2024

sobota 20. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

ODS podá v souvislosti s obviněním Petra Nečase ústavní stížnost

13.2.2014

  Ústavní stížnost na účelově vydanou vyhlášku bývalé ministryně spravedlnosti Marie Benešové iniciují poslanci Občanské demokratické strany, pokud vyhlášku sama nezruší nová ministryně Helena Válková. Vyhláška je v rozporu s ústavním pravidlem zákonného soudce a účelově umožnila, aby vyšetřování konkrétního případu zůstalo v Olomouci, zatímco podle dosavadních pravidel by se muselo stěhovat jinam.

 

„Osobně jsem velmi důsledným zastáncem odhalování korupce. Proto jsem vážně očekával, že se dozvím, jak u nás korupce probíhá, komu patří peníze a zlato zabavené vloni v červnu. Uplynulo víc než osm měsíců a je stále jasnější, že tento případ se týká úplně něčeho jiného. Tady nejde o korupci, nejde o Petra Nečase, o ODS, o pravici a levici, ale teď jde o demokratický systém. Budeme bránit kriminalizaci politiky, jinak se lidé budou bát politicky jednat a politici rozhodovat. Je přece věcí nás všech, abychom pečovali o demokracii a chránili ji,“ zdůrazňuje Petr Fiala, předseda ODS.
Marek Benda, člen ústavně právního výboru Sněmovny, vysvětluje: „Vrchní státní zastupitelství v Olomouci není místně příslušné a muselo by kauzu předat do Prahy. Zřejmě v obavě, že by pražské státní zastupitelství, v souladu s názory většiny právních expertů, kauzu zamítlo, vydala Marie Benešová účelovou vyhlášku. Už samo datum jejího vydání odpovídá na otázku, proč se několik měsíců nic nedělo a Petr Nečas byl obviněn právě nyní. Vyhláška byla vydána 9. ledna a účinnosti nabyla 24. ledna. To jen potvrzuje, že byla vydána zcela účelově s cílem zpětně legitimizovat kroky státních zástupců od června minulého roku,“ říká Marek Benda a zdůrazňuje, že vyhláška je v rozporu s Ústavou, a ODS bude požadovat její zrušení.
"Pan Ištvan za dobu činnosti, co předvedl od června tohoto roku, prokázal absolutní neznalost ústavního práva, absolutní neznalost základních teoretických problémů demokracie, absolutní neznalost dělby moci,“ řekl Pavel Blažek, poslanec a bývalý ministr spravedlnosti. „Petr Nečas se podle vyjádření vrchního státní zástupce stal pokusným králíkem toho, jak má být vykonáván mandát poslance. Je naprosto absurdní, že je obviněn z korupce. Osobně to považuji za naprosto skandální.“

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz