2024

středa 24. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Petr Nečas: Bárta řídil vnitro místo ministra Johna

11.4.2011

Čeho chce právě dosáhnout, v tom má premiér Petr Nečas (ODS) naprosto jasno: Ministři Bárta, John a Dobeš musí okamžitě pryč z vlády. Prezidentovi případné nejasnosti vysvětlí. "Pan prezident se neúčastní koaličních jednání, neví, co kdy bylo nebo nebylo porušeno." Anoncuje i další personální změny ve svém kabinetu, které se dotknou všech koaličních stran.

To jsou názory a postoje muže, který si podle všeho uvědomuje, že před koaličními jednáními drží hlavní trumf právě on – rozhodne-li se skončit, skončí celá vláda. Tento rozhovor je jediný, který o tomto víkendu poskytl.

 

Páteční MF DNES zveřejnila informace o tajném plánu Víta Bárty z roku 2008, jak se svou detektivní agenturou pronikne do politiky, aby měla více zakázek. Pane premiére, jaký z toho máte pocit? Jste spíš rád, že tyto informace teď známe, anebo byste byl raději – vzhledem k tomu, v jaké situaci je teď koalice – kdyby takové informace nikdo neodhalil?


Mimo vši pochybnost je dobře, že se o tomto tajném plánu ví. To je dobře pro všechny. Koneckonců i pro Víta Bártu, protože to teď může vyargumentovat. Vždyť mnohem horší je, když se šíří pověsti a vedou řeči. A ty se v tomto smyslu vedly a šířily. I proto jsem já několikrát varovně zvedl prst a upozorňoval, že nikdy v dějinách demokratických vlád z jedné firmy nepřišlo do státní exekutivy a do vysokých funkcí tolik lidí jako teď v případě ABL.

 

Někdo možná lituje, že v důsledku zveřejnění těchto informací se teď drolí vláda. Vy to tak tedy necítíte?


I v politice platí, že život není peříčko. Taková je prostě skutečnost. Musíme na ni reagovat i za cenu politických nákladů, které tady bezesporu jsou. Jsem přesvědčen, že na tento vývoj reaguji správně.

 

Co vám na té Bártově tajné strategii připadalo nejhorší? Co vyvolalo tu vaši prudkou reakci a prohlášení, že musí okamžitě z vlády a z dalších pozic odejít všichni lidé napojení na ABL?


Ta chladnokrevná úvaha, že politická moc má být pouze jakýmsi prostředkem k uplatnění ekonomických cílů. To je věc, která je pro někoho, kdo je v politice, do značné míry diskreditující. Tím neříkám, že na vnitropodnikových poradách té které firmy podobné věty nezazní. Ale ve chvíli, kdy to člověk řekne ve své firmě a pak vstoupí do politiky, nemůže být překvapen, že když ho ta slova doženou, tak ho to diskredituje a diskvalifikuje. Byznysmen takové řeči vést může, byť nás mohou pobuřovat, ale politik je vést nesmí. A to ani v minulosti.

 

Neměl jste zakročit už o něco dřív? Minimálně v lednu jste zjistil, že vám ministr Bárta neříkal pravdu ohledně sledování politiků v Praze 11 a že jeho čestné slovo nic neznamená...


Je pravda, že v lednu jsem zjistil, že jsem byl oklamán, což zvedlo míru mé ostražitosti. Považoval jsem to za žlutou kartu a po té v případě dalšího faulu, nejen ve fotbale, ale i v politice, následuje karta červená. Tu dostal ministr Bárta právě teď.

 

Vy dáváte červenou kartu, ale prezident republiky vašemu návrhu na odchod tří ministrů Věcí veřejných prý nerozumí. Řekl, že doufá, že máte promyšlené další kroky. Máte?


Samozřejmě, že máme promyšlené další kroky. Na druhé straně je ta situace velmi dynamická, nemůžeme být zafixovaní na jednu nebo dvě varianty, které vám může vývoj situace během několika hodin nebo dnů zbortit. Nejsem jediným aktérem, kdo se pohybuje na tomto politickém hřišti, i s tím musím počítat.

 

Z prezidentovy reakce byla cítit i jistá nedůvěra v to, že váš postup je správný. On by zřejmě tak prudkou reakci na zveřejněné informace o ABL v politice nevolil, asi i proto se tak ptá.

Pan prezident se neúčastní koaličních jednání K9, neúčastní se různých bilaterálních, osobních schůzek s ministry. Neví, co kdy bylo nebo nebylo porušeno. Kdy a jak často byl třeba dramaticky změněn názor.

 

I to u vás teď rozhodlo, proč má odejít trojice Bárta, John, Dobeš?


Samozřejmě, že ten, kdo je insider, má jistou míru informací a jinou míru má ten, kdo insider není.

 

Tak samozřejmě možné vysvětlení prezidentových rozpaků to být může. Ale co třeba jeho údajné sympatie k lídru VV Bártovi?

To považuju za velmi laciné vysvětlení, které nesdílím. Prostě pozice pana prezidenta je jiná než pozice předsedy vlády. Z tohoto pohledu v tom nevidím žádné velké drama.

 

Jednat o něčem s Johnem? To nemělo žádný význam

 

Pojďme tedy rozebrat ten váš plán. Co se stane v pondělí?

Pan ministr Bárta mi doručil rezignaci, kterou samozřejmě předám panu prezidentovi, a současně, jak jsem již řekl, považuju za nepřijatelné, aby ve vládě působili pan John a pan Dobeš. Takže panu prezidentovi dám i návrhy na jejich odvolání.

 

U pana Dobeše to chápu, tam je to v jasném kontextu s ABL...

... ale i v kontextu mých stále rostoucích rozpaků nad doslova hlemýždím tempem především reformy vysokých škol. Jsem v častém kontaktu například s představiteli rektorské konference a je i mou zásluhou, že nějak masivněji nevyhřezla nespokojenost představitelů vysokých škol s kroky, které se dějí na ministerstvu školství. Na ministerstvu školství je i velmi dramatický problém kolem čerpání evropských fondů, takže se do toho promítají i tyto mé rozpaky.

 

Odvolání ministra Johna však Věci veřejné nepochopily. Jejich poslanci se divili proč, když on na rozdíl od Bárty a Dobeše v ABL nepracoval.


Jestli to poslanci Věcí veřejných nevědí, pak jim to řeknu: Fakticky všechna důležitá rozhodnutí, 99 procent, která se týkala ministerstva vnitra, byla projednávána s panem Bártou, nikoliv s panem Johnem. Na jednání o ministerstvu vnitra se dostavoval pan Bárta, nikoliv pan John.

 

A vy jste mu jako premiér nemohl říct: Co vy tady děláte, pane ministře dopravy?

Mohl jsem hrát tyto laciné hry, ale věděl jsem, že když chci něco dohodnout, tak nemá význam jednat s panem Johnem.

 

To vám ani nikdy nevysvětlili, proč místo něj přichází Vít Bárta?


Nějaké pokusy o vysvětlení, kterým jsem se samozřejmě usmíval, padly, nicméně považoval jsem to za politickou realitu. Ministerstvo vnitra řídil de facto pan Bárta. U něj v bytě se každý týden setkávali vedoucí funkcionáři ministerstva vnitra spjatí s Věcmi veřejnými, kde byli v podstatě úkolováni... Tím, že teď přestane být pan Bárta ministrem dopravy, má rozvázané ruce a může to vzít jako full time job, byť skrytě. To je situace, která je absolutně nepřípustná.

 

Pane premiére, to, co popisujete, zní naprosto šíleně. Jeden ministr řídí resort jiného ministra. Proč jste s tím do teď nic nedělal?

Protože jsem také chtěl dát každému šanci. Považoval jsem za akceptovatelné, že pan ministr John přišel na resort, který neznal, že neměl větší manažerské zkušenosti, že od svého kolegy dostane nějaké základní pomocné kroky. Ale také jsem očekával, že postupně bude přebírat větší a větší díl konkrétní práce a rozhodovacích procesů, že se bude zlepšovat kvalita fungování ministerstva vnitra. Nic z toho neplatilo.Musím říci, že nebýt této konkrétní kauzy, tak jsem v horizontu několika týdnů až měsíců, v průběhu jara, chystal rozsáhlejší rekonstrukci vlády. A na prvním místě odcházejících ministrů by byl pan ministr John.

 

Věci veřejné mají rysy sekty, ale jsou tam i slušní politici

 

Věděl o tomto vašem záměru vyhodit ho už brzy z vlády?

Nevěděl. Ten záměr jsem veřejně neohlašoval, protože jsem chtěl s ministry, s nimiž jsem nespokojen, nejdřív mluvit. Teď, když do toho vstoupila ta věc s ABL, musí se to řešit okamžitě. Pouze konstatuji – a možná i pro poslance Věcí veřejných, že pan John by byl na odchodu v každém případě, protože ten resort nezvládl. V tomto smyslu jeho politickým katem není Petr Nečas. Jeho politickým katem je Vít Bárta, který ho poslal na resort, na který pan John nebyl připraven a nemohl ho zvládnout.

 

Pane premiére, představte si, že teď vyhodíte z vlády tři čelné představitele Věcí veřejných a přitom s touto stranou chcete dál vládnout. VV si příští měsíc zvolí svým předsedou třeba znovu Johna nebo Bártu a budou vám ho znovu dávat do vlády. Co s tím uděláte?

Je to nepřijatelné. Nepřistoupím na to.

 

Takže si budete klást nové podmínky a předseda strany nebude sedět ve vládě?


Ty věci, které se teď objevily, jednoznačně ukazují, že lidé spjatí s ABL nemohou být na ministerstvech a že Věci veřejné nemohou nadále nést zodpovědnost za resort ministerstva vnitra. Ve světle posledních skutečností, kdokoliv od nich by tam přišel, tak bude vystaven podezření, že je součástí byznysplánu, který přednesl před několika lety pan Bárta. Toto zpochybnění u tak důležitého resortu je už ohrožením demokracie.

 

Je potom pro vás vůbec přijatelné, aby Věci veřejné, strana, která podle Bártova tajného plánu funguje jako součást holdingu ABL, byly vůbec ve vládě zastoupeny?

To, že se u této strany v mnoha směrech ukazuje, že nese rysy sekty, neznamená, že ve Věcech veřejných nejsou i slušní politici. Nebudu takto lacině plivat na tu značku, především na ty poctivé a slušné lidi, o nichž nepochybuji, že tam jsou. Jsem přesvědčen, že se Věci veřejné, pokud budou chtít dát své straně politickou perspektivu, budou snažit všemožně vyvrátit podezření, že jsou řízeny byznysovým plánem jedné detektivní agentury. Budou chtít přesvědčit, že jim jde o reformy, nikoliv o to, že mají být nástrojem uplatňování ekonomické moci jedné firmy. Budou-li se chovat jinak, tak je jejich politický život zpečetěn.

 

Své slabé ministry má každá ze tří vládních stran

 

Vraťme se k vašemu scénáři dalších kroků. Začátkem týdne odnesete na Hrad demise tří ministrů. Co bude dál? Věci veřejné už podmínily své setrvání v koalici odchodem dalších tří ministrů – Vondry a Fuksy z ODS a Kalouska z TOP 09. Pěkně se vám to zamotává a na příliš rychlé řešení to nevypadá.


Jsme připraveni jednat. V každém případě jsem počítal s většími personálními změnami ve vládě, nikoliv jen s jedním člověkem typu pana ministra dopravy. A o těchto věcech se budeme bavit. Na druhou stranu není možné připustit, že je to nějaká výměna několika kusů za jiné kusy. Jednoznačně jsem řekl, že působení lidí spjatých s ABL a dalšími bezpečnostními službami považuji za nepřijatelné pro vládu, v jejímž čele stojím. A to vůbec nesouvisí s tím, jestli si myslím, že by měl odejít ještě někdo jiný. Nebo že si TOP 09 či Věci veřejné myslí, že má odejít ten a ten. Toto jsou dvě naprosto striktně, velmi silnou zdí oddělené věci.

 

Ano, oddělme je i v tomto rozhovoru. Nejdřív demise tří ministrů z VV. A potom? Jméno ministra obrany a místopředsedy ODS Alexandra Vondry se po případu ProMoPro logicky nabízí...

S tím, co dělá Alexandr Vondra na ministerstvu obrany, jsem spokojen já, ODS a myslím, že i veřejnost. Je skutečností, že ho dohnala věc z jeho minulého politického působení, on za ni přijal politickou odpovědnost a v této věci teď běží policejní vyšetřování.

 

A moje otázka je: Začleníte jej do změn ve své vládě?

A moje odpověď: Je tady čtrnáct ministrů a odchod se teoreticky může týkat kohokoliv z nich. S prací pana Vondry jako ministra obrany jsem spokojen. Některé z ministrů vyměním, některé ne. Myslím, že pan ministr Vondra není jediný významný člen vlády, kterého by případně mohla dohnat nějaká minulost.

 


Co ministři z TOP 09? Tato strana má pocit, že na výměnu není zralý nikdo z jejích členů vlády...

Každá ze tří koaličních stran má ministry, které považuji za úspěšné, i ministry, kteří neuspěli. To platí pro všechny tři strany.

 

Vidím, že konkrétní nebudete. Tak mi aspoň řekněte, kdy tento svůj druhý plán naplníte?

Nemá význam to příliš odkládat. Ale bude to vyžadovat jednání s koaličními partnery. Nemohu ani vyloučit, že dojde také k výměně křesel mezi stranami. To je také otevřená možnost.

 


To už pak vypadá na poměrně rozsáhlé operace. Dokdy s tím chcete být hotov? Do měsíce, do prázdnin? Do konce léta?

Ta řešení musí být relativně rychlá. Žádný termín teď nebudu určovat. Ale jsem přesvědčen, že u zdrcující většiny ze 118 koaličních poslanců zvítězí odpovědnost za realizaci našeho reformního programu, že jsme zodpovědní také za situaci veřejných rozpočtů. Jakákoliv déle se vlekoucí krize by samozřejmě mohla mít dopad na pověst České republiky na finančních trzích...

 

Vy tu vlekoucí krizi koneckonců můžete kdykoliv ukončit: jako premiér odnesete demisi celé vlády na Hrad a je to.

Samozřejmě že největší odpovědnost nesu já. A k té variantě, kterou naznačujete: v politice je všechno možné. To nejhorší, co se politikovi může stát, je, když začne žít s pocitem, že má všechno jisté. Naopak je pro každého politika zdravé žít s určitým pocitem nejistoty.

 

ODS pod mým vedením nebude jednat o vládě s ČSSD
 

Po demisi celé vaší vlády by prezident republiky mohl klidně sestavením té další pověřit vítěze voleb, tedy ČSSD, dnes vedenou Bohuslavem Sobotkou. Co byste na to říkal?

Všechno je teoreticky možné. Je to výsostné právo pana prezidenta. Na druhou stranu tvrdím, že pokud u koaličních politiků převáží zodpovědnost, tato varianta nebude na pořadu dne.

 

Ale pokud zodpovědnost nepřeváží a Bohuslav Sobotka vás pak vyzve k jednání o vládě?

(směje se) Můžu říci, že ODS pod mým vedením na podobnou dohodu nepůjde. To neříkám nic překvapivého.

 

Každou chvíli se smějete, připadá mi, že – ač navíc bojujete s chřipkou – tu dnešní situaci si docela užíváte. Pletu se?

Spíš bych řekl, že čím větší jsou problémy, tím větší je motivace je zvládnout.

 

A nemáte teď, když jste se dozvěděl o byznysplánu a metodách ABL, strach, že na vás tato agentura už nasbírala nějaké kompromitující informace?

To samozřejmě nemohu vyloučit. Je-li někdo tak nejapný a něco takového dělal a chtěl uplatňovat i v politice, tak s tím nic neudělám. Ale kdybych měl žít pod tímto strachem, to nejde. Strach ochromuje.

 

Nehrálo to svou roli, když politici ODS a TOP 09 rezolutně žádali odchod lidí kolem ABL z vlády? Rychle se jich zbavme, ať toho na nás případně moc nenasbírají?

(směje se) Ne, vůbec. Jestli chtěl někdo sbírat, tak už má nasbíráno.

 

A měl by co? I u vás?

Vždycky jsem říkal, že nejsem anděl. Ale u mě by nenašli nic, za co bych nějakým způsobem nebyl ochoten převzít odpovědnost. Pouze obecně říkám, že jsem normální hříšný člověk. Jako kdokoliv jiný. Jako vy, jako kdokoliv, koho potkáme na ulici.

 

(Autor: Jiří Kubík)

 

DISKUZE 0 příspěvků
Vstoupit do diskuze

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz