2024

sobota 27. července


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Okénko Petra Beitla - BŘEZEN 2021

19.3.2021

 Nouzový stav má být výjimečnou situací v krizovém okamžiku, kdy běžné zákony nestačí, a sněmovna povolí vládě vydávat nařízení, které omezí svobodu a práva občanů s cílem ochránit jejich životy, zdraví a majetek. Podle krizového zákona může být vyhlášen bez zásahu sněmovny na max. 30 dní.

Je to tedy časový a legislativní rámec, který dává vládě možnost rychleji postupovat proti příčině krize, dnes proti šíření koronaviru.

Nouzový stav tedy není ani dobrý ani zlý. Není příčinou ani důsledkem situace, ve které se nacházíme. A sám o sobě nic nevyřeší. Je však příležitostí pro vládu použít mimořádné nástroje. Ale pokud tu příležitost vláda nevyužije, a nenaplní nouzový stav racionálními kroky, nemá jeho prodlužování či zkracování žádný význam. Nechám na úvaze, jaké racionální kroky v boji proti epidemii vláda udělala za posledních 140 dnů, kdy nouzový stav trvá. Výsledky jsou, nebo spíše nejsou, vidět, když porovnáme dopady šíření viru v České republice a okolních zemích. A viníkem toho, že jsme ve většině parametrů epidemie mezi našimi sousedy nejhorší, není nouzový stav, ani sněmovní opozice, ani neukázněné chování občanů. Viníkem je vláda v čele s premiérem, která těch 140 dní nedokázala využít k tomu, abychom byli v parametrech šíření epidemie a jejich následcích alespoň na průměru.

Meritem činnosti ODS ve sněmovně v posledních dnech proto nebylo, zda se nouzový stav prodlouží či ne, ale donutit vládu, aby změnila svůj přístup, zasedla k jednacímu stolu a společně s představiteli opozice se pokusila najít a prosadit opatření, která budou účinná a zvrátí průběh epidemie. A nalézt shodu pro férové odškodňování podnikatelů, kterým nařízení vlády v nouzovém stavu uzavřelo a omezilo podnikání.

Naše návrhy má vláda na stole už týdny a měsíce. Několikrát jsme se je neúspěšně pokoušeli projednat na plénu sněmovny. S těmito návrhy šli také bezúspěšně nejprve poslanci a pak hejtmani ODS na jednání s premiérem Babišem, když sněmovna jednala o prodloužení nouzového stavu v polovině února.

Po týdnu se nakonec ledy hnuly a vláda s opozičními stranami k jednacímu stolu zasedla. Vznikla dohoda, která obsahuje hlavní body společného postupu a také společný návrh protipandemického zákona, který sněmovna schválila. Zákon definuje možnosti a povinnosti vlády v období pandemie lépe než nouzový stav. Tím skončily debaty o jeho prodlužování a můžeme se koncentrovat na to skutečně důležité. 

Ing. Petr Beitl, poslanec PS PČR

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz