2024

čtvrtek 25. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Odkrytá svoboda

13.5.2016

  Transparentní účty jsou dobrá věc.  Jako každá dobrá věc však mají své špatné souvislosti.

          Kdo by dodnes nevzpomínal na sponzorské dary ve výši 7,5 milionu  Kč, které měla v roce 1997 ODS obdržet od Lájoše Bácze z Budapešti a  Radžíva M. Sinha z ostrova Mauricius? Skutečným dárcem byl tenkrát podnikatel Milan Šrajbr, jehož firma Moravia Steel v 90. letechzprivatizovala státní podíl v Třineckých železárnách. Byl to průšvih, který otřásl věrohodností ODS, vedl k tzv. „sarajevskému atentátu“,  posléze k rozštěpení ODS a vzniku Unie svobody, dnes již zaniklé. Nebyl to však jen problém ODS. Ve stejné době řešili Lidovci milionový dar ze Švýcarska a ODA dokonce dar dvacetimilionový.
           Brzy od oné události uplynou dvě desetiletí, během kterých se mnoho změnilo. Poptávka společnosti po boji proti korupci dala vzniknout Věcem veřejným, u nichž se však brzy  ukázalo, že na korupci vybudovali svoji existenci, načež  zanikly. Skandálům se nevyhnuly ani české levicové strany  ČSSD a KSČM. O populistech typu Sládkových Republikánů a Okamurova Úsvitu ani nemluvě.
            Dnes, po „protikorupčním tažení“  je česká politická scéna „vyčištěná“.  Většina stran přijímá dary v režimu tzv. transparentních účtů.  Každý  se může on-line přesvědčit, kdo kdy na stranické účty poslal kolik peněz. V daném okamžiku vzniká problém opačný.  Jsou podnikatelé a jednotlivci, kteří by chtěli nějakou stranu finančně podpořit, ale bojí se.

 Proč? Ze tří důvodů:
1.)  Ministrem financí je člověk, který do jejich firmy může poslat kdykoliv kontrolu.
2.) Ministrem financí je velkopodnikatel, který s řadou firem obchoduje. Bojí se, aby nezjistil, že kromě jeho hnutí ANO podporují finančně i jeho opozici. 
3.) Podporovat politickou stranu v době, kdy je v opozici, je „nevýhodné“, řada lidí má ostych, kdyby se sousedi nebo přátelé o tom dozvěděli.

 
           V čem je problém? Když lidé podporují politickou stranu  „tajně“, budí to oprávněné podezření z korupce. Když lidé podpoří politickou stranu na transparentním účtu, může je to ohrozit existenčně. Strany jsou přitom na této podpoře existenčně závislé. Státní příspěvky nestačí.
            Jaké je řešení? Odvaha. Náš politický systém je založen na volné soutěži politických stran a nástup opozice do vládních lavic je současní demokratického cyklu. Nebojte se podpořit demokratické strany, které jsou dnes v opozici. Jenom tak umožníte, aby pokoalici, která vyčerpala své politické možnosti, mohla nastoupit ozdravená opozice.

Transparentní účty jednotlivých stran
ODS        TOP 09       KDU - ČSL        ČSSD        ANO

MUDr. Vít Šlechta

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz