2024

pátek 29. března


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

ODS podporuje aktivní seniory, uleví rodinám pečujícím o handicapované a cílí na dlouhodobou finanční stabilitu zdravotnictví

30.9.2013

 „Program ODS není programem velkých skoků a reforem, ale je postaven na promyšlených a navzájem propojených krocích, které mohou přispět ke zlepšení života v České republice,“ zdůraznila volební lídryně strany Miroslava Němcová.

Stabilní financování sociálních služeb, atraktivnější druhý pilíř

V oblasti sociálního systému chce ODS mimo jiné více spolupracovat s neziskovými organizacemi a zajistit stabilní financování sociálních služeb minimálně na tři roky dopředu. „Solidarita a soudržnost s potřebnými jsou tradiční konzervativní hodnoty. Nejsou výsadou levice, která slibuje výhody bez ohledu na ekonomickou realitu,“ zdůraznila hned na začátku expertka na sociální oblast Lenka Kohoutová. Sociální politika podle ODS není o vysokých dotacích a dávkách, ale jejich adresnosti a zodpovědnosti za vlastní život a život své rodiny.

„Neziskové organizace bereme jako partnery, kteří poskytují sociální služby na vysoké úrovni. Nastavením jasných pravidel financování jim chceme dát jistotu. ODS chce dál zajistit systém dlouhodobé péče a podpořit nabídku odlehčovací a ambulantní péče, která pomůže rodinám zvládat situace, kdy se neobejdou bez asistence odborníků. Lidem, kteří pečují o osoby ve třetím a čtvrtém stupni závislosti, zajistíme daňové slevy. Podporujeme hospicovou péči v domácím prostředí,“ přibližuje další body programu Kohoutová. V oblasti péče o zdravotně handicapované bude ODS usilovat o zlepšení systému posuzování invalidity a závislosti v souladu s uznávanou mezinárodní klasifikací ICF.
Druhý pilíř penzijního systému chce ODS zatraktivnit. „Budeme prosazovat, aby bylo možné z tohoto pilíře v určitých intervalech vystoupit, a chceme diskutovat o možnosti převodu části vlastního příspěvku do průběžného systému na podporu vlastních rodičů, kteří již mají nárok na starobní důchod,“ dodává Kohoutová.

ODS chce umožnit soutěž mezi zdravotními pojišťovnami

Za zcela zásadní v oblasti zdravotnictví ODS považuje jeho dlouhodobou finanční stabilitu. „Nepovažujeme za správné jen dolévat další a další peníze do neefektivního systému. Proto navrhneme legislativní úpravu v oblasti zdravotních pojišťoven, aby měly možnost skutečné soutěže o klienty a mohly si vytvářet vlastní síť smluvních zdravotnických zařízení. Lidé by měli mít zároveň možnost vybrat si takový zdravotně pojistný program, který jim vyhovuje, v podstatě podobně, jako je tomu u povinného ručení aut,“ uvedl Ferdinand Polák, kandidát ODS v Praze a v současnosti náměstek ministerstva zdravotnictví.

ODS je pro zachování regulačních poplatků a znovuzavedení možnosti legálně si připlatit za nadstandard. Důraz strana klade na odpovědnost za vlastní zdraví. „Proto například podporujeme pravidlo, aby lidé, kteří chodí na předepsané preventivní pohlídky k zubaři, měli amalgámové plomby bezplatně, zatímco ti, kteří prevenci zanedbávají, takové plomby hradili,“ uvádí příklad Polák.
Za důležité považuje ODS i zlepšení informovanosti o možnostech péče, včetně té dlouhodobé, a proto podporuje vznik informačních center v obcích s rozšířenou působností.

Podpora aktivních seniorů a přísnější dohled nad prodejci

„Program ODS je postaven na podpoře mezigenerační soudržnosti a aktivních lidí, proto chceme pracujícím seniorům vrátit možnost uplatnit odčitatelné položky. Seniorů se týkají i opatření v oblasti ochrany spotřebitele. Podařilo se nám například prosadit legislativní změny, které české seniory chrání před nekalými praktikami prodejců. Zavedli jsme institut spotřebitelského ombudsmana a zpřísnili postup České obchodní inspekce,“ připomněl na závěr úřadující předseda ODS Martin Kuba.

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz