2024

sobota 20. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Petr Fiala: O kritickém projevu a mimořádném kongresu

8.7.2014

 Znáte to, někdy věci žijí svým životem, aniž byste to mohli dobře ovlivnit. Nejspíše jste někde slyšeli nebo četli o mém projevu ke členům republikového sněmu ODS z 23. června. Někdo napsal, že se podobal slavnému Chruščovovu projevu, jinde jste mohli číst, že jsem byl hodně kritický, objevily se i informace, že jsem hrozil rezignací, pokud nedostanu více pravomocí. Všemu nevěřte. Pravda je jednoduchá: kritický jsem byl a hrozil jsem pouze tím, že upadneme do politické bezvýznamnosti, pokud neprovedeme hlubší změny a nedokážeme znovu vybudovat ODS tak, aby byla motivovaná, akceschopná a důvěryhodná.
Můj projev nebyl určen ke zveřejnění a slyšeli ho ti, kteří ho měli slyšet. Nemám v úmyslu ho dál šířit. Špinavé prádlo se pere doma. Mimochodem „špinavé prádlo“ ODS je v médiích dostatečně probíráno, nevidím jediný důvod, proč bych se k tomu přidával. To bych byl špatný předseda. Ostatně i o tom, že nemáme na veřejnosti diskutovat svoje vnitřní problémy, ale máme vystupovat společně a sjednoceně, jsem na republikovém sněmu mluvil. Ale byl bych špatný předseda i tehdy, kdybych nebyl kritický tam, kde je to namístě. Předsedům oblastí a regionů jsem proto popsal, které praktiky pokládám za nepřijatelné, kde vidím hlavní příčiny našich problémů, co nám (o nás, o ODS) ukázaly evropské volby a co musíme s ODS udělat, aby nám lidé opět věřili. Je na nich, aby vás o tom informovali, aby vám řekli o mých kritických slovech a představách, aby s vámi diskutovali svůj pohled na věc, abyste společně přemýšleli, jak věci dělat tak, abychom uspěli. Máte právo to po nich chtít.
Po podzimních senátních a komunálních volbách budeme mít čas a prostor na to, abychom důkladně promysleli změny, které chceme udělat, a přijali je na řádném kongresu začátkem příštího roku. Jejich nutnost nevidím jenom já; anketa mezi členy ODS jasně ukázala, že hlubší změny stanov a postupů si přeje jejich naprostá většina. Nebude to jednoduché, ale dilema, před nímž stojíme, jednoduché je. Buďto dokážeme ODS oživit a proměnit a budeme znovu určovat vývoj této země ze Strakovy akademie, nebo podstoupíme pozvolnou cestu do politické bezvýznamnosti. Každý se rozhodněte, kterou cestou chcete jít. Se mnou se dá jít jen po jedné: je to cesta změny, která nás povede k politickým úspěchům.
Za necelý půlrok, kdy stojím v čele ODS, jsme udělali mnoho věcí. Některé kroky – jako je změna vnitřní a vnější komunikace, proměna profesionálního zázemí strany, efektivní hospodaření, kompetentní politika, aktivní příprava na komunální a senátní volby – jsou dobře viditelné všem. Jiné tak dobře na první pohled vidět nejsou, jako třeba dělání pořádku ve financování ODS a řešení našich závazků, ale to neznamená, že jsou méně důležité. Bez nich bychom se nedostali dál. A další věci se brzy projeví. Tím mám třeba na mysli práci expertního týmu na základních programových tezích, o nichž budeme uvnitř strany diskutovat v průběhu letních měsíců a představíme je veřejnosti na začátku září v rámci své kampaně před podzimními volbami.
Tím se dostávám k důležité události, kterou jsem oznámil právě ve svém červnovém vnitrostranickém projevu. Na 5. září 2014 svolávám do Prahy mimořádný kongres ODS. Potřebujeme se sejít, představit naše politické priority, povzbudit sebe i voliče, ukázat veřejnosti, že máme co nabídnout. Poslední kongres byl volební, měnilo se celé vedení, stanovy, diskutovali jsme hlavně o vnitrostranických otázkách. Padali jsme tehdy dolů, nevěděli kam až, měli jsme starosti hlavně sami se sebou. Nyní již víme, že kráčíme po dně, které je pevné, ale pořád ještě dno. Potřebujeme vyjít nahoru. Co to znamená? Získat opět důvěru voličů. Nezískáme ji, když veřejnosti nedokážeme, že špatná minulost je za námi, že se nezabýváme jen svými vlastními problémy, že máme co nabídnout, že víme, jak řešit problémy našich voličů, a že jim můžeme nabídnout dobrou budoucnost. Příležitostí pro to bude právě náš zářijový kongres.

Petr Fiala, předseda ODS

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz