vodou před nájezdy čínské konkurence, loni jste získal titul podnikatel roku, teď vyhrál senátorské volby. To jste velice úspěšný.

Musím stále vstávat v půl šesté ráno, aby mi to nestouplo do hlavy a nechtěl jsem spát do deseti a dávat si k snídani kaviár se šampusem...(smích)

Jaroslav Zeman se rozhodl kandidovat do Senátu poté, co rozzuřený Rom napadl v Albrechticích místostarostku Annu Kuřátkovou kvůli sociálním dávkám. Ve svém volebním programu se kromě boje s nadměrnou byrokracií a podporou cestovního ruchu hodně věnuje soužití s romskou komunitou. “Považuji za důležité postupovat důsledně v rovném přístupu ke všem občanům bez rozdílu,“ píše. “Dnešní praxe je taková, že Romové jsou chyceni v demotivující pasti pohodlných dávek, takže práci nehledají. Zaměstnavatelé se zase bojí Romy zaměstnat, protože mají obavy z jejich pravděpodobného trestného jednání, neochoty dodržovat pracovní režim a možného nařčení z rasismu, pokud proti takovému pracovníkovi důrazně zakročí při neplnění povinností. Zaměstnanci mají pocit nespravedlnosti, protože musí z daní přispívat na sociální podporu Romů, kterých by si vážili, kdyby pracovali a dalo se jim důvěřovat. Dohromady je to začarovaný kruh nenávisti, nedůvěry a zloby,“ uvádí Zeman. Na současné situaci však podle něj nesou vinu obě strany. Částečnou nápravu vidí v obecně prospěšné práci pro dlouhodobě nezaměstnané, alespoň sto hodin měsíčně. “Získají pracovní návyky, jiný pohled ostatních a životní náplň,“ myslí si.

I tyto jeho názory přispěly k tomu, že i v době pro jeho ODS krajně nepříznivé vyhrál jak první kolo senátních voleb, tak i poměrně výrazně druhé, v němž předčil současného hejtmana Libereckého kraje Stanislava Eichlera (ČSSD).

Jaroslav Zeman

- narodil se v roce 1959 v Jablonci nad Nisou

- do ODS vstoupil v roce 2002

- je starostou Albrechtic v Jizerských horách

- nově i senátorem za jablonecký a senátorský obvod

- od roku 1995 je ředitelem firmy Detoa Albrechtice vyrábějící dřevěné hračky v továrně, která se dříve jmenovala TOFA, pracuje od roku 1984

- je rozvedený, má dva syny

- dříve závodně lyžoval, sport je jeho velkým koníčkem 

26.10.2012 parlamentnilisty.cz - Oldřich Szaban

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz