2024

čtvrtek 25. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Papaláši na ukradeném hřišti

18.3.2010

Manžele Vajnerovy zná na Liberecku kdekdo. Jejich zábavní centrum Babylon v Liberci je proslulé, Lidie Vajnerová je navíc náměstkyní krajského hejtmana. Majetek, a tím pádem i moc obou manželů pocházejí z přinejmenším kontroverzního druhu podnikání – ne nadarmo se jim říká „králové libereckého hazardu“. Vajnerovi přitom moc dobře věděli od samého začátku, že kupují „horký“ majetek. Přihlásili se totiž k Vébrovým protestům proti prohlášení a průběhu konkursu už v době, kdy se teprve rozbíhal. Přinejmenším z médií museli vědět i o dalších podivnostech, které celé řízení provázely.
O tom, že první správce konkursní podstaty je obžalován ze zločinného spolčení a že následní konkursní správci byli dokonce odsouzeni za braní úplatků. Přesto jim nebylo žinantní golfové hřiště koupit.
V nových majitelích tak vyvstal Vébrovi soupeř, s nímž jenom těžko bude schopen bojovat o svá práva.

SOUDY OBRACEJÍ

Nepochybně se Vajnerovi museli rovněž zajímat o to, jakým způsobem byl Golf Ještěd prodán, že to bylo přímým prodejem mimo dražbu, a to hluboko pod celkovou cenou golfového areálu. Právě podivný způsob prodeje se stal jedním z důvodů, že i soudy už začínají pochybovat o tom, zda v případě konkursu bylo všechno v pořádku. Vrchní soud přijal Vébrovu žalobu pro zmatečnost a v odvolání dokonce konstatuje, že „soud I. stupně, vázán právním názorem odvolacího soudu, se v dalším řízení neopomene zabývat odvolacími námitkami úpadce, včetně jeho návrhů na rozšíření žaloby“. Vrchnímu soudu rovněž došla trpělivost s krajským soudem v Ústí nad Labem, a tak celá věc byla přeložena do hlavního města. Vébrovi dal ostatně zelenou i Nejvyšší soud, když částečně vyhověl jeho dovolání a prakticky celý konkurs vrátil téměř na začátek, tedy k přezkumnému řízení.
Vzhledem k tomu, že se soudní řízení začíná obracet ve Vébrův prospěch, byly pozemky Golfu Ještěd zaplombovány na jeho žádost na katastrálním úřadě. S Vajnerovými ale jako by to ani nehnulo.
Už v létě totiž začali provádět přestavbu hřiště, aniž ale měli v ruce stavební povolení. „Pochopitelně že jsem se začal bát, že úpravy, které navíc byly dělány zcela neodborně, mohou nevratně poškodit to, co jsme já a moje rodina s takovým úsilím vybudovali,“ pokračuje Vébr. Aby celý postup stavebních prací zdokumentoval, začal je fotografovat. Podal rovněž trestní oznámení kvůli poškozování životního prostředí a zároveň stížnosti na stavební úřad a Českou inspekci životního prostředí.

NAPADENÍ

Reakce na sebe nedala dlouho čekat. Invalidnímu bratrovi Martinu Vébrovi, který je odkázán na vozík, naskládali stavebníci přes cestu klády a různými naschvály začali šikanovat celou rodinu.
Stupňující se psychický nátlak vyvrcholil 25. srpna 2009 brutálním fyzickým útokem. Při jednom z řady konfliktů se na Vébra vrhl šéf stavebních prací na hřišti Karel Hemr. Více než stokilový bývalý řezník jej nejprve brutálně kopl kolenem do hrudníku, až mu vyrazil dech. Bezvládnou oběť svíjející se s vyraženým dechem na zemi se slovy „a teď tě dorazím“ inzultoval pěstí do spánku. Do omráčeného těla pak mlátil a kopal jako smyslů zbavený. Tím to ale neskončilo. Synovi totiž přispěchala na pomoc jeho šedesátiletá matka, ale i s tou si Hemr snadno poradil.
Po několika ranách do obličeje jí zůstaly řadu týdnů podlitiny pod očima. „Nedovedu si představit, že by podobné jednání probíhalo byť bez přinejmenším morálního souhlasu manželů Vajnerových.
Ostatně Hemr pro ně pracoval dál i po zmíněném incidentu. Jak může náměstkyně krajského hejtmana zaměstnávat takové psychopaty, nechápu, ale o mnohém to vypovídá,“ hodnotí Vébr, který po zákroku skončil v pracovní neschopnosti. Přestože se celý incident odehrál již před více než půl rokem, policie zatím brutálního násilníka ani neobvinila.

ČERNÁ STAVBA

Do zahájení stavebních úprav současným vlastníkem bylo golfové hřiště poklidným, do krajiny citlivě zasazeným objektem.
Vše se změnilo, když v létě loňského roku začali Vajnerovi hřiště přizpůsobovat k obrazu svému. Dnes areál začíná připomínat nevkusný kolotočářský Disneyland. Nad nevkusem by se dalo mávnout rukou – jenže golfové hřiště je součástí Přírodního parku Podještědí. A krajinnému a architektonickému rázu okolí jsou investoři povinni se přizpůsobit ze zákona. Významnější je ale již zmíněný fakt, že Vajnerovi zahájili celou přestavbu hřiště načerno, bez jakéhokoli stavebního povolení. Už to samo o sobě svědčí o podivné úctě k zákonům od jedné z nejvyšších krajských představitelek, která by naopak měla jít v tomhle příkladem.
Za černou stavbu díky Vébrově aktivitě dostala společnost Impex Bohemia od Stavebního úřadu v Českém Dubu pokutu a bylo zahájeno řízení k jejímu odstranění.
Pokutu sice Vajnerovi zaplatili, ale vesele stavěli dál. Zažádali o dodatečné stavební povolení.
A světe, div se – tentýž stavební úřad najednou ustupuje a zpětně nelegální přestavbu krátce před koncem loňského roku legitimizuje.

PODIVNÉ POVOLENÍ

Přitom některé závěry stavebního rozhodnutí skutečně budí přinejmenším rozpaky. „Například podmínku, že v případě provádění jakýchkoliv úprav musí třicet dní dopředu informovat stavební úřad. To je přece nesmysl, když už půl roku se zvesela staví.“ Stavební povolení je navíc zcela v rozporu s tím, co se na stavbě provedlo.
Zcela nepochopitelné je pak rozhodnutí z důvodu zpochybnění legálnosti konkursu Nejvyšším soudem, a to včetně způsobu prodeje hřiště. Tím vlastně zpochybnil i pozdější nabytí firmou Impex Bohemia. Rozhodnutí Nejvyššího soudu jsou soudními judikáty, takže se jimi musejí řídit jak nižší soudy, tak správní orgány.
Korektní postup stavebního odboru v Českém Dubu by tedy spočíval v přerušení stavebního řízení do konečného soudního verdiktu.
„Takhle se mi sice areál někdy vrátí, ale mezitím bude už i kvůli místním úředníkům úplně zhuntovaný. Ale asi jim nevadí, že se pak budu domáhat odškodnění na státu, z jejich kapsy to přece nepůjde. U soudu máte v podobném případě alespoň možnost vznést námitku podjatosti, ve správním řízení jste odkázáni na svévoli úředníků ovládaných politiky. A jejich privátními zájmy, byť třeba nekalými, až zločinnými,“ glosuje Vébr postup úřadu.

DLOUHÉ PRSTY

V Českém Dubu je významné muzeum. Byla zde například odhalena a náročně zrekonstruována ojedinělá památka – johanitská komenda. Jenže městečko údajně nemá na provoz muzea v době krize dost peněz. Možná bude potřebovat krajské dotace. A jen tak mimochodem – Vajnerová na kraji šéfuje právě kultuře. Tedy mimo jiné … Do jejího resortu totiž patří rovněž cestovní ruch, obor, v němž tak úspěšně podniká. Že by se jednalo o střet zájmů? Ale kdeže. „Řada lidí mi tvrdila, že pan Vajner běhá po různých úřadech a obsluhuje úředníky bezplatnými vstupenkami do svého akvaparku. Rovněž prý zve zastupitelstvo obce Světlá pod Ještědem, kam celé hřiště patří, do svého zábavního parku na večeře.“ Na dotaz, zda náhodou volňásky nedostali i úředníci stavebního úřadu, odpověděla Svobodová pouze, že tuto informaci nemůže potvrdit.

KAŽDÉMU DLE ZÁSLUH

Bez zajímavosti pak není, že z Českého Dubu pochází a žije v něm samotný hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler (ČSSD). Bývalý místní boss SSM, který byl v delegaci Vasila Mohority do KLDR krátce před revolucí v roce 1989. Symptomatické je, že Vébr byl v téže době jedním z nejmladších občanů, na které si tehdy StB založila svazek na prověření, a to hned po jeho nástupu k právnickým studiím v roce 1988. Zatímco ze svazáka Eichlera udělala ČSSD hejtmana, Vébrovi pozastavila členství po jeho angažmá, kdy téměř rok pracoval se skrytou kamerou v týmu Janka Kroupy na odhalení korupční party kolem budišovského starosty Ladislava Péti. A jenom z vůle sociálních demokratů, kteří se v poslední době tak rádi všemožně zaklínají bojem proti střetu zájmů, korupci či lobbismu, se mohla stát manželka místního krále automatového hazardu Eichlerovou náměstkyní.
„Podle mě vyvekslovala ČSSD post náměstka hejtmana za osobní prebendy nebo vstupenky na kolotoče pro její regionální papaláše.“
Podle očekávání Vébrovo odvolání zamítl rovněž Krajský úřad v Liberci, a to s velmi podivným závěrem. Z úřadu mu totiž odepsali, že není legitimován k podání námitek, protože je firma Golf Ještěd v konkursu, a že za ni jedná konkursní správce. „Tím jasně úředníci prokázali, v čím žoldu pracují.
Konkursní zákon totiž jasně defi -nuje povinnosti a práva konkursního správce a zastupování práv úpadce k nim rozhodně nepatří,“ uzavírá Vébr. Proto podal námitku podjatosti, aby byly orgány Libereckého kraje z rozhodování zcela vyloučeny. „V tak mafi ózním prostředí se spravedlnosti nedočkám.“

Foto popis| Podnikateli Aleši Vébrovi nejdříve konkursní mafie sebrala golfové hřiště. Teď ho koupila firma z Liberecka patřící rodině Vajnerů s vlivnými politickými styky. Pochybné stavební povolení a další podivnosti nikomu moc nevadí.
 

Zdroj: Reflex DUŠAN ŠRÁMEK

DISKUZE 1 příspěvků
20.3.2010 (18:35:31) - Milan
ale proč nemá autora? nebo zdroj?!
Vstoupit do diskuze

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz