2024

pátek 29. března


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

O politicích, co jsou ohrožením pro město (a, s dovolením a omluvou, o blbcích)

18.1.2017

Poněkud kuriozním prohlášením Změna pro Liberec přiostřuje politickou krizi, která nad městem leží jako pomyslná deka, bránící jeho dalšímu rozvoji, a téměř i běžnému fungování. Nově je totiž pro město podle Jana Korytáře a jeho spolustraníků “nebezpečným” primátor Tibor Batthyány (dříve ANO), a to pro svůj dlouhodobě vyostřený vztah se svým dřívějším stranickým šéfem, ministrem financí Andrejem Babišem.

Předně - vztahy jsou mezi oběma pány vyostřeny dlouhodobě, a to z mnoha důvodů. Že “Andrej Tibora nemusí” se ví již dobrý rok, ne-li déle. Ostatně Libercem vždy kolovalo, že na začátku politické kariéry mohl Batthyány až do kanceláře pana ministra, postupně se ale okruh omezoval, a nyní “nesmí ani za Turnov”. Batthyány má “prořízlý” jazyk nejen na sociálních sítích, ale také ve vnitrostranické diskusi (tedy z dnešního pohledu měl), a netajil se svou kritikou některých kroků svého “bosse”, kupříkladu kontrolního hlášení. Reakce na sebe nenechala dlouho čekat. Pokud se tedy Změna obává ohrožení města snad z nějaké msty pana ministra, bylo by bývalo na pořadu dne odvolat primátora již rozhodně před rokem či více, tedy v době, kdy Jan Korytář ještě do médií spokojeně prohlašoval, že s ANO a primátorem Batthyánym se mu vládne dobře, a ještě lépe, a ANO jako koaličního partnera včetně primátora si nemohl vynachválit.
Právě od Změny je pak zvláštní logika vybírat primátora podle toho, kdo je zadobře s vrchností z Prahy. Vypadá to, že pro příště bude nezbytné se před volbou vždy zeptat, zda navržený kandidát “není hrozbou pro město” proto, že by ho snad někdo v Praze neměl rád. Otázkou pak zůstává, jaký okruh lidí bude nutno poptat se na názor a na jaké všechny funkce (tedy zda se kromě primátora neptat třeba také na náměstky) a zda se omezit jen na Prahu, nebo zda se neptat také v EU, zda daný politik a kandidát nevadí z nějakého důvodu tam. Ostatně – opatrnosti není nikdy dost a jak Změna ukazuje, děláme to přeci, jako vše, co Změna činí, pro město a jeho budoucnost. A nutné bude ujasnit si také to, zda bude dovoleno ptát se i na exponenty Změny. Protože čím dál častěji se ukazuje, že je těžší najít ty, komu představitelé tohoto obskurního politického divadla nevadí, a naopak se rozšiřuje množství těch, kdo z nich mají osypky.
Faktem je, že nejen pro město je nejnebezpečnější srážka s blbcem. Tuto zkušenost s některými politiky si na vlastní kůži primátor Batthyány a nejen on, vyzkoušel. Některá zkušenost je totiž nesdělitelná a každý si na některé věci musí přijít sám. V politice to platí často a poslední hloupé prohlášení Změny to jen potvrzuje.

Ing. Jiří Kittner

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz