2024

pátek 26. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Petr Nečas: Když neprosadím důchodovou reformu, odejdu

22.1.2011

Praha – Po půlročním vládnutí se koaliční strany mezi sebou hádají. Lidé spekulují, kdo drží skutečné otěže moci v ruce, zda prezident Klaus či ministr financí Kalousek. Premiér Petr Nečas je ale úplně klidný a tvrdí, že mediální strkanice ho nevzrušují. Na srdci mu leží hlavně důchodová reforma a znalosti českých žáků.

 

Připojíte svůj podpis ke jmenování Petra Lessyho policejním prezidentem?

Nemyslím, že by bylo dobré, aby byl jmenován policejní prezident za situace, kdy existují právní pochybnosti o tom, zda proces výběru byl v souladu se zákonem.

 

Vám pan Lessy nějak osobně vadí?

Nic proti němu nemám, jen mohu konstatovat, že o něm pan John veřejně mluvil jako o kandidátovi, jehož by si přál mít ve výběrovém řízení.

 

No a?

Svým způsobem to trošku zpochybňuje transparentnost a nestrannost konkurzu. Navíc ta komise byla složena ze samých podřízených pana ministra.

 

Nedopadne to s panem Lessym stejně jako s jinými vašimi prohlášeními, kdy po silných slovech následovalo couvání a ústupky?

To je mediální klišé a docela mě mrzí, že novinářka vašich kvalit se k němu uchyluje.

 

Tak si to pojďme probrat. Státní maturity jste nazval buzerací studentů, ale pak jste nechal volnou ruku ministru Dobešovi.

Můj negativní názor na státní maturity trvá, minulý rok na podzim jsem ve vládě pro ně nehlasoval. Zachoval jsem se ale velmi kolegiálně a respektuji postoj pana ministra Dobeše, který řekl, že si za maturitami stojí.

 

Když jste v prosinci bojovali o policejního šéfa Oldřicha Martinů, plně jste se za něj postavil. Uvedl jste, že pokud odejde on, bude se muset poroučet i vedení vnitra. Všichni víme, jak to dopadlo.

Jen jsem nesdílel názor, že bylo správné nasazovat panu Martinů psí hlavu a svádět na něj všechny problémy. Ten personální řez měl být když tak širší.

 

Přijatá vládní protikorupční strategie neobsahuje ustavení o centrálním elektronickém registru účtů, který by využívala policie. Proč?

Kvůli jednoduché úvaze. Pokud někdo dělá darebácké kroky a má nelegálně získané peníze, uloží si je snad v pobočce České spořitelny? Lump si účet určitě spíš založí v zahraničí a k němu by se policie stejně nedostala. Výsledkem by tedy bylo, že stát by získal údaje o 99,9 procentech obyvatel této země, což jsou slušní lidé. Proč má třeba o vás něco shromažďovat? U mne dejme tomu, já jsem potenciální sprostý podezřelý.

 

O vás Marek Dalík říkal, že na jednání s cizími státníky jezdíte pomačkaný v autě, které používá německý instalatér, takže zrovna vy jste asi z obliga.

Přesto si dovedu představit, že po dobu výkonu ústavní funkce by policie měla mít k dispozici seznam mých účtů. Ale proč i u ostatních občanů?

 


John také chtěl, aby stát mohl sáhnout na majetek lidem, kteří jsou podezřelí z trestné činnosti a neumějí doložit jeho původ. Z jakého důvodu jste to odmítl?

My jsme nalezli kompromisní řešení. V případě pravomocného odsouzení za hospodářský delikt může státu propadnout nejenom majetek, který byl získán nelegální činností, ale i ten, jehož původ odsouzený nebude schopen doložit. Jinak by se to dalo snadno zneužít. Stačilo by, aby někomu připadalo, že je jeho soused nepřiměřeně bohatý a už na něj pošlete policii, aby mu vše zabavila. V takovém státě by přece většina z nás žít nechtěla.

 

Lidé věří, že díky protikorupční strategii, vládním slibům, výměně vedení policie a státního zastupitelství i kvůli premiérovi jezdícímu v pomačkaném obleku ve škodovce…

Ale já nejezdím pomačkaný. Naopak, když se na mne podíváte, chodím vždycky elegantně oblečený. To byla zlovolná pomluva, plynoucí z mé cesty do Berlína. Pro někoho, kdo je zvyklý léta jezdit mezi Prahou a Rožnovem, čtyřhodinová cesta autem z Prahy do Berlína neznamená žádný traumatizující zážitek. Ale pro někoho, kdo létá na lyžovačku do Alp, to trauma být může. Navíc já jsem na Škodu Superb hrdý a nedovedu si představit, že by premiér jezdil v něčem jiném. Spíš je to otázka na všechny mé předchůdce, proč nejezdili českým autem.

 


Také jste po 50 letech první premiér, který jezdí bez ochranky a majáčku. Tím víc občané očekávají, že trestní oznámení na Víta Bártu, Petra Bendu, Patrika Oulického, Pavla Drobila neskončí ve ztracenu.

Ano, vše je šetřeno, a to bez ohledu na to, koho se oznámení týká.

 

Novináři odvedli v kauze Drobil kus dobré práce. Kdyby jen proto, že teď víme, jak zaměstnanci státu nezákonnou cestou shánějí peníze do stranických pokladen, v tomto případě do té vaší.

To tedy nevíme. Evidentně jen existoval člověk, který o tom mluvil. Nechci to bagatelizovat, ty výroky z nahrávek jsou neuvěřitelné, skandální a musí se vyšetřit. Jen bych radil, aby se odlišovalo mezi řečmi a skutečnými činy.

 

Exministr a zároveň místopředseda ODS Drobil ale pronesl větu, kvůli níž by měl z politiky okamžitě zmizet. Mám na mysli onen pokyn Liboru Michálkovi, ať ty nahrávky zničí, nebo zničí ony jeho. A když to provede, udělá z něj svého náměstka. Co už může být horšího?

Pan Drobil přece v tu chvíli neměl nejmenší tušení, co na těch nahrávkách je, jestli se pan Knetig přiznává k pobírání drog, milenkám, dluhům.

 

To je přece úplně jedno. Mně jde o princip, kdy nadřízený slibuje povýšení nebo hrozí vyhazovem za citlivou informaci, k níž by se měl postavit úplně jinak.

Pro mne je klíčové, že pan Drobil řekl panu Michálkovi, aby šel na policii, pokud si myslí, že došlo k porušení zákona.

 


Lidé to asi vnímají jinak. ODS by podle čerstvého průzkumu STEM dalo hlas 15 procent voličů, nejméně od roku 1998. Koalice by získala jen 87 křesel.

To je přirozené. Děláme velmi nepopulární kroky, které nejsou dvakrát doprovázeny potleskem občanů. Navíc se zatím hlavně mluví. Je tu tedy efekt strašení, ale nikoli pozitivních výsledků.

 

A není to spíš kvůli špatnému uměleckému dojmu, kdy všichni vnímají hlavně to, jak se uvnitř koalice hádáte? Až tak, že musel nastoupit prezident usmiřovatel, který celému národu ukázal, že máme slabého premiéra, jehož musí v krizový moment zastoupit.

To byl jeden výjimečný případ, kdy za vážných okolností hrozil rozpad vlády.V parlamentním poměrném systému občasný vstup prezidenta do jednání není na překážku.

 

Ale to je úloha premiéra, aby si uměl bouchnout do stolu a své koaliční partnery srovnal. Třeba by nějaké ultimátum zafungovalo.

Možná jo, možná ne. Uvědomte si, že celé koaliční jednání na konci prosince bylo vedeno v tak explozivní atmosféře, že v ní zanikly informace o zásadních událostech. Například že o tři stupně klesl rating Maďarska, padal rating Portugalska, zhoršil se výhled Slovinska a Belgie, začalo přehodnocování ratingu Španělska a Itálie.

 

Právě. V tak dramatických letech potřebuje země vizionáře, který dokáže masy elektrizovat a získat je i pro nepopulární kroky.

My je možná elektrizujeme, ale trošku jinak, než bychom si představovali. Vlády v celé Evropě šetří a všude je nespokojenost veřejnosti, demonstrace, stávky. Není tudíž ani tam žádný elektrizující vizionář, který by dokázal pro úsporné kroky získat podporu širší veřejnosti.

 

Přesto zkuste teď na chvíli elektrizovat. Zvednete dolní sazbu daně z přidané hodnoty na základní předměty denní spotřeby včetně potravin z 10 na 19 procent?

Chceme provést důchodovou reformu a jedním z kroků je snížení odvodů na sociální pojištění, které by bylo kompenzováno zvýšenými příjmy státu z DPH. Neříkám nic překvapivého, ODS má přece dlouhodobě ve svém programu jednu sazbu DPH. Je to systémově nejčistší varianta, která by musela být doprovázena kompenzačními opatřeními, valorizací životního minima, sociálních dávek, důchodů.

 

Přesvědčíte o tom véčkaře, kteří jsou zatím proti?

Budeme o tom jednat. Na důchodové reformě se musíme shodnout, protože když ji neprosadíme, mizí důvod existence této vlády a promne ztrácí smysl být jejím předsedou.

 

ODS hovoří o odchodu do důchodu v 67 letech. Myslíte, že lidé vydrží tak dlouho pracovat?

Je to jen jedna z možností. Nejde o kategorický požadavek, ale je evidentní, že střední délka dožití se posunuje. Málokdo ví, že od 80. let 19. století až do roku 1955 se v této zemi odcházelo do důchodu v 65 letech. Tehdy se přitom penze dožívala jen polovina populačního ročníku. Dnes to je 93 procent.

 

Bude ale pro ně dost práce?

Této zemi nehrozí nedostatek práce, ale vzhledem k demografickému vývoji naopak málo pracovní síly. Ve věkové kategorii 24 až 64 let ubude za pouhé čtyři roky 150 tisíc lidí a v roce 2030 dokonce tři čtvrtě milionu. Pokud dnes evidujeme zhruba půl milionu nezaměstnaných, je jasné, že hlad po pracovní síle tu bude velký.

 


Jak se stavíte k požadavkům lékařů?

Lékaři jsou vzdělaní, inteligentní a schopní lidé. Musí tudíž vědět, že letošní skokové zvýšení jejich platů při desetimiliardových škrtech v rozpočtu je mimo realitu. Na druhou stranu jejich nespokojenost chápu, ucpat díry ve zdravotnictví je nutné a ušetřené prostředky pak pochopitelně mohou jít na platy zdravotnického personálu.

 

Trápí vás propad českých žáků v mezinárodním srovnání?

Téměř nejvíc. Budoucnost tohoto národa musí být založena na vzdělanosti, kompetentnosti, na rozvoji oborů s vysokou přidanou hodnotou. Klesající úroveň českého školství může mít fatální ekonomické dopady za dvacet let. Je to jedna z klíčových věcí, jimž se musí stát věnovat.

 


V politice jsou důležité i symboly. Lidé si chtějí svého příštího prezidenta zvolit přímo. Koho byste rád viděl po Václavu Klausovi na Hradě?

ODS má dostatek osobností, které dozrály na prezidentskou funkci. Určitě je to dlouholetý předseda a nyní první místopředseda Senátu Přemysl Sobotka nebo europoslanec Evžen Tošenovský.

Celý rozhovor čtěte na www.denik.cz/Necas

(Autor: Kateřina Perknerová)

RNDr. Petr Nečas, předseda strany, člen regionální rady, místopředseda oblastního sdružení a předseda vlády, poslanec PČR

DISKUZE 0 příspěvků
Vstoupit do diskuze

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz