2024

sobota 27. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Pavel Drobil: Studio Česko

20.1.2011

Moderátor (Ondřej Černý):

Česká republika má od včerejšího dne hlavou státu stvrzeného ministra životního prostředí. Stal se jím pražský poslanec ODS Tomáš Chalupa. Při předávání pověřovacích listin prezident republiky Václav Klaus novému ministrovi doporučil, aby resort řídil s nadhledem a rozhodností.

 

Václav Klaus (záznam):

Ministerstvo životního prostředí je v dnešní době mimořádně významnou institucí. Řeší spoustu kontroverzních témat, které se dotýkají života každého z nás. Míru ošidnosti tohoto ministerstva ukazuje i to, že za mých necelých osm let prezidentování jste vy jmenován již jako desátý ministr životního prostředí. Toto ministerstvo je velmi nestabilní funkcí.

 

Moderátor (Ondřej Černý):

Řekl prezident republiky Václav Klaus. Dnešní Studio Česko se zaměří nejen na resort a kroky nového ministra, ale také na osobu jeho předchůdce a aktuální situaci panující v Občanské demokratické straně. Od mikrofonu příjemný poslech přeje Ondřej Černý. Naším dnešním hostem je ministerský předchůdce Tomáše Chalupy, poslanec a také místopředseda ODS, Pavel Drobil. Dobrý den, vítejte.

 

Pavel Drobil, místopředseda ODS:

Dobrý den.

 

Moderátor (Ondřej Černý):

Jak velkou frustraci jste zažíval, když jste po tak krátké době, kdy jste maximálně mohl začít realizovat své plány, ministerskou pozici opouštěl?

 

Pavel Drobil, místopředseda ODS:

Tak kdybych řekl, že jsem žádnou frustraci nezažíval, tak bych samozřejmě nemluvil pravdu. Já jsem to říkal několikrát. Když žijete v situaci, kdy nemáte absolutně žádný signál, že se v tom resortu něco děje nekalého, že dva velmi blízcí mí spolupracovníci spolu mají takový zásadní střet, kdy s tehdejším šéfem Státního fondu panem Michálkem já jsem každé úterý byl na ministerské poradě a nikdy jsem se od něj nedozvěděl, že někdo mým jménem něco říká a tak dále, a pak najednou tohle vybuchne, tak samozřejmě to není věc, na kterou se připravíte. Takže ta míra frustrace odpovídá míry tomu překvapení, kterého jsem byl vystaven.

 

Moderátor (Ondřej Černý):

A byla to spíš frustrace nebo bezmoc?

 

Pavel Drobil, místopředseda ODS:

Ta bezmoc přišla potom, když jsem si uvědomil, že tady, tady na základě rozhovoru dvou lidí, kteří se baví o třetím, tak se dá prostě vystavět kauza, která je schopna několik dní žít a dokonce je schopná vyvolat hlasování o nedůvěře vlády.

 

Moderátor (Ondřej Černý):

A dokonce to svého času možná hrozilo, že by ta vláda mohla padnout. Přesto nepovažujete za chybu, že jste tu politickou pozici ministra opustil, že jste dal tu hlavu na špalek, ale zároveň velmi důrazně při každé příležitosti říkáte, já jsem ten krok udělal, ale nic špatného jsem neprovedl a hodlám to dokázat a očistit se?

 

Pavel Drobil, místopředseda ODS:

Tak já to zopakuju: Nic špatného jsem neprovedl. Věřím tomu, že se to ukáže. Na druhou stranu politika je v tomhle velmi rizikové řemeslo, velmi nespravedlivé v tomhle smyslu. Ale s tím do toho všichni jdeme. To znamená, já jsem přesvědčený o tom, že ten můj krok. To znamená, že jsem ještě ten večer, když jsem se dozvěděl o téhle situaci, nabídl panu premiérovi demisi. Že jsme následně měli nějakou dohodu, jak tu demisi budeme časovat a že jsem ji v tu středu učinil. Takže to byl správný krok. Já si myslím, že to byl správný krok pro vládu. Byl to správný krok, který z mého pohledu bylo nejdůležitější ochránit osobu premiéra a Občanskou demokratickou stranu. Čili na tomhle já nic neměním.

 

Moderátor (Ondřej Černý):

Ale znáte českou veřejnost, jakýsi symbolismus. Mnoho lidí si může ten váš krok vykládat jako přiznání viny, že jste opustil bojiště a že jste nezůstal a nehájil se v jámě lvové.

 

Pavel Drobil, místopředseda ODS:

No já jsem to dělal i s tímto rizikem, že to přesně takto bude interpretováno a musím říci, že to je jedna z věcí, která mi třeba dovnitř mé vlastní členské základny v mém vlastním kraji možná ublížila kousek víc než celé to mediální vyznění té kauzy. Protože samozřejmě ten důraz byl o tom, ale ty jsi odstoupil a tím si přiznal vinu. Pokud ale skutečně to tady budeme vést tak, že ministr, který odstoupí, protože chce ochránit stranu, chce ochránit vládu, chce, aby kauza, která se té vlády ani té strany vůbec nedotýká, aby byla od ní odpozaděna, že bude okamžitě brán jako vinný, tak se potom dostáváme do strašně špatné situace, protože potom skutečně je možné si na tom tablu poslanců, ministrů ukázat každý den na jednoho a říct a dneska se podíváme na tohodle. Určitě někdo někde o něm něco říká a určitě někdo se vydává, že ho zná, takže něco určitě získáme.

 

Moderátor (Ondřej Černý):

A když jste byl loni v srpnu hostem tohoto pořadu, tak jste nastínil, v čem byste chtěl navázat na práci svých předchůdců a předchůdkyně.

 

Pavel Drobil, místopředseda ODS:

Určitě bylo připraveno spoustu dobrých věcí nebo zárodků dobrých věcí, jako je novela zákona o ochraně ovzduší, teze zákona o odpadech. To jsou věci, na které já bych chtěl navázat. Stejně tak jako úspěšné čerpání z operačního programu životního prostředí, i když například prioritní … dvě, tam je trošku problém, tam se pokusíme to teď víc profouknout, jestli to můžu říct. To jsou věci, na které bych rád navázal.

 

Moderátor (Ondřej Černý):

Tak co jste kromě odvolání Libora Michálka z čela Státního fondu životního prostředí v ministerské funkci tedy skutečně za tu dobu, co jste byl ministrem, stihnul?

 

Pavel Drobil, místopředseda ODS:

Tak přesně to, co jste říkal, tak se podařilo. Novela zákona o ovzduší byla ve Sněmovně. Shodou okolností se projednávala tentýž den, kdy si mě pan Michálek nahrával a to byl ten důvod, proč ta moje pozornost v tom rozhovoru s ním byla hodně oslabena, protože jsem zrovna sledoval na monitoru ve své poslanecké kanceláři, jak se projednává. Stejně tak si myslím, že se podařilo nastavit mechanizmy k rychlejšímu čerpání z operačního programu. Jsou zpracovány teze zákona o odpadech. Čili ty věci, o kterých já jsem tady v srpnu hovořil, tak se posunuly hodně daleko.

 

Moderátor (Ondřej Černý):

Tak proč člověk odchází, když se mu tak daří?

 

Pavel Drobil, místopředseda ODS:

No protože já jsem to říkal otevřeně. Já jsem selhal v jednom velmi zásadním rozhodnutí, a to je, jaké dva velmi blízké spolupracovníky jsem si vzal. Jeden byl můj poradce a druhý byl šéf Státního fondu životního prostředí, což v hierarchii toho resortu, když si vezmeme, jak významná to je instituce, je v podstatě na úrovni náměstka ministra.

 

Moderátor (Ondřej Černý):

Vy říkáte, že jste selhal, ale selhal podle vás také právě ředitel Státního fondu životního prostředí Libor Michálek. Tak vy jste říkal, že jste byl nespokojený, že jste mu dával jasné signály, že ho odvoláte, ale proč jste to tedy skutečně neodvolal a při tom rozhovoru, který jste právě zmiňoval, tak jste mu nabídl post náměstka na ministerstvu?

 

Pavel Drobil, místopředseda ODS:

Ono v politice je to trošku složitější. Kdybych pana Michálka odvolal hned, kdy jsem měl první signál, že je tam problém a to byla ta situace se Zelenou úsporám. Já vím, že pan Michálek se teď snaží vyvinit a hází to na ministerstvo…

 

Moderátor (Ondřej Černý):

Tak ten problém setrvává.

 

Pavel Drobil, místopředseda ODS:

Jasně. Ale pan Michálek jako ve spoustě těch věcí si neuvědomuje, že on byl v podobné pozici, jako je ministr na ministerstvu. To je monokratická instituce, kde vy nesete absolutní odpovědnost za všechno. Tam se nemáte na koho vymluvit.

 

Moderátor (Ondřej Černý):

Vidíte, vy jste měl…

 

Pavel Drobil, místopředseda ODS:

Pan Michálek spoustu těch kauz, které…

 

Moderátor (Ondřej Černý):

Ale neodvolal jste pana Michálka, jenom jste říkal, že jste nespokojen. Proč jste to neudělal? A proč jste říkal, že pokud tedy, když přeskočím ty kroky, že může být vaším náměstkem?

 

Pavel Drobil, místopředseda ODS:

Já jsem mu chtěl dát šanci a v tom rozhovoru to jednoznačně vyplynulo. Já jsem mu říkal, já vás vnímám jako dobrého projektového manažéra. To znamená…

 

Moderátor (Ondřej Černý):

Pro dílčí úkoly, ale ne na celkové…

 

Pavel Drobil, místopředseda ODS:

Na dílčí úkoly, ale ne na celkové řízení. Ta pozice, o které já jsem hovořil, byl náměstek pro státní správu. To je v podstatě projektový manažer.

 

Moderátor (Ondřej Černý):

Ale řekněme, že to je blízká pozice ministrovi a ono není úplně logické nabízet takovouto, přece jenom náměstek na ministerstvu je prestižní pozice, člověku, se kterým nejste spokojen. Pro poslední číslo Reflexu jste třeba popsal, jak vám pan Michálek několik hodin nebral telefon a doslova jste řekl a teď vás cituji doslova: "Pochybuji, že by nějaký šéf chtěl s takovým člověkem pak spolupracovat." Konec vašich slov. Vy ale viditelně ano, vy jste nabízel tu možnost.

 

Pavel Drobil, místopředseda ODS:

Já vím, ale berte to tak, že to dneska říkám jako s dalším penzem informací, které jsem získal v období od odvolání pana Michálka. Já znovu zdůrazňuji na začátku, vžijte se do mé situace, kdy já jsem měl informace o dílčích pochybeních. Zelená úsporám, nekomunikace se svými podřízenými a tak dále.

 

Moderátor (Ondřej Černý):

Takže vidím velký problém a říkám si, ten původce toho problému…

 

Pavel Drobil, místopředseda ODS:

Počkejte, počkejte. Ale já jsem neměl kompletní penzum informací. Já jsem nevěděl, co ten člověk během čtyř měsíců... Já jsem měl zato, že tenhle problém pramení s tím, že on se velmi upíná na řešení jednoho konkrétního problému. Dneska spíš to vypadá tak, že pan Michálek většinu svého času trávil tím, že lítal po Praze a kde koho nahrával, aby se stal velkým hrdinou nějakého příběhu. Ty informace mám dneska, proto mohu modifikovat. Berte si ten časový rozdíl mezi rozhovorem, který se odehrával 9. 12. a rozhovorem, který vedeme dneska nebo který jsem dělal pro Reflex, tuším, minulý nebo předminulý, předminulý týden. Dneska už vím při penzu těch informací, že ten člověk si nahrával své nejbližší spolupracovníky. Já si neumím jinak vysvětlit, když máte nějakou nahrávku dva měsíce a nejdete s ní na policii a přitom říkáte, že je tak třaskavá, tak co s ní chcete dělat? Chcete někoho vydírat? Nebo já tomu nerozumím...dneska z pohledu toho, z těch informací, které dneska mám. To znamená, dneska už si to neumím představit. Vžijte se do pozice 9.12. Já jsem žádnou z těhlech informací neměl. V té době jsem si říkal, že je možné tu spolupráci udržet, že je možné pana Michálka jako kvalitního projektového manažera pro ten resort zachovat. Dneska už si to nemyslím.

 

Moderátor (Ondřej Černý):

A sešel jste se třeba po své demisi z postu ministra s těmi, kteří ten váš ministerský pád způsobili? Ať už s panem Knettigem nebo i s panem Michálkem?

 

Pavel Drobil, místopředseda ODS:

S panem Michálkem jsem se sešel sice ne po té demisi, s ním jsem se sešel v den, kdy jsem mu předával odvolání. Protože pan Michálek byl natolik statečný, že v pondělí, když to celé vybuchlo, tak si vzal dovolenou a nebral mi telefon. V úterý mi ho nebral několik hodin a potom nakonec, když se dozvěděl z médií po mé tiskové konferenci, že ho odvolávám, tak se mi teda ozval laskavě, napsal mi SMS, že ho mrzí, že jsem mu to nebyl schopný říct do očí. Drobně mu uniklo, že od pondělka se přede mnou schovával.

 

Moderátor (Ondřej Černý):

A potkali jste se tedy z očí do očí?

 

Pavel Drobil, místopředseda ODS:

Jenom tam, když jsem, ano, já jsem mu to do očí předal a tam se na mně pan Michálek usmíval a sděloval mi, že ho strašně mrzí, že to takhle dopadlo.

 

Moderátor (Ondřej Černý):

A s panem Knettigem, o kterém se mluví, že po té kauze zmizel do zahraničí a vlastně on je původcem vaše ministerského pádu?

 

Pavel Drobil, místopředseda ODS:

S panem Knettigem jsem se potkal ten den, kdy jsem se dozvěděl o té záležitosti a nevím o tom, že zmizel do zahraničí. Spekuluje se o tom. Podle mých informací normálně spolupracuje.

 

Moderátor (Ondřej Černý):

A chtěl byste se s ním potkat, aby vám skutečně vysvětlil tak, jak sedíme my dva spolu, proč to dělal? Protože vám tedy minimálně politicky velmi ublížil.

 

Pavel Drobil, místopředseda ODS:

Tak pocitově ano. Protože jestliže vám někdo, když vám ho doporučuje, takže on mi doporučil pana Michálka. Je s podivem, že teď pan Michálek se vydává za nějakého naprosto čistého transparentního člověka, že mu vůbec nevadilo, že neprošel žádným výběrovým řízením, že byl doporučen svým kamarádem. Čili je to jistá míra protekce a tak dále. Dneska ve vztahu k jiným lidem to velmi kritizuje, ve vztahu k sobě takto kritický není. Ale když mi ho pan Knettig představoval, tak mi ho prezentoval jako svého strašně dlouhodobého přítele, člověka, s kterým spolupracoval v České národní bance na komisi pro cenné papíry, jako člověka, za kterého dává ruku do ohně a prezentoval mi ho jako osobního rodinného přítele. Samozřejmě, že mě zajímá, co se stalo, protože pro mne je to nepochopitelná situace. Už jenom to samotné, že někoho nahrávám, i cizí osobu. Ale je pro mne naprosto nepochopitelná situace, kdy dva nejbližší kamarádi, pokud je to pravda, pokud pan Knettig mi říkal pravdu, se nahrávají a dokonce jeden usiluje o to, aby ten druhý měl, měl trestně právní problémy. To je pro mne za hranou. Čili samozřejmě, že by mne zajímalo vysvětlení pana Knettiga.

 

Moderátor (Ondřej Černý):

A stojíte o to setkání?

 

Pavel Drobil, místopředseda ODS:

Problém je ten, že já teď trošku vnitřně cítím tak obrovské zklamání ve vztahu k panu Knettigovi, že já o ten rozhovor budu stát v okamžiku, kdy budu vnitřně vidět, že se u něho budu schopen zachovat důstojně.

 

Moderátor (Ondřej Černý):

To jste říkal, že byste se v tuto chvíli asi musel zachovat jako chlap, což si někteří z nás překládají jako použití brachiálního násilí. Ale nechystáte třeba na pana Knettiga za to, co říkal, žalobu?

 

Pavel Drobil, místopředseda ODS:

Já ani do dneška nevím, jestli ta nahrávka je autentická? To zatím nikdo, zatím je to všechno v …

 

Moderátor (Ondřej Černý):

Dobře. Ale vy jste říkal, že rozhodně od vás mandát pro takové věci neměl. Dalo by se to označit za pomluvu nebo něco podobného?

 

Pavel Drobil, místopředseda ODS:

Asi by to mohla být pomluva, ale…

 

Moderátor (Ondřej Černý):

Proč nechystáte právní kroky proti panu Knettigovi?

 

Pavel Drobil, místopředseda ODS:

Jenže pan Knettig to neříkal nikde na veřejnosti. Pan Knettig to říkal v soukromém rozhovoru. Já teď se přiznám, že vůbec nemám právní analýzu, jestli tohle…

 

Moderátor (Ondřej Černý):

Dobře, ale vy jste součástí vyšetřování policie kvůli tomu.

 

Pavel Drobil, místopředseda ODS:

Já vím, ale nevím, jestli tohle je na nějaké, nevím, jestli na trestně právní nebo spíš občansko právní…

 

Moderátor (Ondřej Černý):

Takže člověk odejde z ministerské funkce a jenom plácne rukou, že se nic neděje?

 

Pavel Drobil, místopředseda ODS:

Ne, to není pravda. Já samozřejmě komunikuju se svými právníky, jak s těmi na občanské právo, tak s těmi na trestní právo. Připravujeme nějaké kroky, ale ty musí mít svůj, ty musí mít svůj čas, své časování a já rozhodně, to se omlouvám posluchačům i vám, rozhodně tady nebudu sdělovat, jaké právní kroky se svými právními zástupci v téhle věci připravujeme.

 

Moderátor (Ondřej Černý):

Tak ale zvažujete to? Nevylučujete to, že by k tomu mohlo dojít?

 

Pavel Drobil, místopředseda ODS:

Tady určitě zazněla jedna věc, kde já budu žádat vysvětlení od pana Michálka, která mě osobně, protože ty další dvě kauzy jakoby on nesměřoval vůči mně, ale já budu žádat minimálně velmi zásadní vysvětlení v záležitosti kolem pražské čističky. Protože pan Michálek musel vědět, že já si neumím představit, jaká korupce by na Ministerstvu životního prostředí mohla být v souvislosti s pražskou čističkou, když celá dotace na pražskou čističku byla rozhodnuta řídícím výborem 2. listopadu 2009, čili tři čtvrtě roku před mým nástupem. Ministerstvo životního prostředí, respektive Státní fond vzhledem k tomu, že to je velký projekt, tak tady ani nemá ty zásadní rozhodovací pravomoci. Ty jsou v Bruselu. Celá veřejná zakázka je, je v rukou magistrátu, magistrátu hlavního města Prahy. Ministerstvo životního prostředí nemělo ani nebo nemá ani svého zástupce ve výběrové komisi. Někdo tady veřejně do éteru plácne, oni se rozhodli navýšit zakázku o tři miliardy a získat pro politickou stranu 500 milionů korun. Zároveň ale řekne, nemám pro to žádný důkaz, jenom jsem to slyšel. A to je bráno jako berná mince, to se píše v novinách, jako že to je hotové, tady chtěl někdo ukrást 500 milionů korun. A ten člověk prostě žongluje s informacemi bez jakýchkoliv důkazů, napadá. Toto je věc, kde já budu žádat…

 

Moderátor (Ondřej Černý):

A jsou informace nebo jsou to pouhá slova?

 

Pavel Drobil, místopředseda ODS:

No z mého pohledu jsou to neskutečné výmysly. A bylo, bude dobře, když pan Michálek vysvětlí, kde k nim přišel.

 

Moderátor (Ondřej Černý):

Říká místopředseda Občanské demokratické strany Pavel Drobil, který je dnes hostem Studia Česko. Když jste opouštěl tu ministerskou pozici, chtěl jste třeba opustit i svůj post ve vedení strany? Nabízel jste svou funkci k dispozici?

 

Pavel Drobil, místopředseda ODS:

Já jsem to nabízel jak Petrovi Nečasovi ten večer, kdy jsem mu nabízel pozici nebo demisi ministra nebo oznamoval. Znovu jsem to kolegům řekl na grémiu 15., že jsem k tomu připravený. A vzhledem k tomu, že naprosto jasně jsme se dohodli, že to pochybení, pokud bylo, tak je v manažerské rovině, bude vyřešeno mým odstoupením z pozice ministra životního prostředí. Ta druhá má nabídka na post místopředsedy strany v tom okamžiku nebyla akceptována.

 

Moderátor (Ondřej Černý):

A jak byste tedy popsal svou současnou situaci v rámci ODS?

 

Pavel Drobil, místopředseda ODS:

Spousta členů ODS samozřejmě žije z novinových článků. Žije z toho, z té celé mediální prezentace toho případu, takže já se nemůžu zlobit ani na ty, kteří skutečně uvěřili tomu, že jsem kryl nějaké divné pochody na Ministerstvu životního prostředí nebo jsem byl součástí něčeho, co mělo přinést netransparentní prospěch někomu. Já se to snažím…

 

Moderátor (Ondřej Černý):

Tak včera se ve vaší záležitosti výrazně postavila na vaši stranu výkonná rada.

 

Pavel Drobil, místopředseda ODS:

Já se to snažím vysvětlovat. Já jsem nechtěl v době před hlasováním o nedůvěře vládě, ale i při schvalování státního rozpočtu, protože všichni víme, že v tom okamžiku ta kauza vybuchla, tak já jsem nechtěl dělat kroky, že teď budu svolávat tiskové konference a vysvětlovat každý ten případ. Protože měl jsem pocit, že to by jenom znamenalo mediální plácání se v tom. Teď prostě vysvětluju velmi trpělivě těm, kteří o to mají zájem, můj pohled na tu kauzu. Já myslím, že většině regionu se mi, většině regionu nebo reprezentantům jejich na výkonné radě jsem svůj pohled na to sdělil, ten výstup včerejší výkonné rady tomu odpovídal.

 

Moderátor (Ondřej Černý):

A není to tak, že vy jste svou pozici vůbec neoslabil, protože spekuluje se o tom, že společně s Ivanem Langerem a Martinem Římanem patříte k nejbližším spolupracovníkům předsedy ODS a také premiéra Petra Nečase, který se s vámi radí o nejzásadnějších rozhodnutích?

 

Pavel Drobil, místopředseda ODS:

To jsou spekulace. Petr Nečas používá naprosto standardní mechanizmy v Občanské demokratické straně, jako jsou grémium, poslanecký klub.

 

Moderátor (Ondřej Černý):

Tomu rozumím. Ale předpokládám, že se obrací na lidi, kterým velmi věří a vy jste jedním z nich. Několikrát to veřejně deklaroval.

 

Pavel Drobil, místopředseda ODS:

Já nepopírám, že se s Petrem Nečasem se bavíme o spoustě věcí, tak jako předpokládám, že on se baví i s ostatními členy.

 

Moderátor (Ondřej Černý):

Takže žádná pozice našeptávače neexistuje?

 

Pavel Drobil, místopředseda ODS:

Já jsem to četl v té Mladé frontě. Vnímal jsem to jako další ze součástí toho mediálního obrazu, který se tady formuje. Já nevím nic o tom, že by tady existovala nějaká neformální skupina, která by řídila Občanskou demokratickou stranu. Občanskou demokratickou stranu vede její předseda, vede grémium, vede výkonná rada a samozřejmě tím nejvyšším orgánem je kongres.

 

Moderátor (Ondřej Černý):

A co v politice chystáte dál? Protože zůstáváte poslancem, i nadále jste místopředsedou Občanské demokratické strany. Tedy na co chcete napřímit své další politické kroky?

 

Pavel Drobil, místopředseda ODS:

Já osobně musím říct, že teď je pro mne naprostou prioritou skutečně vysvětlit členské základně, že jedna věc je mediální prezentace toho případu, druhá věc je realita. To je jedna věc. Druhá věc je samozřejmě pro mne velmi důležité, aby tenhle případ velmi řádně vyšetřily orgány činné v trestním řízení.

 

Moderátor (Ondřej Černý):

To vám sebere ale nějakou dobu, ale vy jste také v uvozovkách tím ideovým lídrem ODS a ty komise, které máte na starosti, mají začít pracovat už v únoru.

 

Pavel Drobil, místopředseda ODS:

Tak a to je, to je zase jakoby posunutí. Někdo, někdo to objevil v okamžiku, kdy se mu to hodilo. Ale…

 

Moderátor (Ondřej Černý):

Na kongresu, který přinesl a schválil tu vaši pozici.

 

Pavel Drobil, místopředseda ODS:

Ale všechny ty základy věci ke komisím byly schváleny na listopadové výkonné radě. Tam byly schváleny komise, jejich názvy, náplň, garanti a tak dále. Nikdo si toho v listopadu nevšiml. Poté, co vypukla tahle kauza a rozumím tomu, že spousta lidí by mě viděla někde jinde, tak najednou se začalo - on dostal novou pozici, strana se o něj postarala. Takové bylo vyznění některých…

 

Moderátor (Ondřej Černý):

Takové byly titulky, ale ...

 

Pavel Drobil, místopředseda ODS:

Ta funkce je...ale hlavně, je to práce, kterou já dělám kontinuálně tři čtvrtě roku a teď se dostala, řekněme, do nějaké třetí třetiny a teď si toho někdo všiml.

 

Moderátor (Ondřej Černý):

Zpátky ještě k vašemu možnému dalšímu angažmá. Na ministerské pozici vás tedy nahradil Tomáš Chalupa, který chce resort vést úsporně, průhledně, racionálně a bez dogmatismu.

 

Pavel Drobil, místopředseda ODS:

Stejně jako já.

 

Moderátor (Ondřej Černý):

Nevědět, kdo je ministrem, tak by si člověk mohl myslet, že jsou to slova právě Pavla Drobila. Ale za cíl si také dal napravit pověst ministerstva.

 

Tomáš Chalupa (záznam):

Uvědomuji si, že pověst ministerstva je poněkud otřesena. Chtěl bych, aby Ministerstvo životního prostředí se podílelo na reformách tohoto státu ve snaze vytvořit stát levnější, efektivnější, průhlednější a pro občany jednodušší.

 

Moderátor (Ondřej Černý):

Tolik tedy nový ministr Tomáš Chalupa. Budete mu k dispozici?

 

Pavel Drobil, místopředseda ODS:

Pokud o to bude stát, tak určitě. A já se mu nedivím, že říká ty kroky. Je samozřejmé, že celá ta kauza, ať už její pozadí je jakékoliv, tak ten resort, Státní fond životního prostředí, což je velmi důležitá instituce, bezpochyby poškodila a je skutečně nutnou ambicí nového pana ministra, aby se ten obraz vrátil zpátky tam, kam má být.

 

Moderátor (Ondřej Černý):

A je něco, co jste na ministerstvu nastartoval, co vám tak leží na srdci, že budete po svém nástupci velmi razantně požadovat, aby ten projekt dokončil? Je to ta … nebo co to je?

 

Pavel Drobil, místopředseda ODS:

Pozice razantně požadovat po svém nástupci, pan Chalupa je dneska naprosto plnohodnotný ministr. Já nemám žádné právo…

 

Moderátor (Ondřej Černý):

Který se ale učí a sám to říkal, že se bude učit.

 

Pavel Drobil, místopředseda ODS:

Já vím, ale já nemám žádné právo mu cokoliv nařizovat. Když jsme se potkali, tak jsem mu řekl, že velmi stojím o situaci na Ostravsku, to znamená ovzduší. Velmi stojím o to, aby byly dotaženy do konce dobrovolné dohody s velkými podniky v Moravskoslezském kraji, které mohou velmi významně přispět ke zlepšení ovzduší v tom regionu. Ale potom, to mohu panu ministrovi sdělovat, že takhle to vnímám já jako velmi silný akcent.

 

Moderátor (Ondřej Černý):

On se rozhodne sám. Ale co třeba personálně? Je třeba vaším přáním, aby se po dovolené vrátil na svou pozici zpátky jako náměstek na Státním fondu životního prostředí pan Fibinger?

 

Pavel Drobil, místopředseda ODS:

Tady vůbec nehrají roli moje přání. Tady jsme v politice. Tím absolutním suverénem je pan ministr Chalupa.

 

Moderátor (Ondřej Černý):

Bezesporu, ale vy jste …

 

Pavel Drobil, místopředseda ODS:

Co já si přeju, je irelevantní z tohodle pohledu.

 

Pavel Drobil, místopředseda ODS:

Vy jste silným hráčem v ODS a předchůdcem pana ministra, tedy stojíte třeba o návrat pana Fibingera do funkce?

 

Pavel Drobil, místopředseda ODS:

Já stojím o to, aby se do těch funkcí vrátili ti, kteří nic neudělali a eventuálně byli nespravedlivě osočeni.

 

Moderátor (Ondřej Černý):

A kdy? Aby to nebylo jako v případě Martina Bartáka, který je na neplacené dovolené na Ministerstvu financí a pokud to vyšetřování bude trvat dlouho, tak se ho, jak ministr Kalousek řekl, bohužel bude muset zříci, protože nemůže čekat dlouho, než policie vyšetří.

 

Pavel Drobil, místopředseda ODS:

A to je nebezpečí těchto veřejných funkcí. Já jsem to řekl na začátku. A to je nebezpečí, které nese každý z nás, který v tom je. Já skutečně nebudu spekulovat, koho si přeju, aby se vrátil nebo nevrátil. To je věcí skutečně pana ministra nebo nového, nebo nové šéfky Státního fondu.

 

Moderátor (Ondřej Černý):

Pavel Drobil, místopředseda Občanské demokratické strany, dnes hostem Studia Česko. Díky a na slyšenou.

 

Pavel Drobil, místopředseda ODS:

Na slyšenou.

 

Moderátor (Ondřej Černý):

Pěkný den přeje také Ondřej Černý.

Mgr. Pavel Drobil, místopředseda strany, místopředseda regionálního sdružení, předseda oblastního sdružení a poslanec PČR, krajský zastupitel

DISKUZE 0 příspěvků
Vstoupit do diskuze

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz