2024

pátek 19. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Petr Fiala: Vláda čeká na posudek svého personálního ředitele – Miloše Zemana

22.1.2014

 ODS nepodpořila poslanecký návrh služebního zákona, který dnes na mimořádné schůzi začala projednávat Poslanecká sněmovna. Návrh vznikající vládní koalice má umožnit lidem s nejasnou minulostí, bez čistého lustračního osvědčení, dosednout na ministerské posty. Předseda ODS Petr Fiala vysvětlil, že za tímto rozhodnutím stojí principiální důvody a snaha bránit demokracii.

Další předkládané zákony – například zákon o NKÚ a zákon o centrálním registru smluv – poslanci ODS považují za kouřovou clonu, která jen měla zastřít snahu budoucí koalice protlačit služební zákon prvním čtením. K oběma zmíněným normám mají poslanci ODS vážné věcné výhrady.

Petr Fiala: Rýsuje se nová prezidentská vláda, která ohýbá doposud platná pravidla

„Vláda Bohuslava Sobotky ještě nebyla jmenována a už ukazuje, co je ochotna udělat pro to, aby získala moc. Tři měsíce od voleb stále nemáme politickou vládu a čekáme na posudky personálního ředitele vlády, kterým je prezident. Ministry si ale vybírá a je za ně také odpovědný předseda vlády. Koaliční poslanci i prezident se tváří, že je běžné narychlo měnit zákon a sahat k nestandardním krokům jen pro to, aby se jednomu člověku otevřela cesta k moci. Kvůli tomu ale nelze narychlo a účelově předkládat zákony, hledat skuliny v legislativě a svolávat mimořádné schůze,“ komentoval postup budoucí vládní koalice předseda ODS Petr Fiala.

Podle něj je nepřijatelné, aby budoucí koalice kvůli jednomu člověku žádala výjimku ze zákona a dělila občany na dvě kategorie: „Pan Babiš je možná dobrý řidič, to ještě nevíme. Ale nemá řidičské oprávnění. Měli jsme slíbenou jasnou změnu a ODS byla připravena této změně vytvářet kvalifikovanou opozici. Ale změna nepřišla. Rýsuje se naopak další prezidentská vláda, která dostane důvěru jen v případě, že ohne pravidla, která tu doposud platila.“ Z principiálních důvodů a z důvodu obrany demokracie proto ODS nepodpoří změny ve služebním zákoně, ani související změny v lustračním zákoně.

„Za obzvlášť perverzní považuji fakt, že zákon nebude vyžadovat lustrační osvědčení po ministrovi, budou ho ale muset předkládat lidé, které ministr do funkcí jmenuje. Lustrační zákon není přežitý. Nemáme jinou obranu před lidmi, kteří demokracii zásadním způsobem zradili. Nejde přitom jen o pana Babiše. Ale také o lidi jako je pan Ondráček, který dnes sedí v Poslanecké sněmovně a který v roce 1989 mlátil ty, kteří odmítali komunismus,“ připomněla první místopředsedkyně klubu ODS Jana Černochová.

ODS se zastane starostů malých obcí

V souvislosti s návrhem rozšířit působnost NKÚ předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura uvedl: „ODS má jako tradiční strana stovky starostů a místostarostů, a dobře proto můžeme předvídat praktické dopady tohoto zákona, který i prezident NKÚ považuje za zmetek. Pokud by měl NKÚ vykonávat kontrolu v obcích spravedlivě, z prostých počtů plyne, že by jedna kontrola přišla do obce jednou za 150 let. Pod pláštíkem boje za transparentnost tak na obce valíme jen další administrativní zátěž.“

Poslanci ODS také upozorňují na nízkou úroveň předkládaných norem. Jak připomněl poslanec a místopředseda ODS Martin Novotný, chabá úroveň předložených zákonů potvrzuje, že do nich nezasáhnul kvalitní právník ani kvalitní manažer. „Jsem primátorem statisícového města, ale dobře vím, že mí kolegové z menších měst žijí v úplně jiném světě, kde skutečně řeší některé otázky na koleně a zvažují každou korunu. Předkladatelé nad tím ale zjevně nepřemýšleli,“ uvedl Novotný a okomentoval navrhovanou povinnost zveřejňovat smlouvy v centrálním registru smluv: „Jsem zvědavý, jak budou starostové postupovat například během povodní, pokud budou jejich objednávky a faktury účinné až po zveřejnění v registru smluv. Navázání účinnosti smlouvy na zveřejnění v registru považuji za fatální zásah do českého právního řádu a je třeba zvážit, zda jde o správný krok.“
Videozáznam: http://www.youtube.com/watch?v=jSquuPBaYcw


prof. PhDr. Petr Fiala, Ph.D., LL.M.
předseda strany
poslanec PČR

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz