2024

sobota 20. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

O technickém a hereckém zázemí libereckého divadla

3.4.2014

V Událostech v regionech na České televizi byla 21. března odvysílána reportáž o havarijním stavu technického zázemí a zázemí pro herce v Divadle F.X.Šaldy. V reportáži zaznělo podstatné. Zázemí je skutečně ve velmi špatném stavu a je nutné to co nejdříve řešit. Mám ale pocit, že některé informace, které v televizi zazněly jsou minimálně nepřesné a rád bych je uvedl na pravou míru.

Jednak to trochu vyznělo, že ve vztahu k divadlu byly v minulosti realizovány pouze investice, které jsou vidět jen navenek, například v souvislosti s fasádou historické budovy. Musím říci, že mě to trochu zamrzelo, protože je faktem, že divadlo novou fasádu nepochybně potřebovalo a zároveň se oprava fasády realizovala v době, kdy se tehdejší vedení města vážně zabývalo právě řešením technického zázemí. V roce 2009 a 2010 byl „oprášen“ několik let starý projekt rekonstrukce a přístavby technického a hereckého zázemí divadla, byla udělána studie, na základě které byl tento projekt zařazen do IPRM „Atraktivní a kvalitní život v Liberci“ a bylo nutné udělat další kroky k tomu, aby byl tento projekt realizován. Bohužel se tak nestalo. V reportáži také poněkud nepřesně zaznělo, že tento projekt nebyl realizován z toho důvodu, že město nemělo peníze na spoluúčast. To je ale především otázkou priorit. Stejně tak jako byly z evropských peněz realizovány jiné projekty se stejnou procentní spoluúčastí, která několikanásobně převyšuje spoluúčast na divadlo, mohl být realizován i tento projekt. Hlavní problém byl ovšem někde jinde. Ještě na začátku roku 2012 byly v rozpočtu peníze na přípravu projektové dokumentace, ale bohužel zodpovědný odbor ani nezahájil práce na výběrovém řízení a v polovině téhož roku se s překvapením zjistilo, že už se v termínech pro čerpání dotací v tomto programovém období nedá rekonstrukce realizovat. A peníze na projekt se přesunuly jinam. V tom byl zakopaný pes, jen je poněkud snazší to všechno svést na finanční situaci města, tedy na někoho jiného.
Bohužel v tomto smutném trendu se pokračovalo i nadále. Na jaře loňského roku zastupitelstvo města rozhodlo o uvolnění peněz z fondu na rozvoj kulturních příspěvkových organizací na rekonstrukci nákladního výtahu v divadle. Divadlo jeho rekonstrukci nutně potřebuje a stav výtahu může skutečně ohrozit provoz, ale světe div se. Přesto, že jsou peníze již rok schválené, doposud se kulisy stěhují starým nevyhovujícím výtahem. O prioritách je i další příběh z libereckého divadla a to je příběh rekonstrukce divadelního klubu v Malém divadle. Ne, že by klub rekonstrukci nepotřeboval, již minulé vedení města vyčlenilo 450 tis. Kč z fondu pro rozvoj příspěvkových organizací na nejnutnější úpravy. Ale tento projekt byl několikrát předěláván několikanásobně navyšován i přes můj osamocený odpor, aby byl nakonec také poslán k ledu. Především proto, že ho nebyl nikdo schopen zadministrovat a realizovat. Byl jsem proti navyšování prostředků na divadelní klub, protože si myslím, že například dožilá technika v Malém divadle si zaslouží mnohem větší pozornost a investice. Sice to nejsou věci, které jsou na první pohled vidět, ale především díky nim je možné dělat to hlavní, divadlo. Zarážející je například i stav fondu hudebních nástrojů našeho divadla. Paradoxně liberecká ZUŠ je na tom z tohoto pohledu mnohem lépe než divadlo. A takto bych mohl pokračovat...
Šancí pro nápravu situace bude další programové období a věřím že se podpora pro rekonstrukci zázemí divadla nakonec najde. Budu za to velmi rád, pokud se tak stane a rozhodně budu z těch, kteří to budou prosazovat. Ale možná už nyní by se měl někdo zabývat alespoň přípravou projektů. Alternativou samozřejmě může být postupná realizace po etapách, ale i na tu musí být projekty připravené a u dotací platí okřídlená věta o tom, že připraveným štěstí přeje, víc, než kdekoli jinde.

Ondřej Červinka

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz