2024

sobota 4. května


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Ohlédnutí za 2011: únor, koalice bublá při hledání tajemníka

28.12.2011

Únor byl, ač co do počtu dnů krátký, bohatý na události, které stále zřetelněji naznačovaly blížící se konec povolební koalice. Naplno se rozhořel spor o výběr tajemníka magistrátu. Tento post byl od 1. prosince 2011 volný a povinnosti tajemníka tak dle zákona zastával sám primátor. Výběrová řízení, která se na obsazení této pozice uskutečnila, ale situaci nevyřešila. Ačkoli se během prvního výběrového řízení našel vítěz, primátor Jan Korytář (Změna pro Liberec) žádal o souhlas s jeho jmenováním Radu města. A neuspěl.

 

Korytář pak naopak odmítl jmenovat kandidáta, kterého za vítěze zvolila Rada města. Politika tak jednoznačně zasáhla do výběru „nejvyššího“ úředníka. Třetí výběrové řízení poté „vyhrála“ naopak kandidátka úzce spojena s primátorem Korytářem a jeho Změnou pro Liberec, a to přesto, že v přechozích výběrových řízeních se nedostala ani do užšího výběru. Právě na jméně Aleny Dvořáčkové nakonec výběr tajemníka ztroskotal a spolu s ním se o několik týdnů později rozpadla také koalice – to když Jan Korytář trval na jejím jmenování a i přes nesouhlas koaličních partnerů.

Čtěte: Tajemník napotřetí

Již na počátku února 2011 rozčísla politické liberecké vody zpráva, že ČSSD nominovala do finančního výboru města Lukáše Plechatého, který bývá označován jako spekulant s pozemky. Paradoxní na celé situaci bylo vyjádření tehdejšího primátora Jana Korytáře, pro kterého zapojení takto sporné osoby do řízení města nebyl problém. "Já myslím, že pan Plechatý (ČSSD) by měl dostat šanci svou činností ve finančním výboru města ukázat, že své dosavadní znalosti a zkušenosti bude uplatňovat ve prospěch města,“ uvedl tehdy Korytář.

Naplno se také rozjela příprava územního plánu Liberce. Veřejné debaty (realizované namísto veřejných projednávání) sice chvílemi připomínaly předvolební setkání Jana Korytáře, ale jak koalice tak také opozice se shodla na tom, že jejich realizace byla správným krokem. Celkem se uskutečnilo 16 lokálních debat, které uzavřelo jedno velké veřejné projednávání, kam přišlo, snad trochu paradoxně, nejméně hostů. Snad to bylo tím, že lidé své námitky a připomínky řekli právě již v rámci série 16 předcházejících setkání. V rámci přípravy nového územního plánu se vedení města dohodlo se společností Investorsko-inženýrskou a.s. na ukončení smlouvy o poradenství při přípravě nového plánu.

Zemětřesení naopak potkalo Krajskou nemocnici Liberec, a.s. To, o čem se spekulovalo již od
Dnes již bývalé úspěšné vedené Krajské nemocnice Liberec v čele s L. Nečesaným
voleb, se naplnilo, byť jinou cestou, než se všeobecně očekávalo. Celé vedení krajské nemocnice v čele s Luďkem Nečesaným na své pozice rezignovalo. Podle vyjádření hejtmana Libereckého kraje se tak stalo díky tomu, že krizový management vyvedl společnost z nejhoršího a odevzdává ji v dobrém stavu. Na nové vedení nemusela nemocnice čekat dlouho – ještě na konci února byl představen nejen nový generální ředitel, ale také další členové vedení. Ani ti ale dlouho nevydrželi a po vzájemných půtkách se postupně všichni „poroučeli“, až na konci srpna skončil i samotný generální ředitel, MUDr. Zdeněk Konrád.

Čtěte: Potvrzeno: Liberecká nemocnice bez vedení

Čtěte: Je už nový ředitel nemocnice vybrán?

Trochu komičnosti do nelehké politické situace v Liberci vneslo v únoru 2011 odvolávání nejen představitelů ODS z různých správních a dozorčích rad, z představenstev a z dalších orgánů městských společností. Jan Korytář měl sice pravdu, když tvrdil, že je to standardní politická výměna, ke které dochází vždy, když volby přinesou změnu (jakkoli se tomu zuby nehty bránil později, když stejný osud potkal jeho), nicméně způsob, kterým ke změnám došlo, byl více než nešťastný. Výměna se odehrávala v naprostém utajení, kdy o ní nebyli informováni nejen zastupitelé a média, ale dokonce ani ti, kdo byli odvoláváni, a dokonce ani ti, kdo na jejich místo byli dosazeni. A tak například komunistický zastupitel Jaroslav Morávek byl odvolán z představenstva Technických služeb Liberec a.s., aby byl vzápětí jmenován do Dozorčí rady této společnosti, kde měl sedět spolu se zastupitelkou za Změnu pro Liberec (a svou snachou), Květoslavou Morávkovou. „Já o tom bohužel nevím vůbec nic, musím se na to podívat,“ reagoval překvapeně Morávek na dotaz serveru tydenvlk.cz. „Takovou praxi ale nebudu podporovat,“ dodal rozhořčeně.

Čtěte: Město potichu mění vedení svých organizací

Únorové zastupitelstvo přineslo také jedno překvapení – představitel společnosti Iberus, Jiří Zeronik, nabídl městu spolupráci při vybudování parku Na Perštýně. Podle představy Zeronika se tento projekt s podporou města zařadí do plánů IPRM a bude tedy hrazen z evropských peněz. Společnost Iberus následně nejen zaplatí spoluúčast ve výši 15 %, ale také převede pozemky pod parkem zpět na město a bude se podílet na údržbě nově vzniklého rekreačního prostoru. Jako krok správným směrem označil toto rozhodnutí také primátor Korytář a slíbil, že se s Jiřím Zeronikem nad tímto tématem setká.

Petici proti diskriminaci dětí, které chodí na 2 soukromé liberecké školy, museli v únoru řešit zastupitelé. Celkem 1 784 obyvatel města vyjádřilo podporu návrhu, aby město přispívalo dětem na obědy stejně, jako tak činí těm, kdo chodí do státních zařízení. Rodiče dětí ze soukromých škol si myslí, že na příspěvek mají nárok: "Rádi bychom upozornili, že také rodiče dětí navštěvujících školu jiného zřizovatele jako obyvatelé města řádně platí daně a přispívají do společné pokladny. Proč tedy chcete diskriminovat jejich děti?," napsali ve své petici. Liberečtí zastupitelé později návrh podpořili, ačkoli se proti němu postavila Změna pro Liberec.

Také další téma únorového zastupitelstva se týkalo dětí. Liberec se rozhodl shodit ze stolu takzvaný PPP projekt na vybudování mateřské školky z finančních prostředků soukromé společnosti. Tehdejší náměstek primátora pro školství Jiří Šolc chtěl chybějící místa v mateřinkách získat pomocí „kontejnerů“ a vybudováním školek v základních školách.

Čtěte: Liberec nechce stavět školky se soukromými firmami

Nemovitost Jana Korytáře v Liberci, kterou chtěl za 1,6 milionu korun prodat svému občanskému sdružení Čmelák
O rozruch se na únorovém zastupitelstvu postaral primátor Jan Korytář, když hlasoval ve střetu zájmů. Během hlasování o bodu číslo 8. „Schválení smlouvy „IPRM Liberec - Atraktivní a kvalitní život v Liberci“ totiž neoznámil, že je ve střetu zájmů. Nejenže na indikativním seznamu, který je součástí této smlouvy, je žádost jeho občanského sdružení Čmelák, ale z projektu samého navíc plyne pro primátora a osobu jemu blízkou finanční profit. Ačkoli Korytář nejprve tvrdil, že se nic nestalo, pak tvrdil, že se nestalo nic významného, že to bylo jen administrativní pochybení, liberecký magistrát a následně také liberecký krajský úřad jej potrestali pokutou za porušení zákona o střetu zájmů.

Čtěte: Primátor Korytář porušil zákon, byl ve střetu zájmů

 

Napsal Zdeněk Soudný

DISKUZE 0 příspěvků
Vstoupit do diskuze

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz