2024

pátek 26. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Paroubek po dovolené opět "pracuje"

23.7.2009

Předseda se i blogerkou Petrou vrátil z dovolené a hned je to poznat. Několik tiskových zpráv, článek do novin, konference apod. Škoda jen, že mám dojem, že Paroubek jaksi mele z posledního. Nemá, co by nabídnul.


Léto v plném proudu. Všichni čarují po dovolených, výletech, čundrech, festivalech a někteří se z dovolené už také vracejí. Jako například předseda ČSSD Jiří Paroubek s chotí. Přijel z relaxace a hned se pustil do práce. Pravděpodobně ho při telefonování se světovými státníky a přískocích k těhotné manželce napadlo několik spásných myšlenek, které měl potřebu nám ihned sdělit.

Tak tedy…

Je potřeba snížit platy všem politikům jako reakci na ekonomickou krizi a také jako vyjádření sounáležitosti s občany, kteří jsou stejnou krizí postiženi. Přímo fascinující, pane předsedo. Hned mám lepší pocit. Věřím také, že propuštění skláři mají lepší spaní. Ono je velmi jednoduché rozdávat laciná gesta na všechny strany. Je to něco jako když projíždí papež v „papamobilu“ a žehná přihlížejícím davům. Také se jedná o gesto a jakýsi pokus vyjádřit radost a spříznění z toho, že právě touto ulicí papež projíždí. To Paroubek zatím papež není, ale žehná a vyjadřuje sounáležitost opravdu požehnaně. Škoda jen, že to nemyslí upřímně.

Kdo mu to však věří? Kdo právě konkrétně Paroubkovi věří jeho zájem o lid? Kdyby to řekl, kdokoliv jiný, dalo by se tomu třeba věřit, i když na obrovském populismu by to jistě neubralo. Přesto si Paroubek zahrává s myšlenkou snížit platy sobě i ostatním politikům. Ptám se ovšem, proč výzva? Proč si Paroubek neušetřil ty zbytečné kecy a rovnou neoznámil, že 30 % svého platu pošle tam a tam na tu či onu charitativní sbírku. Mám takový dojem, že to neudělal proto, že měl strach, že by se nikdo nepřidal a on by měl o 30 % menší plat než Topolánek a to by se mohlo projevit na kvalitě Paroubkových šatů, košil a polobotek. A mohlo by se rázem stát, že to, co má Paroubek, by už měl kdekdo. Už by neplatilo: pánové, kdo z vás to má.

Předseda Paroubek si také musel rýpnout do ODS. Je to takový (zlo)zvyk. Stejně jako ráno políbí manželku, tak musí ten den aspoň jednou kopnout to ODS nebo Mirka Topolánka, jinak by to nebyl úspěšný den. A tak přišla tisková zpráva, tuším třetí ten den, plná obecných, nic neříkajících a zcela stupidních obvinění ODS z korupce a defraudace veřejných prostředků. Jakých? Kde? Kdo? To jsme se nedozvěděli. Prostě jenom cosi o korupci, loupeži, zlodějině. No a kdyby to náhodou bylo málo, tak ještě kopanec to mrtvé, jím tak nešťastně svržené, vlády a cosi o ostudě ČR, že měla takovou.

Jmenuje se ta zpráva "Stanovisko předsedy ke korupčním kauzám ODS". Celé to připomíná toho římského senátora, co do zblbnutí opakoval, že Kartágo musí být zničeno. Jiří Paroubek bude do zblbnutí opakovat, že korupce za vláda Topolánka byl systémem vládnutí, že všichni kradli, loupili, stýkali se s mafiány a devastovali tuto zemi. Doufá přitom, že si toho lidi všimnou. Proboha, lidi, už si to konečně uvědomte, že to Topolánek může za všechno. To nevidíte, že krizi zavinil Topolánek, Bush a Zahradil ve společném zločinném spolčení? Žel lid není tupý, i když se to tak může u voličstva ČSSD zdát.

Nejlepší je však poslední odstavec „podovolenkové“ tiskové zprávy. Pojednává cosi o tom, že ODS rezignovala na program a vize. Nepřál bych Paroubkovi vidět můj úšklebek, když jsem si to přečetl a zároveň na mě blikal banner s heslem: "Je přece správné mít úctu ke starším lidem." Musel jsem se jednak zamyslet nad tím, že ta důchodkyně, co je u tohoto hesla vyfocena musela pociťovat už opravdický hlad, když se nechala zvěčnit a rozvěsit po republice s touto stupidní frází. A zároveň jsem si uvědomil, že ČSSD má plno vizí a programu do voleb. Programem ČSSD je totiž např. "úcta ke stáří". Trapné. Ubohé. Prázdné. Přesto Paroubek vyčítá ODS, že ona program nemá. Ano. ODS program nemá. Zveřejní ho až v srpnu, jak deklarovali představitelé strany. Ptám se však na jedno. U ODS to všichni, kromě Lidového domu, vědí, že program zatím nemá. Jaký je však program ČSSD? Strany, která už program prý má... Všude po republice je úcta ke stáří, úspěch pro všechny, odmítání korupce... To je program? To jsou vize?

A perla na závěr. Obhajoba progresivního zdanění. Snad jediného bodu programu, o kterém se ví... Paroubek se zdravě, plný energie po dovolené, správně nakrknul a rozhodl se teda konečně udělat přítrž všem těm novinářským lžím, polopravdám a desinformacím, poškozujících jeho stranu. Napsal článek. Nebudu ho tady pitvat, to je zbytečné a nestojí za to. Jenom o jedné věci se chci zmínit. Paroubek píše:

..."Takže při měsíčním příjmu např. 120 tis. Kč bude vyšší sazbou zdaněno pouze a právě jen 20 tis. Kč, o které bude suma 100 tis. Kč překročena. To znamená nárůst daně o pouhé 3 tis. Kč (!)"...

aby za několik odstavců napsal toto: ...

"Progresivní zdanění vytvoří prostor pro nárůst příjmů státního rozpočtu. Tyto finanční prostředky tak mohou být přerozděleny například uplatněním společného zdanění manželů ve prospěch kategorií zaměstnanců, státních zaměstnanců (budou zdroje pro navýšení platů lékařů, sester, hasičů atd.) a vlastně i malých podnikatelů, jejichž celkové roční příjmy se pohybují často hluboko pod zmíněnou hranicí, od níž by začínala daňová progrese podle návrhu sociální demokracie."...

Krom toho, že jsem na svém blogu uveřejnil několik odstavců pamfletu pana předsedy, chtěl bych napsat ještě toto. Pokud je progresivní zdanění tak málo rozsáhlé, jak Paroubek popisuje v první citaci, pak nechápu, jak chce platit všechny ty hasiče, sestry a další obvyklé profese, po nárůstu příjmů rozpočtu díky progresivnímu zdanění, jak píše v druhém citátu. Jedná se o jedno. Pokud Paroubek uvádí, že 99 % obyvatelstva má příjmy pod 100 tisíc měsíčně a toho jednoho zbylého procenta se progresivní zdanění dotkne jenom tak, že mu bude zdaněno všechno nad 100 tisíc měsíčně, pak Paroubek zcela očividně jedno toto tvrzení nemyslí vážně a lže. Buď platí jedno nebo druhé. Nemůže však platit, že opatření je nevýrazné pro bohaté lidi - čímž se je snaží uchlácholit. A zároveň slibovat kdekomu, že z těchto dodatečných příjmů bude něco placeno - čímž zase láká sestřičky.

Pokud čistě hypoteticky, vím, že je to hrubě nepřesné, ale krásně ilustrující, vezmeme, že jedno procento obyvatelstva této země má příjem 120 tisíc měsíčně a jejich příjem bude zdaněn, jak uvádí Paroubek pouze o 3 tisíce měsíčně více, vyjde následující. Celkové daňové příjmy za jeden rok se zvýší v rozpočtu o zhruba 3 a půl miliardy korun. Je to zanedbatelná částka, jak se snaží Paroubek přesvědčit bohaté? A je to dostatečná suma na pokrytí všech aktivit, co předseda plánuje?

Paroubek by si měl vybrat jedu variantu, ne obě. Buďto je to výrazný zásah do daňové soustavy, nebo není. A k jeho poznámce o tom, že mu jeden manažer řekl, že by se styděl, kdy platil stejnou daň jako uklízečka, lze dodat jenom jedno. Stejnou daň jako uklízečka by tento manažer platil jenom tehdy pokud by měl stejný příjem jako uklízečka. V případě rovné daně 15 % platí daň uklízečka v případě příjmu 10 tisíc 1 500 a manažer v případě příjmu 100 tisíc daň 15 tisíc. Nikoliv tedy stejná daň, předsedo Paroubku. Buď jste manažerovi špatně rozuměl, blbě vám to někdo vymyslel, nebo matete veřejnosti. Všechny možnosti jsou špatné...

Škoda, že pan Paroubek nezůstal na dovolené ještě alespoň další 4 měsíce :)
 

Marek Bartoš

DISKUZE 0 příspěvků
Vstoupit do diskuze

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz