2024

pátek 26. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Otázky a odpovědi: Lékaři neodcházejí, ale co bude dál?

17.2.2011

Otázky a odpovědi - Děkujeme, neodcházíme, řekli ve středu večer rebelující lékaři a udělali tak klíčový krok k odvrácení krize, která by nastala po avizovaném exodu 3800 lékařů z nemocnic.

Dvě třetiny regionálních odborových předáků po několikahodinovém jednání schválily kompromisní memorandum, na němž se lékaři domluvili s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem.

Dosavadní postup šéfa resortu - a tím i navrženou dohodu - několik hodin předtím posvětila vláda, která však trvala na tom, že jako první musejí doktoři odvolat svůj protest a vyzvat ke stažení výpovědí. Kabinet Petra Nečase přislíbil, že pakliže se tak stane, příští týden dohodu z dílny Leoše Hegera a Lékařského odborového klubu oficiálně odsouhlasí.#box1

Pro lepší orientaci připravilo Aktuálně.cz souhrn základních otázek a odpovědí, které ze středečních událostí vyplývají.

Na čem přesně se lékaři a stát domluvili


Dohoda lékařům zaručí, že se jim letos od března zvýší platové tarify o pět až osm tisíc korun. Více peněz dostanou všichni doktoři v nemocnicích, ústavech, léčebnách dlouhodobě nemocných a v záchranných službách. Podle memoranda se lékaři budou moci podílet i na reformně ve zdravotnictví a protikorupčních opatřeních. 1

"Dohoda není zcela uspokojivá ani pro jednu stranu, ale díky domluvené podobě memoranda už nebudou ve zdravotnictví tak otrocké podmínky jako nyní," prohlásil prezident České lékařské komory Milan Kubek.

Ministerstvo vyzve vedení fakultních a dalších státních nemocnic, aby přijalo lékaře po stažení výpovědí zpět. To samé udělají i hejtmani. Ti mají být zárukou toho, že se doktorům zvýší platy v krajských nemocnicích. Za to lídři hnutí "Děkujeme, odcházíme" garantují, že do tří dnů od popisu memoranda vyzvou lékaře, aby stáhli výpovědi.

Jak se budou v dalších letech upravovat platy doktorů?


Dohoda lékařům garantuje, že v roce 2012 jim platy porostou o deset procent. O rok později mají doktoři pobírat i s přesčasy 1,5 až trojnásobek průměrné mzdy v Česko. Což je až 72 tisíc korun. Například hrubý tarifní plat jednoho z lídrů odborů Miloše Volemana je nyní 24 500 korun, i s přesčasy pobírá někdy 55 000 korun.

Jsou do dohody zahrnuty i platy zdravotních sester a dalšího personálu?


Ze slibovaných dvou miliard korun dostanou zdravotní sestry v letošním roce jen minimum. Ministr zdravotnictví Leoš Heger řekl, že to bude maximálně 100 milionů. Ty budou ale ředitelé jednotlivých nemocnic rozdělovat mezi všechny nelékařské pracovníky. Přitom ještě před několika týdny se uvažovalo o tom, že by na jejich platy mohlo jít až půl miliarda korun. Od toho ale Heger couvl. V roce 2012 však porostou platy i sestrám. O kolik ale ministr neuvedl.

Kde se peníze na platy vezmou?


Dvě miliardy korun na platy lékařů získá ministr zdravotnictví Leoš Heger změnou úhradové vyhlášky. Slibované peníze tedy půjdou ze zdravotních pojišťoven. Těm se záměr nelíbí, ale minulý týden se na tom již jejích zástupci s ministrem domluvili. Rozděleny budou mezi nemocnice podle počtu doktorů.

Jaké garance lékaři získali, pokud jde o jejich požadavky na boj s korupcí ve zdravotnictví?


Garance nezískali lékaři vůbec žádné. V memorandu je uvedeno, že se budou moci podílet na přípravě protikorupčních opatření. Odboráři ale připouštějí, že tím nemají nic zaručeno. "Memorandum není žádná závazná smlouva, ale je to morální akt," řekla Aktuálně.cz místopředsedkyně Lékařského odborového klubu Jana Vedralová. Odbory přesto věří, že podpis ministra pod dohodou je dostatečnou zárukou.

Jaké jsou záruky, že nemocnice vezmou lékaře zpátky?


Stoprocentní záruky lékaři nemají. "Je to jeden z bodů, ze kterého jsme ustoupili. Všichni lékaři se na svá místa zpět nevrátí," připouští místopředsedkyně Lékařského odborového klubu Jana Vedralová. Je to způsobené i tím, že v několika nemocnicích si za rebelující lékaře vzali již náhradu. V Kladně například přijali nového primáře neurologie. Liberecká nemocnice našla náhradu za gynekology. V řadě dalších zdravotnických zařízení řekli, že si budou mezi lékaři vybírat a přijmou jen některé.

Stojí teď ještě něco v cestě tomu, aby se vše vrátilo do normálu?


V současné době chybí podpisy pod memorandem. Zástupci lékařských odborů a ministr Leoš Heger tvrdí, že ho jsou schopni podepsat okamžitě. Po podpisu memoranda ještě dohodu oficiálně potvrdí vláda, a to usnesením, na kterém bude i podpis premiéra.

Co výsledek pro mě jako pacienta znamená?


Všichni se shodují, že dohoda znamená pro pacienta především klid. Situace byla v poslední době už hodně vyhrocená, přiznávali sami odboráři. Jen málokdo si podle nich dokázal představit situace, že bude povolána armáda. Takové strašení lidí prý bylo zbytečné. Podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera dohoda zabezpečí, že nedojde ke kolapsu v českém zdravotnictví.

Některé kraje avizovaly, že pokud nedojde k dohodě mezi vládou a odbory, zavedou v nejbližších dnech opatření v podobě nepřijímání pacientů na plánované operace. Taková varianta je po středečním průlomu nepravděpodobná. Ministerstvo však podle náměstka Martina Plíška vyčká na zprávy, jestli začnou doktoři skutečně výpovědi stahovat. Teprve poté bude prý jasné, že krizový scénář není nutný. Šéf lékařských odborů Martin Engel nedokázal říct, jestli po jeho výzvě všichni lékaři skutečně výpovědi stáhnou.

Dá se očekávat, že po vzoru lékařů teď budou další profese vyhrožovat hromadným odchodem?


Policejní a hasičští odboráři žádají odchod ministra vnitra Radka Johna. Avizovali, že pokud petice, kterou spustili v úterý, nebude úspěšná, nechají se inspirovat lékařskou akcí "Děkujeme, odcházíme" a přistoupí k nátlaku. Policejní odborový předák Milan Štěpánek následně v rozhovoru pro Aktuálně.cz řekl, že hromadné podávání výpovědí není v plánu. "Ministerstvo vnitra se od počátku snaží co nejvíc snížit počet policistů. Proč bychom jim vycházeli vstříc? Nám to stačí obráceně: všichni policisté chtějí nadále sloužit, nám stačí, když odejde jediný člověk: ministr," vysvětluje Štěpánek.


URL| http://aktualne.centrum.cz/domaci/spolecnost/clanek.phtml?id=691353

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz