Pějí ódy na slovenského ultrapopulistu Fica, zdůrazňují, že slovenské volby ukázaly Čechům směr, kterým se mají vydat a celkově se plácají po zádech, jako by právě oni byli těmi, kdo sestavují na Slovensku jednobarevnou vládu. Notně jim v tom přizvukují jejich příznivci v diskusích i někteří levicoví blogeři.

Prosím, proti gustu žádný dišputát, jak se říká, jenže tato radost je silně krátkozraká. Bohužel, právě na případě právě skončených slovenských voleb se ukazuje velký rozdíl mezi voličem pravicových a levicových stran. Pravicový volič, je-li konfrontován s nepravostmi takového rázu jako byla "Gorila" to jednoduše pravicovým stranám u voleb spočítá.

Levicový volič těm svým odpustí úplně vše, snad i vraždu, protože všechno zlo dělá jen pravice. Tito lidé nepřemýšlí o tom co bylo, ani o tom co bude, oni žijí pouze okamžikem přítomnosti. Líbí se jim, když někdo nadává na špatnou vládu a špatné politiky stejně jako oni, i když ten, kdo se jim tímto způsobem vemlouvá, je ještě horší než ti kritizovaní.

Například slovenská "Gorila". Hněv Slováků se obrátil proti Dzurindovi a já se vůbec nedivím. Domlouvání si kšeftů skupinou Penta za různé úplatky je kriminálním činem a mělo by to tak být posuzováno. Co už ale slovenské voliče, kteří vynesli Fica až na vrchol jednobarevné vlády, nezajímalo, je fakt, že Robert Fico byl v "Gorile" namočen též.

Ba co víc, Tom Nicholson, který aféru Gorila dostal na veřejnost říká: "U Fica dále nelze prokázat, že by byl korumpován. Sice chodil do konspiračního bytu Penty, avšak až od doby, kdy bylo jasné, že je odposloucháván. Rozhodně ale nelze označit předsedu nejsilnější politické strany Slovenska za svatého. SMER byl od svého založení sponzorován Pentou."

Fico Slovákům před volbami nasliboval modré z nebe a den po volebním vítězství ukázal svým voličům prostředníček. Sice zavede populistické věci jako vyšší zdanění firem nebo bohatých, ale jde o úpravu vysloveně kosmetickou, která slovenskému rozpočtu nijak nepomůže.

U nás je to stejné, když Bohuslav Sobotka stále jako mantru opakuje progresivní zdanění aby následně sám přiznal, že by to do státního rozpočtu přineslo pouhých pět miliard, a to ještě v případě, že by dál fungovala stejná platební morálka jako nyní. Reálný výnos je odhadován jen na dvě miliardy.

Fico slíbil zvýšit sociální výdaje, ale na to mohou Slováci rychle zapomenout. Daně se snižovat nebudou, spíše naopka porostou. Fico plánuje vyšší zdanění bank a jeho voliči mu za to tleskají a nosí ho na ramenou. Jenže si neuvědomují, že pokud bude muset banka odvést víc na daních, jednoduše si to vybere v bankovních poplatcích, takže to zaplatí ti, kteří řičí nadšením, jak se těm zlým bankám šláplo na krk.

Fico je postaven před těžký úkol. Musí snížit schodek státního rozpočtu tak, aby to korespondovalo s podepsanou fiskální unií. Na letošní rok mají Slováci naplánovaný cca třímiliardový schodek, což převedeno do českých poměrů na velikost našeho státního rozpočtu se rovná zhruba dvě stě padesáti miliardám korun.

Slovensko má mít letos o čtvrtinu větší výdaje nad příjmy. Podle podepsané smlouvy o rozpočtové kázni by mělo mít Slovensko schodek jen ve výši 0.5% HDP (v současnosti asi 4.5%). Ficovi tedy vycházejí jen dvě možnosti. Buď nedodrží fiskální smlouvu anebo se na své voliče totálně vykašle, což by znamenalo totální propad volebních preferencí.

Naši socialisté se předhánějí v superlativech a tváří se, jako by volby na Slovensku vyhráli oni. Těží z toho, že jsou naši lidé stejně krátkozrací jako ti na Slovensku. Českému voliči je jasné, že se musí šetřit, ale nechce, aby se ho to dotklo. A to ještě na tom nejsme nijak špatně a přístup k šetření je hodně mírný.

Zajímalo by mě, kolik lidí z těch, kteří kritizují naší současnou vládu z asociálnosti dokáže hospodařit tak, že každý měsíc utratí víc než kolik vydělají. Je jasné, že si každý může dovolit utrácet jen tolik, kolik má a pokud si půjčí, ví, že splácení je vcelku stresová záležitost a že splácení trvá o hodně delší dobu, než za jakou stačili půjčené peníze utratit.

Tito lidé si ale, jedná-li se o státní kasu, myslí, že je bezedná, že stát pořád má kde brát a je povinností státu dát každému, kdo si řekne. Fico je populista nejhrubšího zrna a chtějí-li se naši socialisté u něj inspirovat, pak by měli vědět, že ani Fico neví, kde by měl na všechny naslibované věci vzít finance, neví, jak řešit nezaměstnanost a neví, jak dostat státní dluh na sestupnou křivku.

Ba co horšího, Slovensku hrozí, že pokud se zvednou firmám už tak vysoké daně, tak ty jednoduše odejdou jinam. Dnes už není problém si firmu založit někde v zahraničí, kde je nižší zdanění. To je vidět na příkladu ze západní Evropy. Proč se asi spousta značkových výrobků vyrábí v Číně, na Tchajvanu a dalších zemích? A nejde jen o zdanění, ale i o cenu práce.

Sobotka, Paroubek, Rouček a další socialisté ať už demokratičtí nebo nacionální se tetelí blahem, jak to Fico na Slovensku těm pravičákům nandal. Jsou v tomto stejní jako jejich voliči, nedohlédnou dál než na špičku vlastního nosu.

Jistě, volební výsledek je pro pravicové strany debaklem, ale volbou Fica si Slovensko rozhodně nepolepšilo, spíše naopak. O tom se budeme moci zadarmo přesvědčit během dvou let v laboratoři s názvem Slovensko. Domnívám se, že výsledkem bude totální zklamání Slováků, že slíbení pečení holubi zase nepřiletěli.