2024

pátek 19. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Petr Nečas hovořil s protestujícími starosty

21.9.2011

Se starosty demonstrujícími před Strakovou akademií na podporu návrhu rozpočtového určení daní z dílny ministerstva financí dnes několik desítek minut hovořil premiér a předseda ODS Petr Nečas.

"Myslím si, že si máme co říct a že mezi sebou nemáme rozpory. Vláda pod mým vedením schválí novelu zákona o rozpočtovém určení daní, která posílí rozpočty obcí především mezi 500 a 10 tisíci obyvatel," řekl premiér Nečas na úvod svého vystoupení a dodal, že je na stole několik variant řešení. Kromě návrhu ministerstva financí, které navrhuje zvýšit příjmy obcí ze sdílených daní o 13,5 miliardy, se bude jednat také o řešení občanských demokratů, kteří finance pro obce chtějí zvýšit o 14,5 miliardy.

"Tuto částku lze získat především seškrtáním různých dotačních programů na ministerstvech. Je správné, aby tyto peníze šly ve prospěch obcí, než aby o nich rozhodovali úředníci na pražských ministerstvech," upozornil Nečas na možné finanční zdroje pro navýšení příjmů menších obcí z RUD.

"Je to otázka politického kompromisu a my jsme na tento kompromis připraveni. Chceme tento zákon udělat ještě teď na podzim, nechceme na nic čekat. Jde pouze o konkrétní propočet a to si říci, kde stát sám sobě utáhne opasek," doplnil premiér k dalšímu postupu při schvalování změny rozpočtového určení daní.

Premiér se také vyjádřil k výtkám starostů, že rozpočty čtyř největších měst v České republice získávají ze sdílených daní v přepočtu na obyvatele největší podíl. "Náš názor je takový, že čtyřem metropolitním městům mají být příjmy zastropovány. To znamená, že nadále již nebudou růst. A bude se přidávat především menším městům a obcím," vysvětlil Petr Nečas. "Buď je vaším cílem pomoci obcím do 10 tisíc obyvatel, anebo se vymezit vůči čtyřem největším městům. Co z toho je správné? Já tvrdím, že pomoci těm obcím do 10 tisíc obyvatel a spravedlivě přidat částku 13,5 až 14,5 miliardy ve prospěch těchto obcí. Je to férový návrh, o kterém budeme jednat a jsem přesvědčen, že s výsledkem budete spokojeni," řekl Nečas starostům.
 

DISKUZE 0 příspěvků
Vstoupit do diskuze

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz