2024

čtvrtek 28. března


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Petr Nečas: Jen se rozhlédněte. Reformuje celá Evropa

13.6.2011

Minulý týden v Portugalsku vyhrála parlamentní volby sociální demokracie. Ale aby nedošlo k mýlce: v Portugalsku se sociální demokracie řadí mezi pravicové strany a volby vyhrála důrazem na tvrdé rozpočtové úspory diktované Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem. Portugalsko je jedním ze tří evropských států, které spolu s Řeckem a Irskem v posledním roce požádaly o rozsáhlou finanční pomoc ve snaze vyhnout se státnímu bankrotu. Portugalsko je zároveň další zemí, kde skončila vláda socialistů a lidé z obav před pádem ekonomiky a jejich úspor do propasti raději volí nepopulární změny.

Tento trend je patrný v celé Evropě. Evropská unie si žila nad poměry a ekonomická krize vystavila nemilosrdný účet jejímu "pečovatelskému" státu. Evropa ztrácí konkurenceschopnost v rámci světové soutěže a je nucena pod tlakem reagovat. Musí přizpůsobit svoji politiku úměrně ekonomickým možnostem, jinak ji čeká další pokles. Čelí přitom i novým výzvám, kdy demografický vývoj přináší pozitivní jev prodlužujícího se věku dožití, ale na druhé straně i pokles ekonomicky aktivních lidí.

Neprosazujeme program ČSSD, KSČM a odborů

Česká republika je jednou z mála evropských zemí, které ratingové agentury přisuzují do budoucna pozitivní ekonomický výhled. To je známka ocenění rozpočtové politiky vlády a zahájených reforem, které prosazujeme už od roku 2007. Řadě vyspělejších evropských zemí ratingy klesají, což se projevuje i v úrokové míře při splácení dluhopisů. Jestliže má Česko čtyřnásobně nižší úroky než Řecko, jen nepatrně vyšší než Německo a naopak nižší než okolní středoevropské státy, svědčí to o dobré pověsti naší země na finančních trzích. To se okamžitě projevilo úsporou 18 miliard korun v dluhové službě. A přesto odbory spolu s opozicí viní vládu z "asociálních" reforem. Přitom nezaměstnanost je nejnižší za poslední dva roky, stále klesá a je šestá nejnižší v Evropské unii. Hospodářský růst je v prvním čtvrtletí vyšší, než bylo očekáváno, stejně jako růst mezd. Průměrné příjmy v podnikatelském sektoru jsou poprvé vyšší než ve veřejném. Zároveň poprvé klesl počet zaměstnanců ve veřejné správě (o jedenáct tisíc), což svědčí o snaze vlády šetřit i u sebe. Protože reformy prosazujeme postupně, nejsou a nebudou dopady na obyvatele tak dramatické jako v jiných zemích. Podle OECD platí v Česku rodiny s dětmi nejnižší daně v Evropě. Jsme také státem s nejnižší mírou chudoby v celé Evropě.

Nežijeme tedy ve "zbídačelé" zemi, jak tvrdí odbory. Nežijeme však ani ve vzduchoprázdnu a vnímáme ekonomickou realitu. Proto chceme prosadit reformní program, který je průnikem programů všech tří koaličních stran. Kvůli němu jsme byli zvoleni. Nedá se očekávat, že budeme prosazovat program ČSSD, KSČM a odborů.

Reformy nejsou "asociální"

Kritika postupného zvyšování věku odchodu do důchodu je bojem s větrnými mlýny. Už dnes platí důchodový věk 65 let a vyšší v téměř polovině zemí Unie.Unás ho dosáhneme u mužů v roce 2031, u žen ještě později. Spíše jsme Evropskou komisí a dalšími institucemi vyzýváni, abychom toto tempo urychlili. Děje se tak v řadě evropských zemí a tamní vlády k tomu nevede jejich "asociálnost", ale zodpovědnost. Švédsko a Německo svázaly objem vyplacených penzí s tím, kolik se vybere na pojistném. I v "sociálním" Švédsku tak dokonce loni důchody klesly. Důchodová reforma dá lidem možnost, nikoli povinnost spořit si na stáří. Nechceme občany nutit přecházet do penzijních fondů, což je v souladu s programy všech koaličních stran. Vycházíme tím vstříc i odborům a opozici. Chceme ale lidem vysvětlovat, že individuální spoření jim v budoucnu umožní vyšší důchody, než kdyby spoléhali jen na státní průběžný systém. Postupné sjednocení DPH, které zajistí financování reformy, zvýší inflaci jen asi o jedno procento. Rodiny budou kompenzovány zvýšením daňových slev na děti.

Pokud odbory kritizují reformní kroky ve zdravotnictví, je nutné připomenout, že jsou vázané i na zvýšení platů, které si vyvzdorovaly. Při definování standardu a nadstandardu mohou pacienti získat péči spravedlivěji. V současném systému se pouhou náhodou nebo korupcí mohou k drahé léčbě dostat i ti, kteří ji nutně nepotřebují a zabírají místo potřebným. Stanovení nadstandardu má i regulační účinky, které umožní vážně nemocným, aby se v rámci standardní péče dostali k potřebné léčbě.

Cílem vlády je odvrátit možný nepříznivý ekonomický vývoj, který by nastal po odklonu od nastaveného kurzu. Nehledáme, protože nemůžeme najít, ideální řešení, které bude stoprocentně vyhovovat všem. Budeme však trpělivě vysvětlovat veřejnosti, proč jsou tyto změny nevyhnutelné, ať už by je prováděl kdokoli.


RNDr. Petr Nečas, předseda strany, člen regionální rady, místopředseda oblastního sdružení a předseda vlády, poslanec PČR

DISKUZE 0 příspěvků
Vstoupit do diskuze

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz