2024

pátek 26. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Okénko Petra Beitla - LISTOPAD 2020

30.11.2020

Prezident Miloš Zeman v říjnu v rozhovoru pro iDnes řekl, že ruku pro pomoc natahují také podniky, které by zkrachovaly i nebýt koronaviru. „Jsem zastáncem toho, čemu se říká COVID III. To znamená dlouhodobé, státem garantované úvěry s nízkou úrokovou sazbou a odloženou dobou splatnosti. A když podnikatelé nedokážou tento úvěr využít a zkrachují, nu, tak se pročistí trh. Protože jejich firma, když tuto pomoc nedokázala využít, je zřejmě neschopná, nebo přesněji řečeno jsou neschopní ti podnikatelé,“ řekl doslova.

Rozhodně nesdílím názor našeho prezidenta, že by si podnikatelé v této situaci měli vypůjčit peníze a poradit si. A prý, kdo si neporadí, ať zkrachuje. Ekonomika malých firem není státní rozpočet, pane prezidente.

Podnikatelé musí vidět na konec splácení svých dluhů a na ten dnes skutečně nevidí. A oni za to opravdu nemohou, protože o jejich existenci nerozhoduje kvalita nabízených služeb či výrobků a poptávka trhu, jak tomu bylo doposud, ale nařízení vlády. Opravdu si myslíte, že si podnikatelé budou půjčovat na mzdy a další závazky ve firmách uzavřených z nařízení státu do té doby, dokud jim někdo půjčí, aby nakonec přišli úplně o všechno? Spíše pošlou své firmy do konkurzu a zaměstnance na úřad práce. A to bude pro lidi i celkovou ekonomiku naší země to nejhorší řešení.

Pokud stát svým nařízením zastaví chod firem, je na něm aby přišel s nabídkou kompenzací. Přesněji řečeno, restrikce by měly jít s kompenzacemi ruku v ruce. Ve sněmovně dnes leží řada návrhů, které mohou pomoci.

Neopakujme formáty ze začátku krize, kdy vláda nejprve ignorovala opoziční návrhy, aby si je po vlastních chybách osvojila s několikatýdenním zpožděním. Teď nejde o závody ani snahu urvat politické body, na to podnikatelé ani veřejnost nejsou zvědaví. Teď jde o hledání nejlepšího možného řešení, na kterém by se měla podílet celá politická reprezentace s cílem dosáhnout co největší shody a co nejrychlejší pomoci postiženým sektorům ekonomiky.

Ing. Petr Beitl, poslanec PS PČR

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz