2024

pátek 29. března


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Petr Nečas: Bátora má za PR manažera Kalouska

Na začátku politické sezony hovořily LN s premiérem Petrem Nečasem (ODS) o tom, jak případ Bátora málem paralyzoval vládu, o sociální kartě, ekotendru a o tom, jestli lze zmírnit rasové napětí na severu Čech.

 

Ulevilo se vám, že ministr Dobeš odvolal Ladislava Bátoru a ministři TOP 09 se vrátili na zasedání vlády?

Nevím, jestli lze odvolání z pozice ředitele odboru a povýšení do funkce zástupce vrchního ředitele sekce, kterému tento odbor podléhá, považovat za úspěch a úlevu. Ale ministři Schwarzenberg a Dobeš nalezli řešení, to je hlavní.

 


Stojí úředník na jednom ministerstvu Bátora za to, aby byla paralyzována koalice?

Pracovat pan Bátora u mě nebo u nějakého ministra ODS, tak by za to, co řekl, ve vedoucí funkci skončil. Kdo ale tu věc vyexponoval do krize ohrožující chod vlády, na to nechť si čtenář odpoví sám.

 


Proč myslíte, že se topka tak, lidově řečeno, zabejčila?

Nemyslím, že se zabejčila topka. Poté co se pan předseda Schwarzenberg vrátil z dovolené, jsme řešení našli. Je to spíše otázka zabejčenosti těch, kdo vedli TOP 09 do předsedova návratu.

 


Myslíte prvního místopředsedu TOP 09 Miroslava Kalouska?

Fakt je, že ostatní ministři při dvou příležitostech, kdy se vláda kauzou Bátora zabývala, neřekli v podstatě ani slovo. Mluvil výhradně pan Kalousek.

 

Vy jste ale toho Kalouskova bojkotu vlády využili. Když byli minulý týden za ministry topky ve vládě jen jejich náměstci, otevřel jste otázku státního tajemníka pro EU, ačkoliv se tomu ministr zahraničí rok bránil.

Táhlo se to přes rok, zbytečně se z toho stal prestižní souboj o fetiš. A řeknu velmi otevřeně: ano, vzhledem k tomu, že jsem věděl, že se bude pan Schwarzenberg vracet, chtěl jsem otevřením tohoto tématu zvýšit motivaci ministrů za TOP 09, aby tuto středu na vládě už byli.

 

Nebylo by slušnější počkat s tématem, až Schwarzenberg přijede?

Taky jsme počkali. Ano, otevřeli jsme to na vládě týden předtím, ale bod jsme přerušili.

 

Když jste se Schwarzenbergem mluvil v neděli po jeho příjezdu, neslíbil jste mu náhodou, že se to v navržené podobě schvalovat nebude?

Ale ono se to taky schválilo v jiné podobě. Zjednodušeně se to týká akcentu na termín státní tajemník. Čili je to vstřícnější vůči panu ministrovi. Původně ten odstavec začínal slovy, že premiér jmenuje státního tajemníka, kdežto teď se explicitně říká, že premiér může pověřit jinou osobu řízením vládního výboru pro EU na pracovní úrovni a že pro tento účel může jmenovat státního tajemníka. Uznáte, že když tam je napsáno, že to je pro řízení vládního výboru na pracovní úrovni, neberou se nikomu žádné pravomoce.

 

Tak proč potom TOP 09 vyvolává smírčí řízení?

To se zeptejte jich. Je to právo každé koaliční strany. My jsme například byli ve vládě přehlasováni v důležité otázce státních maturit. V politice hlasování někdy vyhrajete, někdy prohrajete. Jsou politici, kteří si myslí, že hlasování mají jedině vyhrávat. Já mezi ně nepatřím. V politice je to někdy jako v hokeji, hraje se u mantinelu, je tam bodyček a je tam nějaký fyzický kontakt, nicméně já si spolupráce s předsedou Schwarzenbergem vážím.

 

Schwarzenberg je ale jmenováním státního tajemníka dotčen.

Já jsem se cítil hluboce dotčen, když jeho straničtí kolegové hrozili ochromit chod vlády České republiky. To je věc, kterou já jako premiér odmítám akceptovat. Znovu opakuji: že se zastali svého předsedy Schwarzenberga, mělo mé sympatie, ale ta reakce nechodit na vládu byla absolutně neadekvátní, absolutně neodpovědná, a tím jsem se zase mohl cítit dotčen já. Jsem rád, že se to vyřešilo, ale mohlo se to vyřešit dříve. Mimochodem: jedno řešení ohledně Bátory a Dobeše my jsme si s panem Schwarzenbergem telefonicky domluvili, to se nakonec z jeho strany nenaplnilo, a já jsem se mohl cítit dvojnásobně dotčen. Ale detaily říkat nebudu.

 

Ve stínu kauz, jako je Bátora nebo státní tajemník, se ve vládě rodí důležité věci. Co bude s Drábkovou sociální kartou? Ministr chtěl, aby stát přes kartu vyplácel všechny státní dávky včetně důchodů.

Ta představa je v pořádku u dávek hmotné nouze. Ti, kdo je zneužívali, budou pod větší kontrolou úřadů, bude hned vidět, když si nakoupí padesát kilo mouky, kterou prodají pod cenou, a peníze půjdou naházet do herny. Ale aby se touto cestou plošně vyplácely například důchody, to vylučuji.

 

Proč to ministr Drábek v původních úmyslech takhle chtěl?

To se zeptejte jeho. Zřejmě se nechal uchvátit svou původní profesí člověka, který se zabývá informačními technologiemi.

 


Dělal na vás Drábkův původní záměr dojem, že je šitý na míru jednomu konkrétnímu finančnímu ústavu?

Tak pokud je pravda, že původní požadavek na počet bankomatů splňovala pouze jedna banka (Česká spořitelna – pozn. red.), tak se samozřejmě člověk táže, jestli za tím není nějaký záměr. Pokud se bude jednat pouze o část příjemců v hmotné nouzi, bude ten objem v řádech několika miliard korun. Z toho žádný lukrativní byznys pro jednu banku nepokvete. Ten by kvetl, jenom kdyby se tím systémem prohnaly všechny dávky včetně důchodů, tedy nějakých 400 miliard ročně.

 

Co je nového s ekotendrem? V pondělí vyprší lhůta pro podávání přihlášek. Máte k ekotendru pořád výhrady?

Ano, já myšlenku jednoho velkého ekotendru od počátku považuji za naprosto chybnou. Úvaha, že nový systém bude a priori levnější než stávající, je demagogická. Stávající systém vůbec nehájím, ale u pokusu vyřešit to jedním velkým ekotendrem přece platí, že čím je ta zakázka větší, tím prudčeji klesá počet možných uchazečů. A čím méně uchazečů, tím vyšší vysoutěžená cena. Dovedu si docela bystře představit následující scénář s hypotetickými čísly: na začátku je mlha, že odstranění ekologických zátěží by nás mohlo stát až 115 miliard. Pak zpracovaný odhad, který řekne: skutečná cena je 55 až 60 miliard. První úlevné vydechnutí: hle, ušetřili jsme přes padesát miliard. Otevřou se obálky, aby se zjistilo, že jsou těsně pod tímto limitem. Sláva. Pak se statečným vyjednáváním sníží cena z 53 na 50 miliard. Hle, další, již třetí vítězství. Zveřejní se některé dosavadní ekologické zakázky, třeba plzeňská Škodovka, kam se dodatečně nalévaly stamiliony, ne-li miliardy. A vytvoří se tlak, v němž těch hypotetických padesát miliard bude ve společenství naprosto vymyšlených čísel vypadat dobře. I když to třeba pořád bude o patnáct miliard víc, než by byla reálná cena. Samozřejmě že – jak to někdy stojí v uměleckých dílech – podobnost se skutečnými čísly je čistě náhodná. Berte to jako moji uměleckou licenci.

 

Před časem jste nadhodil myšlenku tranší, tedy že by se ekotendr rozdělil podle technologií nebo zeměpisně na víc zakázek.

Tu představu jsem neopustil. Ale vláda bude muset rozhodnout v prvé řadě o tomto tendru.

 

Složení komise, která má nabídky v ekotendru posuzovat, schvalovala vláda až tento týden.

Všechny nás zaskočilo, že přestože harmonogram ekotendru je známý, ministerstvo financí předložilo vládě seznam členů této komise až teď, a to formou dodatku v programu. Mně to přistálo na stole až v pondělí. Někdo je možná háklivý ohledně státního tajemníka, tohle je ale zásadní věc v řádu desítek miliard. A přestože se ví, že nabídky mají uzávěrku pátého září, návrh komise je vládě předložen v posledním možném termínu, a ještě jako dodatek programu.

 


A to by se mohlo negativně podepsat na kvalitě tendru?

Nechci teď vůbec spekulovat, ale samozřejmě i toto vedlo k tomu, že jsem hodně nadzvedl obočí.

 

Pátého září se shromáždí nabídky, co bude dál?

Třináctého září se obálky rozlepí, komise nabídky posoudí, tipuji, že vláda by mohla rozhodovat někdy v říjnu.

 

Už příští týden má sněmovna definitivně hlasovat o novele loterijního zákona. Známý bojovník proti hazardu poslanec VV Josef Novotný tvrdí, že to je další zákon, který jde na ruku velkým hazardním firmám.

Není tomu tak, bude to velmi výrazné přitvrzení. Já pana poslance Novotného respektuji a za jeho názory mu na rozdíl od jiných politiků nenadávám, nicméně v tomhle není objektivní. On vede protihazardní džihád.

 

Ale pakliže hazardem prochází 130 miliard korun ročně a z nich stát dostane jen osm miliard, je to strašně málo.

Za prvé: těch 130 miliard je obrat, z nějž musíte odečíst výhry v řádech desítek miliard. Za druhé je z toho – někdy, pravda, pofidérně, někdy ale velmi slušně – financován neziskový sektor. Když se pobavíte s představiteli neziskovek, pro ně je to jeden ze základních nestátních zdrojů. A pokud projde novela, bude mít rozhodování o těchto dotacích fakticky v rukou stát. Teprve když dotaci uzná finanční úřad, může odejít na dobročinné účely. Jinak to bude zdaněno. Současně děláme všechno pro to, aby od prvního ledna platilo další zdanění hazardu v rámci daňové reformy.

 

Stihne se to, nebo hazard ještě na příští rok dostane daňové prázdniny?


Mělo by. Vláda to řádně schválila, teď je to na parlamentu.

 


Neměla by vláda likvidačními daněmi usilovat o faktické vytlačení heren z republiky?

To je dobrá otázka. Pokud přijmeme antihazardní džihád, povede to pouze k tomu, že část těch firem odejde pryč, bude zdaňovat jinde a přes internet se stejně sázet bude. A zbytek odejde do šedé nebo černé ekonomiky. Ilegální hazard, ilegální kasina. A bude to nekonečný boj. Je rozumné mít to legální, pod kontrolou a slušně zdaněné.

 


Vy herny nepovažujete za společenskou patologii?

Ale ano, stejně jako kouření a alkohol. To jsou tři narkomanie, které jsme se rozhodli nechat na světle. Ty tři závislosti se vyvinuly historicky. Historicky tu lidé kouřili a pili, už před stovkami let mazali mariáš a hráli kostky.

 

Proč je u nás o tolik víc heren než ve Francii, v Německu – a vůbec všude jinde?


Protože u nás ten systém byl příliš liberální a stát prováděl strašně špatnou daňovou politiku. Ve chvíli, kdy obce budou mít možnost herny regulovat – a tento nástroj jim novela poslance Farského dá –, heren ubude.

 

Na Šluknovsku, které je mimochodem plné heren, panuje etnické napětí. Vidíte v tom hysterii kolem několika ojedinělých incidentů, nebo projev něčeho vážnějšího?

Rozhodně to není produkt okurkové sezony. Je to vážná věc. To byly rasově motivované útoky, v tomto případě ale opačně než ty, o jakých zpravidla informují média.

 

Vládní zmocněnkyně pro lidská práva si vykoledovala hodně kritiky za to, že srovnala útoky v Novém Boru a Rumburku se žhářským útokem na romský dům ve Vítkově.

V obou případech je to rasismus, to není možné odlišovat. Samozřejmě že míra brutality při útoku na dítě zápalnou lahví je větší než útok na dospělého, a tomu musí odpovídat výše trestu. Ale obojí je brutální, rasově motivovaný čin, který nesmí být tolerován.

 


Co na severu Čech zmůže ta dvousetčlenná jednotka policejních těžkooděnců?

Tu situaci musíme řešit komplexně, děti z postižených lokalit například musí pravidelně chodit do školy a získávat tam nejenom znalosti, ale i návyky, které nedostanou ve svých rodinách. Musí být spojitost mezi dávkami a veřejně prospěšnými pracemi, musí platit jedna pravidla pro všechny, zásada, že pro nikoho nebude žádná diskriminace, ale taky žádná privilegia. Základní předpoklad pro řešení tohoto problému je ale veřejný pořádek a bezpečnost. Proto ta policejní posila. To není jen zastavení pouličních nepokojů nebo násilných útoků, ale i široce rozšířených drobných krádeží.

 

A drobné krádeže budou vyšetřovat těžkooděnci?

Ti jsou tam v případech, že hrozí pouliční nepokoje nebo střety. Za normálních okolností to jsou normální hlídky. Těch 200 policistů navíc by mělo fungovat spíš jako pochůzkáři.

 

Jaký jste měl pocit z demonstrací proti kriminalitě? Minulý pátek jednu takovou svolal do Rumburka poslanec Foldyna…

To byla od pana poslance velká politická hloupost. Situaci tam je potřeba spíš zklidňovat než eskalovat. Myslím, že si chtěl přihřát svou politickou polívčičku a že se spálil.

 

Je v pořádku, aby po skončení demonstrace v Rumburku pobíhali volně po městě lidé, kteří řvou: Cikáni do plynu?

To v pořádku není. Ale nechci hodnotit taktickou práci policejního velitele na místě, dávat mu na dálku hraběcí rady.

 

Nebojíte se toho, až někdo etnické napětí na severu Čech propojí s kauzou Bátora a řekne: Takovíhle lidé pracují na ministerstvech a současně na demonstracích pořádaných parlamentní stranou vystupují skinheadi?

Pana Bátoru vůbec neznám a nedokážu říct, jaký má názor na dění ve Šluknovském výběžku – i když jeho kandidatura za Národní stranu nasvědčuje mnohému. Na druhou stranu by pan Bátora byl bezvýznamný a naprosto neviditelný úředník, kdyby neměl svého PR manažera pana Kalouska.

(Autor: Daniel Kaiser)

 

DISKUZE 0 příspěvků
Vstoupit do diskuze

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz